6 tipp a sikeres tavaszi gyeptelepítéshez

6 tipp a sikeres tavaszi gyeptelepítéshez

Pap Edina 2024. ápr. 3. Kb. 15 perc olvasás

Bár a tavasz nem a legkedvezőbb időszak a gyeptelepítéshez, de ha már úgy adódott, hogy nem tudtuk tavaly ősszel elvégezni és nem szeretnénk tovább várni, akkor néhány szabály betartásával tavasszal is sikeresen telepíthetünk gyepet.

A gyeptelepítés ideális időszaka a nyár vége, ősz eleje. Hogy miért?

–    A talaj még meleg, de már nincs kánikula
–    Nagyobb a természetes csapadék valószínűsége
–    A hajnali pára is segíti a kelést
–    Minimális a gyomkonkurencia
–    A nyár folyamán van időnk elvégezni a talajelőkészítést, kikeleszteni és kiirtani a gyomokat
–    A hideg idő beállta előtt már többször nyírt, tömött gyepfelület telelhet

Enyhe őszön az októberi, novemberi füvesítést, illetve a tél alá vetés is alkalmazhatunk. Ha ősszel megkéstünk, akkor sok esetben a téli vetés sikeresebb lehet, mint a tavaszi füvesítés.

Tavasszal a nedves talajt nagyon nehéz megfelelően előkészíteni, nehéz kialakítani a porhanyós, asztallap simaságú felületet, sok marad a kisebb-nagyobb rög, ami az egyenletes kelést nehezíti.

A hideg talajban nehezen kel a fű, így a tavaszi gyeptelepítés idején mindig erős a gyomkonkurencia. A gyomfüvek közül a zöldmuhar, nagy széltippan, ecsetpázsit, illetve a hidegben csírázó kétszikű gyomok, pl. ragadós galaj, kamilla okoznak gondot. Még nagyobb veszélyt jelentenek az indás, kúszó gyökerű kétszikűek (indás pimpó, apró szulák, kerek repkényi), illetve a tarackos gyomfüvek (pl. tarackbúza, csillagpázsit). Ezeknek alig láthatók és nehezen eltávolíthatók a szaporítószerveik a talajból, minden egyes kapavágással, rotálással tovább daraboljuk, szaporítjuk őket.

A tavasszal, túl korán elvetett fűmagot az éppen költő madarak sokkal nagyobb eséllyel felcsipegetik.

Mindemellett nem vállalkozunk lehetetlen feladatra, ha tavasszal füvesítünk, de néhány szabályt be kell tartanunk.

1.    Ne siessük el a gyepesítést! Várjuk meg, amíg a talaj (nem a levegő!) hőmérséklete eléri a 10-15 oC-ot. Ezt talajhőmérővel ellenőrizhetjük. Ez talajtípustól, illetve országrésztől függően május közepén, június elején következik be; a könnyen felmelegedő alföldi, dél-dunántúli laza homoktalajokon előbb, az északi országrészekben, illetve a kötöttebb, illetve nedvesebb talajokon később.

2.    Eddig az időpontig még bőven van időnk a gyomok kikelesztésére, leirtására, szükség esetén a talaj szerves anyaggal történő javítására, porhanyítására. Ha totális gyomirtó szert használunk, leghamarabb 2-3 hét múlva vethetünk. Most már ne hordjuk be termőföldet, használjunk inkább gyommagmentes granulált szerves trágyát, amit lazán dolgozzunk be a talaj felső 10-15 centiméteres rétegébe.

3.    Válasszuk ki a kert adottságainak, illetve a majdani használati célnak megfelelő fűmagkeveréket. Ha rendszeresen használjuk a gyepet, sportolunk rajta, akkor válasszunk sport jellegű keveréket. Ha a magas esztétikai érték a fő szempont, akkor pázsit jellegűt. Vannak olyan keverékek, amelyeknél mindkét tulajdonság egyszerre érvényesült, de persze ez függ a majdani fenntartástól is. Ha a területen sok a félárnyékos terület, válasszunk árnyéktűrő keveréket. Tavaszi vetés esetén javasolt prémium fűmagkeverékek vásárolni, amelyekben az egyes fűfajok szelektált magas biológiai értékű, nagy csirázási erélyű és tisztaságú fajtáit tartalmazza. Egyes keverékekben a fűmagokat kelést segítő bevonattal is ellátják. Ha türelmetlenek vagyunk, válasszunk gyorsan csírázó fűfajtákból álló keveréket. Érdemes a fűmaggyártó cégek honlapját is átböngészni, ahol részletesebb információkat, hasznos tájékoztató anyagokat találunk. Tavasszal érdemes kicsit magasabb, 35-40 g/m2 fűmagdózist használni.

Tavaszi vetéshez prémium fűmagkeveréket válasszunk
Fűmag DLF Expressmaster 10 kg

32 226 Ft
Fűmag Eurospace Rapid Green III. 4turf 10 kg

71 433 Ft
Fűmag Majestic Aktív Kiepenkerl 10 kg

49 990 Ft
Fűmag Zöld Turbó keverék Agro-Largo 1 kg

2 376 Ft
ICL fűmag Rapid (parkfenntartáshoz) 10 kg

33 174 Ft

4.    Tavaszi fűmagvetés esetén mindenképpen ajánlatos a gyökeresedést serkentő gyepstarter műtrágya használata. Hosszú hatástartamú burkolt terméket válasszunk, amely a tápanyagtartalmát a talajhőmérséklet függvényében lassan (2-3 hónap alatt) adja le, éppen olyan ütemben, ahogyan a kelő fű gyökere fel tudja venni. Magas foszfortartalmú típust válasszuk, ne a szintén tavaszi indító műtrágyának nevezett magas nitrogénes (zöldítő) típust! Nagyobb területen használjunk szórókocsit vagy kézi kiszórót. Általában egy kezelés szükséges tavasszal, közvetlenül fűmagvetés előtt lazán a talajba gereblyézve, és nyáron már használható lesz a gyepünk.

Fűmagvetés előtt szórjuk ki a gyepműtrágyát

5.    A füvesítést követően a legfontosabb teendőnk a vetés folyamatos öntözése, de nem túlöntözése. Egész munkánk sikere azon múlik, hogy a vetést követően nem hagyjuk kiszáradni a felső 2-3 centméteres talajfelszínt. A kritikus időszak az első beöntözéstől a gyep záródásáig tart. Ez 2-3 hetet vesz igénybe, és gyakran napi 2-3-szori locsolást is jelent, ha nem esik eső, illetve sokat fúj a szél és erősen süt a nap. Ez a szabály beállt gyepre már nem érvényes!!! Arra azonban ügyeljünk, hogy ne álljon meg a víz a területen.

6.    Az első nyírással várjuk meg, amíg füvünk eléri a 8-10 cm-es magasságot. Száraz időben, száraz talajfelszínen szabad csak a fűnyírót használni! A damilos szegélynyírót fiatal gyepfelületen ne használjunk! nagyon fontos az 1/3-os szabály betartása: éles késű fűnyíró géppel a fűszálak hosszának legfeljebb az 1/3-át vágjuk le, 10 cm magas fűnél 3-4 cm-t. A nyesedéket az első 2-3 alkalommal maradéktalanul távolítsuk el a frissen kelt gyepfelszínről!

Ha a fenti 6 tanácsot betartjuk, akkor a nagy eséllyel érünk el 80 százalékos eredményt az őszi vetéshez képest, de négyszer sikeresebbek leszünk, mintha áprilisban csak kiszórnánk a legolcsóbb fűmagkeveréket.