Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 1. – kerttervezés

Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 1. – kerttervezés

Pap Edina 2024. ápr. 18. Kb. 20 perc olvasás

Manapság egyre több kertben működik robotfűnyíró. Napjainkban már nem státuszszimbólum, inkább hasznos, idő- és energiatakarékos eszköz. Nagyban megkönnyíti akár az idős, nehezen mozgó vagy mozgássérült emberek munkáját. Nézzük, hogy melyek azok a lényeges szempontok, amiket figyelembe kell venni, hogy a robotfűnyíró valóban hatékonyan és extra nyírásképet nyújtva működjön. Kezdjük a kert megtervezésével.

A robotfűnyíró esetében nagyon is igaz az a mondás, hogy a „gombhoz választjuk a kabátot". Bár egyre fejlettebb típusokat kínálnak a gyártók, mégis csak a kertet kell a robotfűnyíróhoz adaptálnunk. Lehet, hogy néhány dolog nem fog tetszeni.

Dokkolóállomás

Az egyik ilyen, hogy a robotfűnyíró töltőállomásának (dokkjának) a lehető legnagyobb felület mellett, egyenes irányú ráfutással megközelíthető helyen, sík területen, a gyepfelület minden részétől nagyjából egyenlő távolságra kell elhelyezni. Ez lehet, hogy látványban zavaró lesz, de kis kutyaházszerű építményt lehet fölé húzni, vagy eltakarhatjuk ráhajló bokorágakkal. Fontos, hogy a behajtást semmi ne akadályozza.

A dokkoló egyenes ráfutással legyen elérhető

Terepszintek

Ha többszintes a terület, lépcsőkkel, támfalakkal szabdalt, akkor lehet, hogy két fűnyíróra lesz szükség, vagy megkötjük az a kompromisszumot, hogy a kevésbé szem előtt lévő részeket hagyományos készülékkel nyírjuk.

Ugyanez a helyzet a lejtőkkel is. A legtöbb robotfűnyíró 45 fokos lejtésig használható, bár vannak olyan típusok, amelyek a 70 fokos lejtéssel is megbirkóznak optimális körülmények közözött, azaz száraz felületen. Meredek lejtőn érdemes teraszokat kialakítani és megfelelő tereprendezéssel csökkenteni a teraszok közötti átjáró lejtésszögét, vagy az egyes területeket külön géppel nyírni.

Kerüljük a meredek lejtőket

Átjárók

Biztosítsunk megfelelő átjárást a robotfűnyíró számára. Lehetőleg ne keresztezze az útját kocsibehajtó. Kellemetlen lehet, ha éppen a reggeli sietős munkába induláskor kell megvárnunk, míg a készülék átcammog egyik oldalról a másikra. Ilyen esetben nagy a veszélye annak is, hogy a szegélyen fennakad, ha nem sikerül tökéletesre a felület megfelelő szintezése, tömörítése gyepszőnyegezés előtt, és megsüllyed.

Ha mindenképpen át kell vezetni az eszközt a rámpán vagy kerti úton, akkor az legyen tökéletesen egy szintben a gyeppel, használjunk süllyesztett szegélyt (fűnyíró szegélynek is nevezik), a járófelület pedig legyen szilárd, pl. térkő, semmiképpen sem zúzalék, vagy szabálytalan formájú terméskő. A süllyesztett szegély abban is segít, hogy a robotfűnyíró a gyepszéleken is levágja a füvet.

Biztosítsunk szabad átjárást

Terepalakulatok

Kerüljük a kert kialakításánál a hegyesszögeket, mert itt a fűnyíró nem tud megfelelő munkát végezni és megfordulni. A tervezésnél inkább a természetesebben ható íveket alakítsunk a szegélyágyások, cserjecsoportok körül. A burkolt pihenőhelyek, teraszok alaprajza lehet négyszög, kör vagy ovális, de akár amőba alakú is. 

Törekedjünk a szegélyágyások íves vonalvezetésére

Akadályok

A gyepben lévő virágágyások, fák, cserjecsoportok között legalább 70 cm széles átjárót kell biztosítani a robotfűnyíró számára. Az idősebb fák gyökerein fennakadhat a robot, a fiatalabb fáknak pedig nekimehet, így ezeket, csakúgy, mint a virágágyásokat célszerű kiemelt szegéllyel elválasztani a gyeptől. A kerti objektumok kikerülését a vezetőkábel megfelelő elhelyezésével is megoldhatjuk. Ennek előnye, hogy a robotfűnyíró nem ütközik bele az akadályba, hanem már előtte elfordul, így kevesebb karcolás éri a házat.

A nagy fák kiemelkedő gyökérzetét határoljuk le

Fűmagkeverék

Robotfűnyíró esetében nem mindegy, hogy milyen a kiválasztott fűmagkeverék vagy, gyepszőnyeg típusa. A robotfűnyíró által nyírt gyep iránt a legfőbb követelmény, hogy gyorsan megeredjen és megerősödjön, alacsony növekedésű legyen (kevesebb nyesedék képződjön) és sűrű állomány képezzen, bírja az alacsonyra nyírást. Kész keverékek is rendelkezésre állnak, de nem követünk el hibát, ha olyan keveréket választunk, amely nagyjából 1/3-1/3-1/3 arányban tartalmaz angol perjét, réti perjét, illetve vörös csenkeszt. A cérna tippan jól bírja az alacsonyra nyírást, ezért az is kedvező, ha ebből is a keverékben. Választhatjuk a finomlevelű nádképű csenkesz-fajtákból álló mediterrán keveréket is, amely alacsonyan és sűrűn nő, jól bírja az alacsonyra nyírást, illetve az időszakos szárazságot.

Sünvédelem

A robotfűnyíró nem sünbarát! Sok képet láthatunk a közösségi oldalakon, amelyeken a gép sünöket sértett halálra. A Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (Leibniz-IZW) kutatói egy év leforgása alatt 370 bejelentett németországi esetet dokumentáltak robotfűnyírók által megsebzett sünökről, amelyeknek csaknem fele nem élte túl a sérüléseket. Ez komoly állatvédelmi aggályokat vet fel, Németországban 2020 óta fokozottan védett állat, állománya ugyanis ott drasztikusan csökken. (Nálunk védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint.) A sün nem fut el az eszköz elől, hanem összegömbölyödik, a gép szenzorai nem érzékelik, így túl későn tér ki az állat elől, amely még egy másodperccel korábban még mozgott. Az ivadék esetében a találkozás végzetes és csúnya. A német kutatók 19 robotfűnyíró-típust vizsgáltak, és megállapították, hogy egyik sem tér ki időben a sün elől. A kutatási eredmények alapján folyamatban van annak a szabályozásnak a kidolgozása, amely kötelezővé teszi a gyártók számára a fogyasztók tájékoztatását a sünök védelme érdekében, illetve gépek ez irányú továbbfejlesztését is megalapozza.

Óvjuk a sünt!

Az üzemeltetés idejének helyes megválasztásával – amiről a későbbiekben szó lesz – ki tudjuk küszöbölni a sünsérüléseket.

A következő cikkünkben a robotfűnyíró üzemeltetésével kapcsolatosan osztunk meg néhány praktikus tanácsot.