Növényvédelmi teendők – 2023. április 2. hét.

Növényvédelmi teendők – 2023. április 2. hét.

Pap Edina 2023. ápr. 12.

Gyümölcsöskertjeinkben a körtefák szerepe ismert. Minden kertész telepít körtefát – gazdag fajtakínálatból nehéz választani –, majd évről-évre találkozik megoldhatatlannak látszó növényvédelmi problémákkal.

A körte speciális kártevői közül kettő: a körtelevélbolhák és a poloskaszagú darazsak vonatkozásában adnék most néhány tanácsot a könnyebb eligazodáshoz.

A körtelevélbolhák fajgazdagsága ismert. Fejlődési alakjai (tojás, lárva, kifejlett egyedek) más-más időszakban találhatók meg körtefáinkon. Az ellenük való védekezésben erre nem kell feltétlenül figyelemmel lenni. A lemosó permetezés az áttelelő alakok (tojás, kifejlett alak) ellen elengedhetetlen. A jól ismert és alkalmazott lemosó szerek mellett lehetséges alternatíva a káliszappan tartalmú Biosol készítmény. Felhasználásának előnyei: kitinbontó, mézharmatos felületeket bevonó hatású, ily módon a korompenész-gomba megtelepedését akadályozza. Tapadásfokozóként is eredményesen alkalmazható.

A körtelevélbolha egyedei szabad szemmel is jól felismerhetők, ezért jó folyamatosan megfigyelni a kártevő telepeinek alakulását. A védekezésben különösen jelentős az az időszak, amikor a lárvák és az imágók is tömegesen fordulnak elő.

Évente több nemzedék követi egymást. A megfigyelés azért is fontos, mert a lárvák által ürített mézharmat vastagon borítja a körte leveleit, hajtásait és a termés-kezdeményeket is. Másodlagosan korompenész-gomba telepedik meg rajtuk.

Az elhanyagolt körtefákon még a fák törzsét is korompenész borítja be. A korompenész a körte kereskedelmi értékét jelentősen rontja. A kártevő szívogatásának hatására a levelek és a hajtások is károsodnak.

A körtelevélbolha elleni védekezésben a felszívódó hatású rovarölő szereket kell előnyben részesíteni. A Laser feltételes forgalomban, a Mospilan szabad forgalomban vásárolható. Bár a Laser kontakt szer, de az idegrendszert károsítja, baktériumtoxin-tartalma miatt célszerű a bolhák elleni felhasználása. Sokrétű hatásmechanizmusa okán a Voliam Targo (II. kat.) választását is javaslom. 

A poloskaszagú darazsak közül körtére specializálódott körtedarázs egyes gyümölcsösökben évről-évre jelentős kárt okoz. Kártétele nyomán a termésveszteség elérheti a 60-80 %-ot is.

A darázs rajzása a körte virágzásának idejétől 2-3 hétig is tart. A darazsak virágport és virágokat fogyasztanak, eközben a csészelevelek fonákjára helyezik tojásaikat. A kikelő lárvák a vacok felé haladnak, ahol szabad szemmel is jól látható fekete színű aknát készítenek. A lárvák életük során több körtét keresnek fel és a magház irányába egyre mélyebbre rágnak, végül a körtét teljesen kiüregesíthetik. 

A károsított gyümölcsök a földre hullanak. A lárvák a talajba vonulnak telelni, tavasszal bábozódnak. A virágzáskori védekezés során a méhekre veszélytelen rovarölő szert válasszanak pl. Mospilan 20 SG. Több éven át ismétlődő jelentős fertőzöttségnél virágzásban és azt követően 2 alkalommal célszerű permetezni.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó