Növényvédelmi teendők – 2023. május 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. május 4. hét

Pap Edina 2023. máj. 23.

A napokig tartó kiadós esőzést követően kertjeink üde, szinte kirobbanó látványa fogadja a kertészkedőt. Láthatjuk, hogy több bokron a virágzás a megszokottnál korábbi, zöldségeseink is örömmel töltik el „a jó gazda szemét”.

Feltűnő azonban az is, hogy a régebben tapasztalt betegségek mellett sok új is megjelent. A kártevők sem „aludtak”, amit sok különféle károsítás tünete bizonyít. Sok tehát a tennivaló. Most a legfontosabb betegségekkel foglalkozzunk.

Nagymértékű a levélfodrosodás őszibarack és mandulafáinkon, mivel a kórokozó számára a hűvösebb időszak a magas páratartalommal optimális körülményeket teremtett. A betegség elleni védelemre az őszibarack rézérzékenysége miatt továbbra is csak a felszívódó gombaölő szereket ajánlom (pl. Folicur és Alfa Solo).

A monília továbbra is fertőz. Az ágelhalások mellett az érésben lévő cseresznyegyümölcs moníliás rothadása is feltűnik. Ellene a levélfodrosodásnál javasolt készítmények hatásosak, persze a mechanikai védekezésről se feledkezzünk el!

Az almatermésűeken – különösen a Jonathan fajtakörben – a lisztharmat és a varasodás tünetei erősödnek. Védekezésre az előzőekben említett gombaölő szerek mellett a Chorus is ajánlható.

A birsről külön talán sohasem esik szó. Úgy tűnik, hogy „mostoha gyerekként” kezeljük, pedig gyümölcse egyedülálló ízvilágával kiemelkedően értékes a befőzések során (kompót, sajt stb.), nem is beszélve a zamatos birspálinkáról! A birset a monílián kívül gyakran támadja meg a fabreás betegség. A leveleken apró, barna, kerek, a levélnyélen hosszúkás foltok jelennek meg. Ezek már most láthatóak, és később megnagyobbodnak. A lombozat egy része megbarnul, elszárad és lehullik. A hajtások fertőződése mellett a gyümölcsön is apró, fekete foltok mutatkoznak, amelyek az egész gyümölcsöt beboríthatják. A fertőzés korai szakaszában érdemes a fabreás betegség ellen is védekezni. Jó hatékonyságúnak bizonyult a Champion vagy egyéb réztartalmú készítmény, valamint a a kontakt Polyram DF is. A kezelést célszerű megismételni.

A köszméte (egres) európai és az igazán veszélyes amerikai lisztharmat betegségeinek tüneteivel találkozhatunk a bokrokon. A mielőbbi permetezést végezzük el Alfa Solo+Thiovit szerkombinációval, és feltétlenül ismételjük meg a kezelést!

A málna különféle vesszőfoltosságain kívül már láthatóak a levelek fonákán a málnarozsda jellegzetes sárga tünetei. Ellene az Alfa Solo gombaölő szer hatásos.

Virágaink közül a dekoratív nőszirom (írisz) különböző fajtáin a levélfoltosság jelentő mértékű felszaporodása látható. Tünetei: a leveleken kisebb-nagyobb, eleinte sárgás, áttetsző, később szürkésbarna, sötét peremű ovális vagy hosszúkás foltok jelennek meg. A kórokozó a nedves körülményeket kedveli. A kórokozó később levélszáradást is okozhat. A vegyszeres (Thiovit, Polyram, réz+ nedvesítő szer) ismételt védekezés mellett a mechanikai munkákat se felejtsük el, azaz a beteg növényi részek megsemmisítését, elégetését, savanyú talajon meszezést és a foszforpótlást.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó