Zümmögő kertészek

Zümmögő kertészek

Pap Edina 2021. ápr. 29. Kb. 10 perc olvasás

Április 30-a, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezésére 1994 óta a Méhek Napja. Ekkor teljesedik ki az élet a kaptárakban. Felhívja a figyelmet a mézelő méhek és a beporzó rovarok hasznára. 2018 óta az ENSZ is jeles napot szentelt a méheknek; május 20-a a Méhek Világnapja lett.

Méhek nélkül nincs élet! Már-már elcsépeltnek tűnik ez a szlogen, de sajnos az igazság az, hogy a méhek száma világszerte csökken. A fő oknak a rovarölő szereket tartják, sorra vizsgálják fölül és vonják be a növényvédő szereket a méhek védelme érdekében. Mások szerint a klímaváltozás áll a méhek tömeges pusztulásának hátterében, nem is beszélve a méhek kórokozóiról és parazitáiról, amelyek nagyon nehezen gyógyíthatók úgy, hogy a gyógyszer ne kerüljön bele a mézbe, amit az ember elvesz a méhektől, és csemegeként fogyaszt. Világszerte technológiai cégek dolgoznak azon, hogy a megporzást mesterséges módon is meg lehessen oldani. Kína egyes tartományaiban emberek százai porozzák hosszú ecsetekkel a gyümölcsültetvények virágait.

Hűvös csapadékos tavaszon a kertészkedők aggodalom kémlelik a gyümölcsfákat. Nemcsak a fagy okoz gondot, hanem a virágzáskori hideg idő is, amikor a méhek nem szívesen merészkednek ki búvóhelyeikről, és nem zümmögnek a gyümölcsfák kitárulkozó virágszirmai között.

A gyümölcsfákon, no, meg a szőlőn kívül a zöldségnövények nagy része is rovarbeporzású. A fogyasztó számára azok a legfontosabbak ebből a szempontból, amelyeknek a termését fogyasztjuk; a kabakosok (uborka, tökfélék, dinnye), és a burgonyafélék közül a paprika, paradicsom, tojásgyümölcs. A vetőmagtermesztés szempontjából azonban az ernyősvirágzatúak (sárgarépa, zeller, petrezselyem), a hagymafélék és a keresztesvirágúak (káposzta, karalábé karfiol) beporzása is fontos, amit szintén rovarok végeznek.

Bár a beporzó rovarok közül a mézelő méhet tartjuk a legfontosabbnak, hiszen munkája eredménye a méhcsalád és az ember számára is táplálékot adó, rendkívül egészséges és változatos zamatú méz, ami egyedülálló élelmiszer, ne feledkezzünk meg a többi beporzó rovarról sem, amelyek a méhekkel nagy békességben együtt döngnek, zümmögnek a kertünkben. Több ezerre tehető azoknak a rovarfajoknak a száma Európában, amelyek részt vesznek haszonnövényeink beporzásában. A tenyésztett mézelő méh mellett számos vadméh-, darázs-, légy- és lepke- és bogárfaj is részt veszt a beporzásban, amelyek – bár mézet nem termelnek – az illatos nektárért repülnek virágtól virágra, miközben virágport juttatnak a bibére.

Sokat tehetünk ezért, hogy ezek a hasznos rovarok ne csak véletlenül tévedjenek kertünkbe, hanem folyamatosan ott is lakjanak. Építsünk rovarhotelt a kert eldugott, kevésbé bolygatott szegletébe, amelyet esőtől védő tetővel fedve különböző rekeszekre osztunk. Egy-egy rekeszt szénával, bambusz- vagy nádszálakkal, kifúrt fadarabokkal, lyukacsos téglával, tobozokkal, üres csigaházakkal töltünk meg. Az ilyen rovarhotelekben számos rovarfaj találhat otthonra, békésen élhet egymás mellett. Természetesen készen is vásárolhatunk ilyen építményt.

 

Működő rovarhotel

A beporzó rovarok védelme érdekében válasszunk ki a kertben egy olyan területet, amelyet elhanyagolunk; nem nyírjuk füvet, hagyjuk a természetes növényzetet felszaporodni, köztük a különböző virágzó gyomokat, árvacsalánt, ledneket, százszorszépet, ínfüvet, zsályát, csalánt, mécsvirágot, hereféléket. Nem baj, ha a gyümölcsfák alatt vagy a kerítés szélében felnőnek ezek a „gazok”!

Rovarcsalogató vadvirág vetőmag-keverékből is kialakíthatunk egész éve át virágzó kertrészeket, amelyek folyamatosan táplálékot nyújtanak a beporzást segítő rovaroknak. Kiváló és mutatós rovarcsalogató növény a lednek, a borágó, a cickafark, a varjúmák, a pillangóvirág, a zsálya, a levendula, a körömvirág, a mézontófű, méhbalzsam, hogy csak egy párat említsünk. Természetesen ezeket is megvásárolhatjuk magkeverékben.

A kiskertek növényvédelmét alapozzuk a hasznos rovarokra! Használjunk méhkímélő növényvédő szereket, illetve méhkímélő technológiát. Ha szükséges, az esti órákban permetezzük a gyümölcsfákat, amikor a rovarok pihenőre vonultak. A rovarhotelek, rovarcsalogató növények közelében, illetve meghagyott „gyomos” sávokban ne használjunk vegyszert!

Éljünk együtt békességben a beporzókkal, hogy ne kelljen drónnal és ecsettel porozni gyümölcsfáinkat, ha szüretelni szeretnénk!

Kapcsolódi cikkek:
Milyen a jó rovarhotel?

Vadvirágos rét a kertben