2023. évi 17. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 17. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. júl. 25.

Előrejelző hálózatunkban megindult a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, lásd a-tablazat_2023 -at. Hogyan védekezhetnek a házikertesek? Néhány lehetőséget összegyűjtöttem a korábbi évek tapasztalataiból.

A nyugati dióburok-fúrólégy megjelenése előtt talán az almatermésűek tűzelhalása, majd az amerikai lepkekabócák terjedése okozott utoljára igazán nagy ijedtséget a házikertesek körében. A tűzelhalást okozó baktériumot sikerül kordában tartani, fűrésszel és permetezéssel, a lepkekabócát pedig a felszaporodó parazitája 
(egy ollós darázs faj) és az aszályos időjárásunk is meghátrálásra kényszerítette.

Úgy tűnik, hogy mára megismertük a nyugati dióburok-fúrólégy biológiáját és így a gyenge pontjait is. Lassan kialakulnak a védekezés lehetőségei és remélem, hogy már nem akarják kivágni a diófákat az elkeseredett házikertesek. Köszönöm Szépkuthy Katalinnak a „bioban” javasolt módszerek összegyűjtését!

Úgy vélem, hogy azok vannak többségben, akik nem tudják lepermetezni a nagyméretű fákat. Ők rájöttek arra, hogy ha a lehető leggyorsabban felszedik és megtisztítják a lehullott, a baktériumos fertőzéstől feketén nyálkás szemeket, akkor a termés több 10%-ban is megmenthető. Ebben az esetben fontos tudnivaló, hogy a nyüves burkokat azonnal el kell távolítani a fa alól. Így lehet megakadályozni a nyüvek talajba vonulását, áttelelését. A lárvák összeszedésében segíthetnek a kapirgáló tyúkok is. Sajnos a szomszédból vagy az utcai fák alól továbbra is számíthatnak a legyekre, tehát csupán így nem védhetjük ki a következő év kártételét. 

A permetezést választva, mindegyik készítménnyel be kell fedni a fák teljes lombkoronáját, apró cseppekkel. A diónál tapadásfokozó adalékot is használni kell, pl. Silwet Star, Nonit, Heliosol. Tehát ugyanúgy kell eljárni ahogyan azt más gyümölcsfáknál is tesszük. A júliustól szeptember végéig rajzó légy ellen többször, kb. 10 naponta ismétlik a permetezést a nagyüzemek. 

A felszívódó Mospilan 20 SG (30 nap é.v.i.) és a kontakt Karate Zeon 5 CS (14 nap é.v.i.) is engedélyezett. A Mospilannal 14 napos szünetekkel és maximum 3 alkalommal lehet permetezni. Nem biztos, hogy ezek betartásával biztosan meg tudják védeni a fákat. A kontakt Karate Zeon esetében is legfeljebb 3 permetezés engedélyezett évente, ami kezelésenként csak néhány napos védelmet biztosít. Jó hír, hogy a Coragen 20 SC engedélyében idéntől már a dió is szerepel, ámde a dióban maximum 2 alkalommal használható (21 nap é.v.i.). Valóban hosszú hatástartamú rovarölő szer, de ezzel is be kell teríteni a teljes fát. Hasonlóan a bioban is engedélyezett Laser Duplohoz (korábban Spin Torként ismertük meg) és a Surround WP-hez. Ez utóbbi finomra őrölt kaolint tartalmaz, mellyel egyenletesen be kell „festeni” a fákat. Kíváncsi lennék a visszajelzéseikre, hogy bevált-e a dióban!

Már többször is hírt adtam a Combi-Protec csalétekről, amelyet állítólag ampullázni is fognak, de jelenleg 0,5 literes kiszerelésben kapható. Ebből készíthetünk – a szigorú technológiai előírásokat betartva – 20 liternyi permetlevet, oly módon, hogy azt 5 zacskó (4 grammos) Mospilan 20 SG-vel is kombináljuk. Tudom, hogy a mi permetezési gyakorlatunkhoz képest nagyon furcsának tűnik az ajánlás, ami szerint ezzel mennyiséggel akár 70-100 termőkorú fát is kezelhetünk, megvédhetünk. A megoldást megnézhetik ebben a videóban, amelyben szinte futólépésben haladva a fák előtt, egy-egy fröccsentést nyom a fákra a kertész. Szerintem a háti permetezőjén szórófej sincs, pontosabban nagyon nagy lyukátmérőjű (felfúrt?) szórófejre cserélte. A nagy cseppek lassabban száradnak be, tovább vonzzák a repülő legyeket. Állítólag a fák közelében lévő bokrok lepermetezésével is kicsalogathatjuk a kártevőt a fákról. Eső után ismételni kell és a szüretig bizony 4-6 alkalommal is „fröccsentgetni” kell.

Király László tavalyi videójában láthattuk, hogy az öt felé osztott a félliteres csalétekkel és egy-egy zacskó Mospilan 20 SG felhasználásával öt kert egyszeri kezelésére elegendő permetlevet készített. 

Bármelyik védekezési módot válasszák is, fontos lenne úgy szüretelni, hogy ne maradjanak fekete diószemek a fákon, mert onnan is lepottyanhatnak a nyüvek, és nem halnak bele a zuhanásba! Állítólag a nyári-kora őszi gyakori gereblyézéssel, talajforgatással is megzavarhatjuk a bábozódásukat.

Néhány rossz gyakorlatról is szólni kell. Franciaországban néhol melaszos-rovarölős vízzel locsolták a sorközöket, míg egy kertésztársunk malátás-cukros-élesztős keverékhez adagolt rovarölő szerrel permetezett. Így valószínűleg gyéríthették a legyeket, de a háziméhek és a beporzók is nagy számban pusztulhattak. 

Ne fogjunk azonban mindent a légyre! Feketedhetnek a szemek az aszálytól és a baktériumok fertőzésétől is. Ezeknek kedvezett a csapadékos tavaszunk, már a terméseken is megtalálhatóak. A réztartalmú gombaölők engedélyezettek ellenük, amelyek egyben a levélfoltosságot okozó gnomónia gomba ellen is hatásosak.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK