2023. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. aug. 26.

A napokban nagyot változik az időjárásunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) valószínűségi időjárás-előrejelzése alapján a jövő hét közepétől az ország egész területén kb. 10 oC -os lehűlésre és esőkre számíthatunk. 

A kánikulai forróság eddig nem kedvezett a gombák terjedésének, azonban a folyamatos esőktől megemelkedett levegő-páratartalomban és a csökkenő hőmérsékleten „beindulhatnak” olyan kórokozók, amelyek a terméseket vagy a lombot is fertőzhetik.

A legtöbb kórokozó gomba ellen, csak megelőzéssel védekezhetünk. Aki úgy dönt, hogy felveszi a permetezőgépet, mert fogékony fajtái vannak vagy sűrűbb, árnyékosabb kertben él, az a kertbarát nehéz helyzetben lesz, mert a napokban – általánosságban véve –  még nem csökken 25 oC alá még a hajnali hőmérséklet sem.

Továbbra is javaslom a lombtrágyázást a letermett csonthéjasoknál. A permetlevet szükség szerint gombaölő szerrel is ki lehet egészíteni. Ezzel nem késnek sokat akkor sem, ha csak a jövő hét végén kezdhetnek hozzá (19. felhívás). Bár a mandula felhasználás szempontjából héjas gyümölcsű, de a kajszihoz hasonlóan a Prunus nemzetséghez tartozik, így a levéllyukacsosodás (sztigmina) ezt is megtámadhatja, ahogyan az 1. képen is látható.

A késői érésű almában, körtében a jövő heti időjárás felerősítheti a gyümölcsök moníliás és varas fertőzését. A levelek is veszélyben vannak a varasodástól, továbbá a lisztharmattól is. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy el kell, és valamelyik napszakban el is lehet kezdeni a permetezést, akkor a kalciumtartalmú lombtrágyák mellé (19. felhívás) varasodás elleni gombaölőket is keverjenek be a permetlébe (5. és 18. felhívás).  A monília ellen a réztartalmú szerek és pl. a Chorus 50 WG vagy a Polyram DF is engedélyezettek. 

A kiskerti előrejelzési rendszer rajzási táblázatának legfrissebb fogási adatai azt mutatják, hogy még a molyok is rajzanak, párzanak, tojást raknak, és a kikelő hernyók még megrághatják a termést (8. felhívás), utat nyitva ezzel a moníliának.

Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, amelyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. Több permetszer is kapható, amivel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.). Az utóbbit a monília, valamint a szőlő szürkepenész (botrítisz) betegsége ellen is alkalmazhatjuk. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect bio készítmény, amelynek jelölése „nk”, azaz nincs korlátozás az élelmezés-egészségügyi várakozási időben (é.v.i-ben).

A szőlőre mostantól jobban oda kell figyelnünk! Az elmúlt napokban a nagy forróság ugyan megakadályozta a szürkepenész terjedését, de a jövő heti hűvösebb és csapadékos napok kedvezhetnek a gombának. Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! A 13. és a 18. felhívásban felsorolt gombaölőket kiegészítem a Protexio bio szerrel, amellyel akár a szüret előtti napon is permetezhetnek, mivel ennél a szernél sincs korlátozás (nk) az é.v.i-ben. 

A szőlő fiatal hajtásain megjelent a peronoszpóra, a fürtökön pedig a lisztharmat, ami a tankönyvek szerint ebben a fejlődési stádiumban már nem fertőzi meg a bogyókat. A 2. kép Etyeken készült augusztus 12-én, egy romos présház mögötti magára hagyott tőkén. Biztosan nem permetezték a növényt. A tiszta levelek mögött a lisztharmat friss fertőzését láthatják a bogyókon. Ilyenkor már általában a tavaszi fertőzés sérves bogyóit szoktuk látni az elhanyagolt tőkéken.

A már említett kiskerti előrejelzési rendszer rajzási táblázatának adatai azt mutatják, hogy a dióburok-fúrólégy is rajzik (lásd a 17. felhívást).

Az augusztus 12-én készült 3. fotón nagyon erős dió szemölcsös gubacsatka-fertőzés látható. Az atkákat már nem érnénk el a permetlével, sőt egy részük már a rügypikkelyek alá húzódhatott. Az ilyen fáknál tavasszal, rügypattanáskor kell majd védekezni.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK