Növényvédelmi teendők – 2024. március 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. március 1. hét

Dr. Varga Mária 2024. márc. 4. Kb. 10 perc olvasás

A hőmérséklet mérések kimagasló értékeket mutatnak. Jól reagálnak erre gyümölcsfáink. Korai virágzásukkal kertjeink növényvédelmi aktualitásai is megkezdődtek.

Virágzás idején különös figyelmet kell fordítani a moníliás betegség virágfertőző formájának megjelenésére. A már ismert gazdanövények, a csonthéjasok (kajszi és őszibarack, mandula, cseresznye és meggy) mellett a birs és az almatermésűek is ma már a veszélyeztetett kategóriába sorolhatók.

A gomba fertőzési képességeit a felmelegedés mellett a kisebb esőknek köszönhető magas páratartalom erősíti. A betegség elleni védekezésre a megszokottnál nagyobb figyelmet kell fordítani, mert a korai virágzás miatt sok helyütt elmaradt a rügyfakadás időszakában javasolt lemosó permetezés. Egyik napról a másikra a virágbimbókból virág fejlődött.  

A permetezés nemcsak időszerű, de a fertőzésre hajlamosító időjárási körülmények is megfelelnek: 10 C-fok feletti nappali hőmérsékletek, elenyésző eső.

A virágzó fák kezelésére a felszívódó hatású gombaölő szerek közül célszerű választani: Switch, Chorus szabad forgalomban valamint a Topas, az Orius vagy Mystic „zöldkönyvvel” vásárolható gombaölő szerek. Elhúzódó virágzás esetén még egy alkalommal, sziromhulláskor feltétlen újra permetezni kell azonos hatóanyagú készítménnyel, majd a 3. kezelésnél már váltsunk hatóanyagot!  12 C-fok alatt a Chorust javasoljuk, majd a fölött váltsanak Topasra. Szeles időben ne permetezzenek!

A monília veszélyeit, a fertőző gombafajok patogenitását az előző években már összefoglaltam. Érdemes visszakeresni az archívumból!  

Csak üzletünkben átvehető!
Topas 100 EC 2,5 ml amp.

749 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Akció
Switch 62,5 WG 10 g

1 964 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Chorus 50WG 0,2 kg

11 520 Ft

A tél folyamán – de egész évben is – gyakori kérdés a gyümölcsfák fás részeinek rákosodása, a kórokozók elleni védekezés lehetőségei, a fertőzések megelőzése. A következőkben olyan gombabetegséget mutatok be, Amely ellen a tünetek megjelenésekor már nem lehet védekezni. Néhány év elteltével a beteg fák pusztulása bekövetkezik.

A szkizofiliumos (Schizophyllum commune) hasadtlemezű gomba fehér színű termőtesteit (kisméretű, fehéres színű kalapos gombák egyre gyakrabban láthatjuk kertjeink fáin, bokrain. Gyors intézkedés lehetőségeit keressük, pedig már a fertőzött növények sorsa megpecsételődött. Miért is? Legyengült, elhalt fás részeken a fehér gombák tömegei láthatók. De ekkor már a gomba a fatestben lappang és terjed. A kóresetek nagy részében a szúbogarak is megjelennek és károsítanak. 

Ubrizsy Gábor Kossuth-díjas növénypatológus, mikológus, botanikus kutatásai már az 1940-es években bebizonyították, hogy egy szúbogárfaj kölcsönkapcsolatban áll a gombával, terjeszti spóráit és gombafonalait úgy, hogy a fák belsejébe viszi azokat. A szúbogarak a gomba termőtesteiben is megtelepednek. A látható tünetek megjelenésével a növények pusztulása néhány éven belül megtörténik.

A megelőzés egyetlen útja a sebzések – a legkisebbek is (!) – elkerülése. Amikor a látható tünetek megjelennek, már semmit sem lehet tenni, a gesztig az egész faállomány fertőzött a hasadtlemezű gomba  szaporító
szerveivel (spóra, micélium). A fertőzött fák pusztulása kb. két éven belül bekövetkezik. A sebkezelés jelentősége felértékelődik az egyéb farontók (Nectria, Phomopsis, Cytospora) esetében is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó        

Biocera fasebkezelő 100 g

1 238 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Új
Geo Fasebkezelő (fenyőgyantás paszta) 250 g

1 639 Ft
Fagél 120 ml

1 068 Ft