Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 2. – üzemeltetés

Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 2. – üzemeltetés

Pap Edina 2024. máj. 9. Kb. 15 perc olvasás

A robotfűnyíró nem csodafegyver, működtetése során is figyelembe venni a gyepfenntartás alapelveit, sőt, sokkal precízebben kell betartani azokat. Rossz üzemeltetés esetén kárt is tehetünk a gyepben. A kert megtervezése után most nézzük, hogyan hangoljuk össze a gyep biológiai igényeit és a robotfűnyíró működtetését.

1.    Milyen gyakran nyírjunk?

Szükséges-e mindennap nyírni, illetve folyamatosan működtetni a robotfűnyírót? Egyáltalán nem! Elegendő 2 naponta nyírni a füvet, így lesz erős és egészséges gyökérzetű, sűrű és gyommentes a gyepünk. Több időt nem érdemes kihagyni, mert a hosszabb szálú nyesedék képződik, ami nem szép, ha a gyepen marad. Tavasszal, illetve ősszel, amikor a fű lassabban nő, háromnaponta is elegendő nyírni. Ezt csak olyan típusokkal valósíthatjuk meg, amelyek előre meghatározott algoritmussal „járják a területet”, és nem véletlenszerűen. Fontos, hogy a terület nagyságának és a terepviszonyoknak megfelelő kapacitású eszközt vásároljunk, hogy egy napon belül végezzen a teljes területtel. Mivel szinte zajtalanul működik, így akár hétvégén vagy ünnepnap is üzemeltethetjük.

2.    Melyik napszakban nyírjunk?

A fűnyírás szempontjából a legkedvezőbb napszak a kora este, vagy a kora délelőtt, amikor már, vagy még nem nedves a gyepfelület. Ezt különösen a nyári kánikulában kell betartanunk, a legmelegebb napszakokban nem ildomos füvet nyírni! Nyírás után a tűző napon a talaj könnyebben kiszárad, a nyesedékkel rengeteg nedvességet vonunk el a gyeptől. Nyírás után a gyep különösen hajlamos a kiszáradásra, mivel a nedvességet a gyökereken keresztül nem tudja elég gyorsan pótolni, hiszen nincs elegendő levélfelület a párologtatáshoz, ami a gyökérszívóerőt „működteti”. A kora esti és a kora délelőtti időpont jól összeegyeztethető a család kerti tevékenységeivel is, és a sünöket is védjük!

Fűnyírásra a kora esti és a kora délelőtti időpont a legkedvezőbb

3.    Ne tapossuk a gyepet fűnyírás előtt!

A mindennapi használat, játék, sport során letaposott fűszálaknak időbe telik, amíg kiegyenesednek. Az elfekvő füvet a robotfűnyíró nem tudja megfelelően nyírni.  A kora délelőtti nyírási időpont azért is megfelelő, mert akkorra már a fűszálak kiegyenesednek az előző napi használat után.

4.    Mi a helyzet az öntözéssel?

A kétnaponta történő nyírás jól összeegyeztethető az öntözőrendszer üzemeltetésével is, mivel annak sem kell mindennap működnie. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy miért nem célszerű gyakrabban öntözni. Az öntözőrendszer automatikáját, illetve a robotfűnyíró programját hangoljuk össze; az egyik nap nyírjunk, a másik nap öntözzünk!

Az állandó öntözés és nyírás kárt okozhat

5.    Nyírhatunk-e esőben?

A robotfűnyíró esőben is tud dolgozni. Hátránya, hogy a kerekek taposásának nyoma jobban meglátszik. Lejtős területen el is pöröghetnek a kerekek, ami szintén kárt okoz. A szerkezet jobban szennyeződik, a késekre tapadó fűszálaktól a nyírás nem lesz tökéletes. Egyes típusok akár hangosabbak is lehetnek, ha nedves felületen járatjuk őket. Bizonyos típusokra esőérzékelőt is szerelek, így csapadékos időben „bebújnak a dokkolóba”. Mivel esős időben a gyep gyorsabban nő, sokszor elengedhetetlen, hogy a gépünk esőben is dolgozzon. Tartós esőzések idején azonban célszerű leállítani a szerkezete, és amikor ismét szárazabbá válik az idő, hagyományos fűnyíróval elvégezni az első nyírást. Itt jegyezzük meg, hogy a robot mellett hagyományos „tologatós” fűnyírónak is lennie kell a háztartásban (vagy rendeljük meg a szolgáltatást), mert a tavaszi első nyírás is ezzel kell, hogy történjen.

6.    Mi az ideális vágási magasság?

A vágási magasságot alapvetően a fűkeverék típusa, az időjárás és az évszak határozza meg. Előző cikkükben részleteztük, hogy melyek azok a „robotfűnyíróbarát” fűmagkeverékek, amelyek elviselik a rendszeres alacsonyra nyírást. Ugyanakkor figyelembe kell venni az időjárási körülményeket is; kánikulában nem szabad túl alacsonyra nyírni a gyepet. Ilyenkor 1-2 cm-rel emeljük meg a vágási magasságot a készüléken, pl. ha eddig 4-5 cm-s tarlóval nyírtunk, akkor nyáron 6-7 cm-s tarlót hagyjunk. 4-5 cm-nél alacsonyabbra magánkertben kedvező időjárás esetén sem célszerű nyírni a gyepet.

A vágási magasságot nyáron emeljük meg 1-2 centivel

7.    Mindig legyen a penge éles!

A tompa pengék nem vágják, hanem tépik, „rágják” a füvet, ami nem esztétikus, hosszabb távon pedig a gyep egészséges fejlődését is veszélyezteti. Éppen ezért mindig éles pengékkel járassuk a gépet. A négyélű titánium bevonatú kések végzik a legprecízebb munkát, és ezek a legtartósabbak is. A pengék állapotát hetente ellenőrizzük a készülék kikapcsolt állapotában.  A pengéket a gyep, a talaj, illetve a penge minőségétől függően 1-3 havonta cseréljük. Vastagszálú fűben (pl. nádképű csenkesz), homokos talajon, sok kiálló gyökérrel vagy otthagyott tárggyal érintkező fűnyírókon a pengék gyorsabban kopnak.

8.    Elhagyott tárgyak, hullott gyümölcsök

A gyepen heverő tárgyak, mint láthattuk, kárt tehetnek a robotfűnyíró pengéiben, nem mellékesen a gép is roncsolhatja a tárgyat, apró műanyag játékokat, amit a gép szenzora nem észlel, így nem kerül ki. A lehullott gyümölcsök, főleg a dió, vagy a fenyőtobozok is okozhatnak gondot, akárcsak az idősebb fák kiálló gyökerei. Nemcsak a kések rongálódnak, de a fűnyíró motorja is szenved, ha a fűnyíróba kerülő tárgyak megakasztják a forgótárcsát. Az akkumulátor is gyorsabban lemerül, ha a robotkaszának túl nehéz terepen kell dolgoznia, például ősszel túl sok hullott levél van a gyepen. Éppen ezért a gyepen lévő apró tárgyakat, köveket, hullott gyümölcsöket, ősszel a lombot folyamatosan távolítsuk el.

A lehullott lombot rendszeresen távolítsuk el a gyepről

9.    Műtrágyázás: mikor, mivel?

Sokan úgy tartják, hogy mivel a robotfűnyíró után tetemes mulcs, azaz szerves anyag marad a gyepen, nem kell műtrágyázni. Sajnos ez nem teljesen igaz! A lebomlott nyesedékből nem szabadul fel annyi tápanyag, amennyi teljes mértékben elegendő a gyep egészséges és folyamatos fejlődéséhez. Különösen a nitrogén fog hiányozni, mivel azt a szerves anyag lebontását végző baktériumok felhasználják. Számítások szerint a tápanyagoknak körülbelül a 30-40%-át spórolhatjuk meg, a fennmaradó 60-70%-ot továbbra is pótolnunk kell.

Robotfűnyíró üzemeltetése mellett a legideálisabbak az aprószemcsés tartós hatású műtrágyák, amelyeket évente 1-2, legfeljebb 3 alkalommal kell kijuttatni, típustól és időjárástól függően. Ha kiszórás után alaposan beöntözzük a területet, az apró szemcsék a fűszálak tövéhez és a talajhoz tapadnak, a fűnyíró pengéi ne szedik fel. Fontos, hogy a tavaszi indító műtrágyát mindig gyepszellőztetés után juttassuk ki!

Másik megoldás a folyékony gyepműtrágya (lombtrágya) használata. Ha ilyet használunk, valóban csak 2 naponta nyírjuk a gyepet, hogy legyen elég ideje a készítménynek felszívódni a lombon keresztül. A lombtrágyázás ideális ideje a kora reggel, amikor még nincs túl meleg, kissé harmatos a gyep. A legjobb azonban, ha tartós hatású burkolt műtrágyára alapozzuk a gyep tápanyag-utánpótlását, lombtrágyát csak gyors zöldítésre, regenerálásra, problémás foltok, illetve a felülvetések kezelésre, vagy kiegészítő tápanyagként használunk.

Az aprószemcsés gyepműtrágya könnyebben lejut a talajra

10.    Gyepszellőztetés, gyephasogatás

A robotfűnyíróval nyírt gyepfelületen a rendszeres gyepszellőztetés kötelező! Mivel a nyesedék folyamatosan a gyepfelületen marad, az apró, 1-2 mm-es fűdarabkák egy idő után vastag, a víz, a tápanyag és a levegő számára áthatolhatatlan filcszerű réteket képez, amit időről időre fel kell törni. Ezt a műveletet a legjobb tavasszal elvégezni, de ősszel is lehet az itt leírtak szerint.

+1. A robot és a kutya viszonya

A kutyus kezdetben biztosan furcsállni fogja az új jövő-menő jövevényt, de egy idő után megszokja azt. Nem jellemző, hogy a kutya kárt tenne a robotfűnyíróban és viszont sem. Ha azonban elektromos pórázt használunk, célszerű egyeztetni a gyártókkal, mivel előfordulhat, hogy mindkét eszköz ugyanazt a rádiófrekvenciát használja, ami működési zavart okozhat.

A kutyus időközben megszokja az ide-oda szaladgáló gépet

Kapcsolódó cikkek:

Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 1. – kerttervezés

Hogyan pusztíthatjuk ki a gyepet az öntözéssel?

Induljon jól a gyep!

6 tipp a sikeres tavaszi gyeptelepítéshez