Induljon jól a gyep!

Induljon jól a gyep!

Pap Edina 2024. márc. 7. Kb. 20 perc olvasás

Az elmúlt hetek meleg időjárása és a napokban lehullott és még várhatóan érkező csapadék hatására a gyep is növekedésnek indult. Sokan már elővették a fűnyírót, gyepszellőztetőt. Ezek után a műveletek után kezdődhet a gyep tápanyaggal való feltöltése, hogy jól induljon a kerti pázsit új élete.

A tavaszi gyepápolás a tél okozta károk felszámolásával kezdődik. Ha ősszel nem sikerült a lehullott lombot maradéktalanul összegereblyézni, akkor azt haladéktalanul végezzük el. A lombtakaró alatt a gyep nem tud megfelelően növekedni, kipállik, bepenészedik és kikopik.

Szellőztetés, nyírás

Ha ősszel nem hagytuk túl magasra a gyepet, akkor az ápolás a gyepszellőztetéssel folytatódhat. Ha 4-5 cm-nél magasabb tarlóval telelt a gyep, akkor előbb nyírjuk le, majd azt követően végezzük el a gyepszellőztetést.

A gyep levegőztetése tavasszal nagyon fontos művelet. Ha máskor nem is, de most el kell végezni. Kézi és gépi eszközöket is választhatunk, a késes és a lyuggatásos módszer egyaránt megfelelő. Kisebb területen a kézi gyephasogató is alkalmas eszköz. A lyuggatás különösen kötött talajon hasznos, de mindig kövesse kvarchomok felülszórása, ami a függőleges lyukakba beleülve javítja a gyep levegő- és vízgazdálkodását.

Elektromos gyepszellőztető ES 500

88 593 Ft
cs-fűlevegőztető

10 925 Ft
Gyepszellőztető "Aerator

4 874 Ft

A gyepszellőztetés célja a gyepfilc, azaz az év során a fűszálak közé tapadt apró nyesedékréteg eltávolítása. Ez az összetömörödött, kemény réteg megakadályozza a nedvesség és a levegő, illetve a tápanyag bejutását a gyökérzónába. Ha nem távolítjuk el rendszeresen, a gyep „megfullad”, sárgul, kipusztul. A gyepfilc kiváló táptalaja a gyommagvaknak és a gombáknak is. Különösen fontos művelet ez robotfűnyíróval nyírt gyepeken, ahol egész évben rajt marad az apró nyesedék a gyepen. Ilyen esetben évi 2-3 szellőztetésre is szükség lehet.

A gyepfilc a kalapos gombák melegágya

A gyepszellőztetés után jöhet az első fűnyírás gyűjtőkosaras fűnyíróval. Ekkor a nyesedéket távolítsuk el a gyepfelszínről és komposztáljuk. A fűnyesedéket mindig keverjük össze valamilyen durvább szerkezetű agyaggal, pl. konyhai szerves hulladékkal, vagy az ősszel összegyűjtött avarral.

Mohamentesítés

Előfordulhat, hogy az árnyékos, nedvesebb részeken, savanyú talajon felüti fejét a moha. Ilyenkor a gyepszellőztetés és az első nyírás után célszerű vasgáliccal, vagy tápanyagot is tartalmazó mohamentesítő gyeptrágyával kezelni a gyepet. Hatásuk 6-8 hétig tart. A magas nitrogéntartalmuk elősegíti a megritkult gyeprészek gyors besűrűsödését, serkenti a gyep gyors tavaszi regenerálódását. Mohairtó hatásuk már a kiszórás után néhány nappal látható. A vas a moha számára kedvezőtlen környezetet biztosít, a fű számára azonban zöldítő hatású.

Az elpusztult, megfeketedett mohát a területről gereblyézzük le és a kopasz foltokat vessük felül. A felülvetést lehetőleg ugyanazzal a fűmagkeverékkel végezzük, amellyel eredetileg is kialakítottuk a gyepünket. Gyepszőnyeg esetén tájékozódjuk a forgalmazónál a gyepszőnyeg típusáról, és attól függően válasszunk fűmagkeveréket.

Vasgálicos kezelés után elpusztult moha a gyepben

Gyeptrágyák minden igényre

Ha mindent elvégeztünk, indulhat a gyep tápanyaggal való feltöltése. Fontos, hogy a trágyázást a gyepszellőztetés, illetve fűnyírás után végezzük el. A szemcsék könnyebben lejutnak a fű tövéhez a talajra, illetve nem szedi össze, illetve nem roncsolja azokat a gép.

A gyep táplálásához sokféle termék, szerves, szerves-ásványi gyeptrágya, illetve műtrágya áll rendelkezésünkre. Fontos, hogy kizárólag olyan terméket válasszunk, amelyet gyepre ajánlanak. Semmiképpen ne szórjuk ki hagyományos szántóföldi komplexet vagy pétisót, mert egyrészt perzselhet, másrészt, bár hatása gyors, de nagyon rövid ideig tart, harmadrészt nitrogéntartalma könnyen elillan a levegőbe, illetve kimosódik a talajvízbe, szennyezve a környezetet és fokozva az üvegházhatást.

