Növényvédelmi teendők – 2024. március 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. március 1. hét

Dr. Varga Mária 2024. márc. 4. Kb. 10 perc olvasás

A hőmérséklet mérések kimagasló értékeket mutatnak. Jól reagálnak erre gyümölcsfáink. Korai virágzásukkal kertjeink növényvédelmi aktualitásai is megkezdődtek.

Virágzás idején különös figyelmet kell fordítani a moníliás betegség virágfertőző formájának megjelenésére. A már ismert gazdanövények, a csonthéjasok (kajszi és őszibarack, mandula, cseresznye és meggy) mellett a birs és az almatermésűek is ma már a veszélyeztetett kategóriába sorolhatók.

A gomba fertőzési képességeit a felmelegedés mellett a kisebb esőknek köszönhető magas páratartalom erősíti. A betegség elleni védekezésre a megszokottnál nagyobb figyelmet kell fordítani, mert a korai virágzás miatt sok helyütt elmaradt a rügyfakadás időszakában javasolt lemosó permetezés. Egyik napról a másikra a virágbimbókból virág fejlődött.  

A permetezés nemcsak időszerű, de a fertőzésre hajlamosító időjárási körülmények is megfelelnek: 10 C-fok feletti nappali hőmérsékletek, elenyésző eső.

A virágzó fák kezelésére a felszívódó hatású gombaölő szerek közül célszerű választani: Switch, Chorus szabad forgalomban valamint a Topas, az Orius vagy Mystic „zöldkönyvvel” vásárolható gombaölő szerek. Elhúzódó virágzás esetén még egy alkalommal, sziromhulláskor feltétlen újra permetezni kell azonos hatóanyagú készítménnyel, majd a 3. kezelésnél már váltsunk hatóanyagot!  12 C-fok alatt a Chorust javasoljuk, majd a fölött váltsanak Topasra. Szeles időben ne permetezzenek!

A monília veszélyeit, a fertőző gombafajok patogenitását az előző években már összefoglaltam. Érdemes visszakeresni az archívumból!  

Csak üzletünkben átvehető!
Topas 100 EC 2,5 ml amp.

627 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 872 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Chorus 50WG 0,2 kg

11 792 Ft

A tél folyamán – de egész évben is – gyakori kérdés a gyümölcsfák fás részeinek rákosodása, a kórokozók elleni védekezés lehetőségei, a fertőzések megelőzése. A következőkben olyan gombabetegséget mutatok be, Amely ellen a tünetek megjelenésekor már nem lehet védekezni. Néhány év elteltével a beteg fák pusztulása bekövetkezik.

A szkizofiliumos (Schizophyllum commune) hasadtlemezű gomba fehér színű termőtesteit (kisméretű, fehéres színű kalapos gombák egyre gyakrabban láthatjuk kertjeink fáin, bokrain. Gyors intézkedés lehetőségeit keressük, pedig már a fertőzött növények sorsa megpecsételődött. Miért is? Legyengült, elhalt fás részeken a fehér gombák tömegei láthatók. De ekkor már a gomba a fatestben lappang és terjed. A kóresetek nagy részében a szúbogarak is megjelennek és károsítanak. 

Ubrizsy Gábor Kossuth-díjas növénypatológus, mikológus, botanikus kutatásai már az 1940-es években bebizonyították, hogy egy szúbogárfaj kölcsönkapcsolatban áll a gombával, terjeszti spóráit és gombafonalait úgy, hogy a fák belsejébe viszi azokat. A szúbogarak a gomba termőtesteiben is megtelepednek. A látható tünetek megjelenésével a növények pusztulása néhány éven belül megtörténik.

A megelőzés egyetlen útja a sebzések – a legkisebbek is (!) – elkerülése. Amikor a látható tünetek megjelennek, már semmit sem lehet tenni, a gesztig az egész faállomány fertőzött a hasadtlemezű gomba  szaporító
szerveivel (spóra, micélium). A fertőzött fák pusztulása kb. két éven belül bekövetkezik. A sebkezelés jelentősége felértékelődik az egyéb farontók (Nectria, Phomopsis, Cytospora) esetében is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó        

Biocera fasebkezelő 100 g

1 238 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Akció
Új
Geo Fasebkezelő (fenyőgyantás paszta) 250 g

1 442 Ft
Fagél 120 ml

1 068 Ft