Selyemakác metszése

Pap Edina Szaktanácsadó

A 3 ágból meghagynám a viszonylag egyenesen növőt, a másik kettőt tőből eltávolítanám. Mivel viszonylag vastag ágak, a sebkezelés erősen ajánlott. A meghagyott ágat, amiből törzset nevel, hármas karózással - a jelenlegeninél erősebb, vastagabb karóval, nem pálcával - függőlegesen rögzíteném. A koronavesszőket kurtítanám. Berajzoltam az alábbi képen.

#57493
Krisztián Virág

Elfelejtettem a képet csatolni.

#57489
Krisztián Virág

Kedves Szaktanácsadó!
Tavaly Májusban vásárolt selyemakác csemete (kb 20cm magasságú) azalatt a fél év alatt kb 2-2,5 métert nőtt. Közel a tövéhez 3 elágazása van. Milyen módszerrel lenne érdemes a koronaalakítást végezni. Meddig lenne érdemes visszametszeni?
Illetve nagyon véknyak az ágai ezek mikorra várhatóan fognak vastagodni erősödni?

#57488
Pap Edina Szaktanácsadó

Kihajt, de majd hajtásválogatást kell végezni, hogy újból kialakítsa a koronát. A feléig kellett volna csak visszametszeni az ágakat, illetve ritkítani télen nyugalmi állapotban, a lomb nélküli korona jobban átlátható a metszés során.

#56775
Terézia H

Kedves Katalin!
17 éve ültetett selyemakácfám már olyan terebélyes lett, hogy a kertet teljesen befedte. Két hete lefűrészeltem az ágait teljesen a törzsig, és le is kezeltem a sebeket. Kérdésem, hogy kihajthet-e még?

#56524
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves H. Tamás!
Nézze, kinti növény nem lehet lakásban nevelni. Nem lehet olyan klímát biztosítani a számára a lakásban, a méretéről nem is beszélve.

#54048
Tamas Horváth

Szep napot, van 4 darwb selyemakacom, Csep en nevelem magrol jottek kb most20 cm esek, teleltetem garázsban, kérdésem az tarthatom őt nagy cserepben majd hogy ne keljen ki ultetnem?

#54023
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Gézáné!
A selyemakácot nem kell metszeni! Az elszáradt ágait kell eltávolítani. Akkora helyet kell számára biztosítani, hogy bőven elférjen! Mivel későbbi években terebélyes és lehajló lesz!

#48196
Molnár Gezane

Hogyan metsszuk a selyemakác csemetét, hogy bokrosabb legyen, mikor kell visszacsipni?

#48081
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves B. Gergely!
A talaj nem megfelelő a számára. Ott csak szenved! Más részt, a szerves trágyát nem lehet nélkülözni. Javasolnám, hogy ültesse át máshová. Esetleg készíthetne számára egy gödröt, aminek az aljába szerves trágyát tesz, arra talajt és így ülteti be a fát. De kizárólag csak a neki megfelelő talaj alkalmazásával. Így pár évre megoldja a problémát, de sajnos végleg nem.

#45680
Borbély Gergely

Kedves Szaktanácsadó!
Van egy selyemakácunk a kertben kiültetve körülbelül 5 éve.
Az a helyzet hogy alig akar nőni. Például tavaly is csak 3 centit nőtt. Olyan területen lakunk, ahol agyagos a föld, nem tudom ez számít-e. Substral tápoldatot szokott kapni, de műtrágyát nem. Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvözlettel: Borbély Gergely

#45555
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Temesi Ferenc!
Sajnos elfagyott. Nagyon sok fa végezte így. Hogy mennyire fagyott el azt majd csak akkor lehet megállapítani, hogy ha kihajt. Vágja le nyugodtan az elhalt rész. Sajnos a napokban is mínuszok várhatók.

#42635
Ferenc Temesi

Kedves Szaktanácsadó!

Április elején vásároltam egy piros virágú selyemakác fát (kb: 2,2 méter magas). Elültettem, pici rügyek is nőttek a felső harmadtól felfele. Sajnos volt két nap amikor nagyon rossz idő volt (a második nap este -1 fokkal). A fa teteje elkezdett besárgulni. Nem tudom, hogy ez azt jelenti megfagyott, vagy normális dolog. A fa alsó része (földtől kb:1,5 méterig) zöldes, utána kezdődik a fokozatos sárgulás. Az lenne a kérdésem, hogy levágjam-e a tetejét a fának, vagy nem kell hozzányúlni?

Válaszát előre is köszönöm:
Temesi Ferenc

#42606
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Novák András!
Az ágakat (rossz felé növő), ősszel és télen távolíthatja el. De inkább télen metssze vissza az ágelágazásáig. Kurtíthatja is maximum az ágak kétharmadára.
Ne felejtse el a munkálatok után a sebek lezárását sem!
Például: Biocera fasebkezelő
http://www.gazdabolt.hu/novenyvedo-szer/fasebkezelo-szer/T00318-Biocera-fasebkezelo-100-g?filter_name=sebkezel%C5%91

#41259
András Novák

Kedves Katalin!

Megpróbálom csatolni újból a képet, a metszést meg tudjuk oldani, köszönöm válaszát előre is.

#41223
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Novák András!
Gondolom, hogy fotót próbált ide betenni, de sajnos nem tudom megnyitni! Így csupán általános választ adhatok!
Fiatalkorban fagyérzékeny, ezért a hajtás csúcs közepén való levágása csökkenti a fagyérzékenységét. Ezt a műveletet szeptember közepén végezzük el.
Télvégén visszafagyhat, minimálisan szinte mindig vissza is fagy. Sajnos a visszafagyás mértéke akár a fa életébe is kerülhet. Ezeket az ágakat, ágvégeket el kell távolítani tavasszal.
Az alakítását mindenképpen szakemberre bíznám, ha ebben önnek nincs elég gyakorlata.

#41215
András Novák

Kedves Tanácsadó!

Selyemakác metszésével kapcsolatban fordulok Önhöz. A fa tavaly ősz óta van kiültetve, idén tavasszal kezdett el hajtani (kb. 2 m). Nem szeretném, hogy csak felfelé hajtson, inkább széles, terebélyes fát szeretnék. Mennyire kellene most visszametszenem és mikor? A tövénél levő oldalsó hajtásokat is eltávolítsam? Télen szükséges-e neki még védelem? Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel András.

#41208
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Porta Eszter!
Ilyenkor már nem igazán ajánlott kiültetni. Tavasszal ajánlom a kiültetését, akklimatizálódnia kell. Télen a 10 fok körüli, fényes helyiség a megfelelő számára.
Amennyiben ez megoldhatatlan, úgy inkább ültesse ki, fagy védett helyre és a fagyok előtt takarja.

#40969
Eszter Porta

Kedves Katalin! A segítségét szeretném kérni. Van egy kb. 1-1,5 éves selyemakácom, ami nem hoz oldalsó ágakat csak nyúlik mint a bolond gomba. A tavalyi telet a lakásba töltötte, de nem hiszem hogy az ideit túlélné odabent. Az lenne a kérdésem, hogy kiültessem-e a kertbe, és hogy meg kell-e metszeni, hogy hozzon oldalsó ágakat? . Előre is köszönöm a segítségét! Üdvözlettel, Eszter

#40963
Eszter Porta

Kedves Katalin! A segítségét szeretném kérni. Van egy kb. 1-1,5 éves selyemakácom, ami nem hoz oldalsó ágakat csak nyúlik mint a bolond gomba.

#40962