A hagyományos műtrágyák hatására erőteljes zöldülés és lombnövekedés tapasztalható, amit nem követ harmonikusan a gyökérzet fejlődése. A gyors zöldtömeg-növekedés gyakoribb nyírást von maga után, a gyenge gyökér miatt a gyep nehezebben regenerálódik, érzékenyebbé válik a gombás betegségekre, ki is kophat.

A gyep tápanyag-utánpótlására nem alkalmas a komposzt vagy az istállótrágya. Ezek talajszerkezet-javító anyagok, amelyeket a gyep kialakítása előtti talaj-előkészítésnél kell a talajba bedolgozni. Ekkor nagyon hasznosak, mert javítják a talajéletet is. A hasznos talajmikrobák a később kiadott gyeptrágyák jobb hasznosulását is segítik.

Ha a szerves anyagokat részesítik előnyben, akkor a granulált szerves, illetve a szerves-ásványi gyeptrágyák közül választhatnak. Ezekkel tulajdonságairól itt olvashat részletesen.

A szerves gyeptrágyák tápanyagtartalma alacsony, hatásuk 1-2 hónap, így egy szezonban akár 4-szer is ki kell juttatni azokat. Szerves alapú gyepműtrágyák esetében oda kell figyelni a fűszálak közötti szervesanyag-felhalmozódásra. A bomló szerves anyag a korhadéklakó gombák melegágya, különösen a túlöntözött gyepben.

A gyep tápanyag-utánpótlásának legkorszerűbb módja a tartós hatású burkolt műtrágyák alkalmazása. A növényi gyanta- vagy kénpolimer burkolatnak köszönhetően tápanyagtartalmuk szabályozottan, lassú ütemben szabadul fel. Folyamatosan elérhető a fű számára, nem mosódik ki, nem illan el a levegőbe. Hatástartamuk 2-3, 4-5, illetve 8-9 hónap lehet. A gyep gyors újrazöldítéséhez a rövidebb hatástartamú, 2-3 hónapos változatot válasszuk. Ugyanezt a típust az év folyamán még kétszer alkalmazhatjuk, vagy választhatunk egy 4-5 hónapos hatástartamú változatot májusi kijuttatással. Ha egy kiszórással egész idényre szeretnénk letudni a tápanyagpótlást, akkor a 8-9 hónapos változatot juttassuk ki márciusban. Érdemes osztani-szorozni, mérlegelni a pénzügyi és az emberi erőforrásokat. 

A 2026-ban életbe lépő új EU-s műtrágyatörvénynek megfelelve már készülnek a biológiailag teljesen lebomló burkolatú gyepműtrágyák, amelyek után egy év múlva semmi nem marad vissza a gyepben a burkolat anyagából.

Kiszórók

A granulált gyepműtrágyák egyenletes eloszlatását teszik lehetővé a gyepműtrágya kiszóró készülékek. Kisebb, 50-100 m2 területre a kézi kiszórók, nagyobb területre ejtőtartályos, illetve repítőtárcsás változatok állnak rendelkezésre. Az egyenletes szóráskép érdekében a területre javasolt feles adaggal, egymásra merőleges irányokban, dupla fedésben juttassuk ki a gyeptrágyát. Az egyenetlen kiszórás foltosodást okozhat a gyepben.

Gyepműtrágya-kiszórókkal pontosabb adagolás és egyenletes szóráskép érhető el
Kézi kiszóró M

10 526 Ft
Műtrágyaszóró Kocsi HECHT 270

26 990 Ft
Új
ICL műtrágyaszóró Accu Pro One

104 410 Ft

Gyors beavatkozás

Ha gyors beavatkozásra van szükség, akkor a folyékony gyepműtrágyákhoz nyúlhatunk. Ha úgy döntünk, hogy csak egyszer szórunk, és 8-9 hónapos hatástartamú burkolt műtrágyát választunk, de néhány nap múlva vendégeket várunk kora tavaszi kerti partira, akkor legyen otthon a kamrapolcon pázsitregeneráló folyékony gyepműtrágya. Háti permetezővel, öntöző kannával, tápoldat-adagoló egységgel ellátott öntözőrendszerrel is kijuttatható, akár kéthetente.

Damisol Pázsit 1 l

3 622 Ft

Javasoljuk, hogy a gyep tápanyag-utánpótlásának alapja szilárd, granulált gyeptrágya legyen, folyékony gyeptrágyát csak gyorshatású, kiegészítő beavatkozásként alkalmazzunk!

A rendelkezésre álló gyeptrágya-termékek jó összekombinálásával mindenki saját igényei szerint alakíthat ki egész éves gyeptáplálási programot, hogy a fű mindig mutatós, életerős és smaragdzöld színű legyen.