Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 2. hét

Pap Edina 2023. aug. 6.

Gyümölcsfáinkon a különféle gombabetegségek tünetei még mindig erősödnek. Az őszibarack- és almafákon a lisztharmat, levéllikacsosodás, levélbarnulás, varasodás (képen) tünetei észlelhetők.

Ahol szükséges, célszerű védekezni az előzőekben leírt gombaölő szerek közül választva, az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartása mellett. 

A szívó kártevők – a sok csapadék ellenére – még mindig nagy számban károsítanak.

Az alma- szilva- és keleti gyümölcsmoly rajzása figyelhető meg a szexferomon-csapdákban. A barackmoly kb. 10 napja kezdett berepülni a csapdákba.

Almafáknál továbbra is juttassák ki a kalcium lombtrágyát a gyümölcs tárolhatóságának fokozása érdekében. 

A meztelen csigák a vizes élőhelyeken kívül olyan területeken is megjelentek, ahol szinte nem is ismerték a kártevőt. Az egyes egyedek pusztítása (vegyszeres, csapdázás, összeszedés) rövid időn belül történjen meg, mert a csigák nagyszámú tojást raknak, és jelenlétük tömegessé válik.

A nyugati dióburok-fúrólégy ellen a második permetezést a szárazabb időjárás beköszöntével feltétlenül érdemes elvégezni. Az első kezelésre általában július 26-27-én került sor. Ezen a két napon nem esett az eső. Ezt követően szinte minden nap kisebb-nagyobb mennyiségű csapadék hullott, ennek ellenére a légy folyamatosan rajzott.

A sárga ragacsos lapcsapdákba befogott egyedszám ugyan elmaradt az előző években tapasztaltaktól, mégsem várhatunk tovább. Amint az előzőekben már jeleztem, a rajzás korai szakaszában nagyon fontos a kártevő minél hatékonyabb gyérítése, lehetőség szerint pusztítása. Napokon belül elérkezik az az időpont, amikor az első, tömegesen rajzó legyek lerakják tojásaikat a zöld dióhéj alá. A tojások és a kikelő lárvák ellen pedig már nem tudunk védekezni! A károsításra hosszú idő áll rendelkezésre, közben újabb és újabb legyek bújnak elő a földből. Párosodnak, tojást raknak. Így lehet egy-egy dióban akár 30 lárva is, amelyek szinte teljesen felélik a zöld burkot. A lárvák pusztítása nyomán a fekete diók száma egyre nő.

Összefoglalva: minél kevesebb fúrólégy éri el a tojásrakás idejét, a korai kártétel nagymértékben elkerülhető. A 2. permetezésnél is érdemes a már szintén több ízben ismertetett csalitechnológiát alkalmazni.  

Dr. Varga Mária 
szaktanácsadó