2023. évi 19. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 19. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. aug. 15.

A nyár vége felé járunk. A szőlő és az almatermésű gyümölcsök várnak még a szüretre és a zöldségágyásokra is vigyáznunk kell még. A héten az időjárásunk is nagyot változik; kánikulai meleget és erős UV-sugárzást jósolnak.

Reményeink szerint csökkenő erővel támadnak majd a gombák, bár többségüknek a talajokból kipárolgó nedvesség is elegendő egy újabb fertőzés beindításához és a molyok sem alszanak. A védekezésről az előző felhívásban írtam.

A 14. felhívásban fűszerbabéron, ma már a mediterrán származású fügén (!) fotóztam a napperzselés tünetét (1. kép). Az árnyékolást és a növényeket védő „napolajokat” is bevethetjük a sugárzásnak kitett növényeinknél pl. a Prosilicont. Állítólag a Biosol Káliszappan és a Vektafid A is mérsékli a káros sugarak hatását. Az egészséges bőrszövettel rendelkező növények kevésbé károsodnak, ezért kerülni kell a túlzásba vitt öntözést és trágyázást. A felmelegedett növények levelén a slag hideg vize önmagában is perzselhet. Párás, borult napok után, vagy a sövények visszametszését, a fürtök kibontását követően érzékenyebbek a növények. 

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Tehát a most elvégzett lombtrágyázással tudjuk feltölteni a gyümölcsfák hajtásait és rügyeit olyan tápelemekkel, amik beindítják a rügyek termőrüggyé alakulását. A jó erőben lévő vesszők, rügyek a tavaszi fagyokkal szemben is ellenállóbbak lesznek. Erre külön is felhívom a házikertesek figyelmét, mert nincsenek olyan fagyvédelmi eszközeink, amiket az ültetvényekben használnak. Ezekben a fagyos éjszakákon beindíthatják pl. a légkeverő ventilátorokat, a mikroszórófejes öntözést vagy begyújthatják a füstgyertyákat stb. Érdemes bórt és cinket is tartalmazó komplex lombtrágyákkal megpermetezni az összes gyümölcsfát, az almánál és a körténél a kalciumról se feledkezzenek el.

Minden évben hangsúlyozom a szüret utáni lombvédelem jelentőségét. Az idén tobzódtak a kórokozó gombák. Lisztharmatos, varas, rozsdás és „lyukas” levelekkel érkeztek a gyümölcsfáink az augusztusba. Ezeknek a leveleknek még dolgozniuk kellene, pl. a lombtrágyákkal kijutatott tápelemek felvétele miatt is. Tehát gombaölő szerekkel együtt végezzék el a levéltrágyázást. A csonthéjasoknál már nem kell a várakozási időket számolgatni nincs gyümölcs a fákon. A legtöbb levélbetegségre a réztartalmú gombaölőket használhatják.

A sztigmina gombától lyukacsos kajszi levelét július 27-én fotóztam Kaposváron (2. kép). Vajon most hogy nézhet ki?

A zöldséges ágyásokban a poloskák is szívogatnak. Az érésben lévő terményeknél bajban vagyunk a permetezéssel, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők miatt. A paradicsomban a Karate Zeon 5 CS-nek csak 3 nap az é.v.i.-je. Az adott növényre engedélyezett rovarölő szerek közül választhatnak a többi zöldségnél is. 

Nagy melegben és a hirtelen változó hőmérsékleten a paradicsom nem tudja felvenni a talajból a kalciumot. Hiánya csúcsrothadás formájában jelentkezik a bogyókon (3. kép). Még pótolhatjuk kalciumos lombtrágyákkal. A fotó augusztus 8-án készült az ELTE Füvészkertjében, a paradicsom fajtasorukon. Csak ezen a „lapos” fajtán ütköztek ki a tünetek. A fajták fogékonyságáról is szó lesz szeptember 1-én a Paradicsom Napon.

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK