Vessünk borsót!

Vessünk borsót!

Dinga Szabolcs 2024. febr. 12. Kb. 15 perc olvasás

A zöldborsó az egyik legkorábban vethető zöldségféle a kertben. Igen jól tolerálja a hideget, már plusz 2-3 oC-on csírázni kezd, és a friss hajtások is elbírják az akár még mínusz 4-5 oC-ra visszahűlő éjszakai hőmérsékletet is. Sőt, mi több: a borsó, ha elfagy, képes újrahajtani.

A zöldborsót a konyhában is rengeteg módon tudjuk felhasználni. Készülhet belőle főzelék, köret, ragu, tehetjük levesbe, zöld hüvelyét vagy csíráját salátába. Sokoldalúsága és könnyű termeszthetősége a kertészkedők egyik kedvencévé tette. Magas fehérjetartalmával, A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalmával kiemelten egészséges élelemnek számít. 

Milyen borsót vessünk? 

A borsó rendszertani szempontból és kertészeti felhasználás szerint is sokféleképpen csoportosítható. Ezek javasolt vetése, kezelése, és felhasználása is eltérhet egymástól.

Alapvetően három típust különböztetünk meg:

Kifejtőborsó: Ebbe a típusba tartozó borsófajtákra jellemző a nagyméretű, gömbölyű szemek kialakulása. A borsószemek héja feszes, élénkzöld. A szemek az érés során sem válnak hajlamossá a ráncosodásra. Korán, már február végén, március elején vethetőek. Jól tolerálja a fagyokat, és az időjárási szélsőségeket. A  termés minősége viszont gyengébb, mint a velőborsók esetében. Jellemző fajták: Rajnai törpe, Debreceni világoszöld, Debreceni sötétzöld

Velőborsó: Közös jellemzőjük, hogy a szemek enyhén szögletesek, zsengék, édesek. A velőborsó jobban tartja az ízét, mivel a benne lévő cukor csak az érés után 3-4 nap múlva kezd keményítővé átalakulni. A termésminőség jóval magasabb, mint a kifejtőborsónál. A velőborsó ellenben kevésbé tolerálja a mostoha körülményeket, csak március második felében javasolt vetni. Népszerű fajtája például a Kelvedon csodája.

Cukorborsó: Ezek a borsófajták különösen zsenge hüvelyeket fejlesztenek, amelyekből hiányzik a többi borsóra jellemző belső hártya. Ez okból a cukorborsó hüvelye is fogyasztható. Igen magas cukortartalma miatt jól használható salátákba, párolt zöldségbe. Az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Jellemző fajtái: Sweet Horizon, Oregon Sugar, Gigant Sugar.

A zöldborsófajták rendszerezéséről itt talál egy hasznos táblázatot.

Az optimális termőhely 

A zöldborsó minden fajtája fényigényes. Mindenképp célszerű jó benapozottságú területet választani a borsó vetésére, árnyékos, félárnyékos helyeken nem várhatunk bő termést.

A zöldborsó nem igényes a talajtípusra, viszont legjobban a mély termőrétegű, enyhén meszes vályogtalajokat kedveli. Fontos a talaj jó vízelvezető képessége, a víznyomásos, pangóvizes területeket a zöldborsó nem kedveli, ezért kötött, agyagos talajon inkább kiemelt ágyásba vagy magaságyásba vessük. 

A vetés 

A vetés előtt a kijelölt helyet mindenképpen célszerű meglazítani kapálással, vagy sekély ásással. A borsófélék meghálálják a komposzt vagy az érett istállótrágya őszi bedolgozását.  Nitrogén szempontjából közepes igényű, hiszen a pillangósvirágúakra jellemző gyökérgümőkben található nitrogénmegkötő baktériumok segítségével jól hasznosítja a talaj, illetve a levegő nitrogéntartalmát. Fontos viszont a talaj jó foszfor-, kálium-, és mész (kalcium- és magnézium-) ellátása. Célszerű lehet inkább ezeket pótolni. 

A vetőmagok kerüljenek laza morzsalékos talajba, 6-8 cm mélyre. A mélyebb vetés biztonságosabb kelést eredményez. Egyrészt védelmet nyújt a madarak ellen, másrészt pedig a mélyebb talajrétegekben a vetőmag jobban hasznosítja a vizet, és könnyebben csírázásnak indul. Ha gyakran előfordulnak galambok a kertben, érdemes kelésig rachel hálóval vagy fátyolfóliával takarni a borsósorokat. Az optimális tőtávolság 4-6 cm, az optimális sortáv pedig 15-20 cm.  

Ahogy fentebb említettük, a zöldborsó hidegtűrő növény, ehhez mérten hőoptimuma alacsony 16-19 oC. A vetéssel tehát nem szabad késlekedni, április végéig célszerű minden borsófajtát elvetni

Az optimális tőtávolság 4-6 cm

A zöldborsó gondozása

A zöldborsó nem tartozik a túlzott gondozást igénylő növények közé. Vízigénye közepesnek mondható, a vetés után célszerű jól beöntözni, kelesztő öntözést végezni. Majd a virágzás és a terméskötés időszakában igényel sok vizet.

Mivel a borsó kúszónövény, szüksége van támasztékra. Ez lehet kerítés, vagy csak egyszerűen egy kifeszített madzag, uborkaháló, illetve növénytámasz, ami lehet levágott ágas-bogas gally is. Egyes típusok, ha lehetőségük adódik rá, egészen magasra képesek felfutni, ilyen például a telefonpózna-borsó. 

A borsó virágzás és a terméskötés időszakában vízigényes

A gyomosodás a borsóban csak a sorok záródásáig jellemző, utána a sűrű, tömött borsóállomány jó gyomelnyomó képességgel bír.

A betegségek közül a lisztharmat, vagy a borsóperonoszpóra jelenik meg legkönnyebben. Ezen kívül veszélyes betegség a fuzáriumos hervadás, amely jelentős terméskiesést is okozhat. 

Rovarkártevők közül a zöldborsó-levéltetű, a borsómoly, a csipkézőbarkó, valamint a borsózsizsik megjelenésének van legnagyobb esélye. Sűrű állomány alatt jól érzik magukat a házatlan csigák.

Javasolt növénytársításra retekkel, sárgarépával, kaporral vagy zellerrel. Önmaga után kifejezetten jó minőségű talajt hagy, ezért a helyére paradicsom, paprika, káposztafélék is ültethetők. 

Borsózsizsik imágója

Másodvetés, nem másodlagos 

A zöldborsó jól termeszthető másodvetésben is. Ehhez július végén vessük el a magokat. A másodvetésben mindenképpen rövid tenyészidejű fajtákat célszerű választani, ilyen lehet a Meteor, vagy a Kelvedon csodája. A másodvetésű borsónál mindenképpen számítsunk rá, hogy kevesebb hüvely fog kialakulni, és kisebb termésmennyiség várható, mint a főszezonban, viszont már a kezdetektől több öntözést igényel. 

Másodvetésben is termeszthető

Tipp

Ha nincsen kerted, viszont szeretnél zöldborsót fogyasztani, egyes fajták akár a balkon kertben is termeszthetők. Ilyen esetben viszont célszerű a legkisebb növekedésű, törpe borsók közül választani, amelyek akár egy nagyobb balkonládában is jól érzik magukat. Erkélyre, akár cserépben is jó választás a Rajnai törpe. Ha pedig csak egy napfényes ablakpárkány áll rendelkezésedre, ott is termeszthetsz borsót, mikrozöld formájában. Mikrozöldnek kizárólag csávazatlen, bio vetőmagot válassz!

Törpe fajtákból akár cserépben is termeszthetünk borsót
Zöldborsó velő Kelvedon csodája 500g

912 Ft
Borsó Béci 80g

490 Ft
Uborkaháló 17x10x50m (1,7m széles)

5 007 Ft
A zöldborsó

1 428 Ft
Cukorborsó Sweet Horizont Kiepenkerl 5-8 fm

1 590 Ft