Növényvédelmi teendők – 2023. július 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. július 2. hét

Pap Edina 2023. júl. 9.

2023-ban is elérkezett a kritikus időszak, amikor a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezések időszerűek. Összefoglalom a kártevővel kapcsolatos tudnivalókat és korábbi tapasztalatokat. 

A védekezést a tömeges rajzás idejére kell időzíteni. A csapdákat a diófa lombkoronájának a lehető legmagasabb részére, a déli oldalra helyezzük ki, mert a kártevő légy meleg-és napfénykedvelő. 
  
Július 3-án 2 db dióburok-fúrólegyet találtunk feromon csalétekkel kiegészített Csalomon R Palz zöldessárga színcsapdán. A sárga színű ragacsos csapdák eddig egyetlen példányt sem fogtak.

A rajzáscsúcs meghatározása nehézkes, mégsem várhatunk a védekezéssel. A rajzástól kb. két hét áll rendelkezésünkre. Ezalatt a legyek rajzanak, párosodnak, végül tojást raknak. A zöld burokba rakott tojásokból, néhány napon belül kikelnek a lárvák (nyűvek). Akkor már sikertelen a védekezés.

Egy-egy diót több légy is felkereshet tojásrakás céljából, tehát 1-1 dióban akár 30-35 lárva is kifejlődhet. A lárvák növekedésük során a dióburok szövetnedveit szívogatják és elfolyósítják. Végül a kifejlett lárvák elhagyják a diót, földre vetik magukat majd a talajba húzódva bábozódnak. Báb alakban telelnek át.

A kártevőnek egy nemzedéke van. A rajzás akár két hónapig is eltart, az alatt tojások elhelyezése is tovább tart. A dióburok-fúrólégy kártétele során alakul ki a súlyos tünet: a dió zöld burka feketedik, ráncosodik és megpuhul.

A dióburokfúró légy elleni védekezés lehetőségei az alábbiak: 

1.    Mechanikai, azaz a bábozódás megakadályozása a fertőzött diók összeszedésével és megsemmisítésével. A kártevő talajba jutásának megakadályozása a fa alatt a talaj teljes felületének letakarása.

2.    Biológiai, vagyis mikrogomba-készítmény (Artis Pro) bedolgozása a talaj felső 3-5 cm-es részébe, ami a báb életfeltételeit blokkolja. A kezelés ideje május. Fontos a technológiai fegyelem betartása!

3.      Vegyszeres, azaz évente legalább 6 alkalommal való permetezés Mospilan vagy Karate Zeon, esetleg a baktérium-toxint tartalmazó Laser készítményekkel. Fontos az időzítés, mert csak a repülő legyek ellen lehet védekezni. Előre tervezhető időpontok: július 2. fele, ezt követően 7- 10 nap múlva, augusztus eleje, közepe és vége, továbbá szeptemberben ismételten egy alkalommal való permetezés.

4.    Védekezés csalitechnológiával: évente 2 alkalommal, ám erős rajzás idején egy 3. permetezésre is szükség lehet. A csali anyag (Combi Protec) hatására legyek tömegei pusztulnak el a lombkorona egyharmad felületére juttatott, rovarölő szerrel bekevert anyagtól. A Mospilan hatásideje kb. 10 nap. A kezelések tervezhető időpontja: július 15-25 (rajzásmegfigyelés mellett), ezt követően a 10. napon, majd 2-2,5 hét múlva, szintén rajzásmegfigyelés alapján.

Feltűnt, hogy a 2022-es évben permetezés nélkül is általában kevesebb károsodott diót találtunk. Oka feltételezhetően a túlszaporodást gátló tényezők előretörése, továbbá az aszály lehet. Az idén folytatjuk a megfigyeléseket.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó