Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 3. hét

Pap Edina 2023. aug. 13.

A napokon át tartó bőséges esőzés látványos károsodást okozott a futó- és a bokorrózsákon. Panaszkodnak is a kertészek, hogy egyes rózsatövek szinte kopaszok lettek, a leveleik nagy része vagy már lehullott, vagy érintésre leesik.

Különféle gombabetegségek jelentek meg. Közülük leggyakoribb a rózsa feketefoltossága (Diplocarpon rosae). Az egyes rózsafajták fogékonysága a kórokozóval szemben különböző. A csapadékos, hideg idő, az egyoldalúan vagy nitrogéntúlsúlyosan táplált növények különösen nagy kárt szenvedtek. Korábban a rózsatövek legalsó leveleinek fonákán kezdetben lilás vagy sötétbarna, később fekete foltok alakulnak ki, melyeknek széle csillagszerűen fogazott. Néha a hajtásokon is tapasztalható a kórokozó hatására a kéreg elhalása.

A lehullott levelek a következő évi fertőzés forrásai. Az itt képződő gombaspórák a földhöz közel lévő fiatal leveleket támadják meg. A betegség ellen elsősorban mechanikai úton védekezhetünk. A szellős bokorforma kialakításával a levelek gyorsabban felszáradnak. Az ellenálló képességet káliumtúlsúlyos tápanyagpótlással érhetjük el. A beteg leveleket rendszeresen össze kell szedni és eltávolítani a rózsatövek környezetéből.

A gombaölő szeres védelmet korai stádiumban, az első tünetek megjelenésétől kell megkezdeni. Ügyeljünk arra, hogy a levelek fonákára is kerüljön szer, vagy használjunk felszívódó gombaölő készítméányt.  Erős fertőzésnél 7-10 naponta kell permetezni. Jó, ha a rózsa egyéb betegségei (lisztharmat, rozsda, szürkepenész) ellen is hatásos készítményt választunk. Javasolt szer az Amistar

Egyúttal a kártevőkre is figyelni kell. A levélsodró-és aknázómoly, különféle darazsak, ilonca, bimbólikasztó bogár, valamint pajzs- és levéltetvek, takácsatkák és kabócák támadhatnak még most is. Javasolt rovarölő szer a Mospilan és a Decis, vagy mindkettő egy időben alkalmazva.

A jellemzően napos, meleg idő a nyugati dióburok-fúrólégy tömegeinek megjelenését hozta. A sárga ragacsos csapdák fogási eredményei a kártevő gyérítésére, irtására figyelmeztetnek. A csalitechnológia segítségével a permetezés kivitelezése könnyebb lesz.

Gyümölcsöseinkben az alma- és körtevarasodás tünetei – különösen a fogékony fajtákon – felszaporodtak. Ha az élelmezés-egészségügyi várakozási időkön (é.v.i.) belül tudunk permetezni, még mindig érdemes a további fertőzéseket megakadályozni. Javasolt készítmények: Chorus ( é.v.i. 21 nap), Topas (é.v.i. 14 nap) és a rezes szerekre nem érzékeny gyümölcsfajták rézzel való permetezése. A Champion esetében az é.v.i. nincs korlátozva, a Meteor é.v.i-je  10 nap.

Szőlőkben a lisztharmat tarol, elsősorban az érzékeny fajtákon (Zweigelt, Kékfrankos, Blauburger stb.) Erre utal a penészszag a szőlőkben. Szerencsére a tünetek szinte teljesen a lombozatra korlátozódnak. A szüret idejétől függően a kéntartalmú szerek használhatók, é.v.i-jük 0 nap. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a megkésett permetezés a bor minőségére károsan hat.

A feketerothadás tüneteivel gyakran lehet találkozni, de a peronoszpóra és az orbánc tünetei isn általánosan felfedezhetők a szőlőkben. Az öreg, 2022-ben nagy termést adó szőlőkben nagyon gyakoriak a tőkéken a levélsodródás vírus és a kordonkar-elhalások tünetei.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó