Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. augusztus 1. hét

Pap Edina 2023. júl. 31.

Az elmúlt hónap rendkívül változatos időjárása a moszatgombákhoz tartozó fitoftóra- és peronoszpóra-fajok felszaporodását nagymértékben elősegítette. A száraz, meleg napokat gyakran követte lehűlés kisebb-nagyobb esőkkel. Az említett gombák egy része súlyos károkat okozhat több növénykultúrában.

A fitoftórák legismertebb faja a burgonya- valamint paradicsomvész kórokozója, a Phytophthora infestans. A régebben az említett kultúrák legrettegettebb betegségeként ismert kór olykor feledésbe merül. Tapasztalhattuk, hogy a fertőzése gyors és gyorsan is terjed. Zöldséges kertjeinkben szinte mindenütt megtalálható a károsítás. Ellene megelőzésképpen a réztartalmú szerek rendszeres használata javasolt (Astra, Meteor stb.). A jelenlegi erős fertőzésnél azonban az Amistar vagy Revus Top felszívódó gombaölő szerek közül válasszanak (élelmezés-egészségügy várakozási idejük – é.v.i. –  3 nap). A Revus Top feltételes forgalomban vásárolható. A permetezést célszerű megismételni. A későbbiekben pedig a rezes készítmények rendszeres használatát javaslom (é.v.i. 7 nap).

Hagymaféléken és kabakosokon (uborka, dinnye, cukkini, tök) is láthatóak a peronoszpóra-fertőzés tünetei. Az uborkán, ahol kedvezőek a kórokozó számára a környezeti feltételek, különösen jelentős a fertőzés. Az Amistar vagy Aliette gombaölő szerek hatásosak (é.v.i. 3 nap). Későbbi permetezésekre a réztartalmú szerek közül válasszanak. A felsorolt kabakosok esetében is hasonló védekezést javaslok.

Hagyma- és káposztafélék peronoszpórás betegsége ellen az Amistar Top a megfelelő készítmény. Feltételes forgalomban vásárolható és é.v.i-je 14 nap  A felsorolt zöldségfélék viaszos levélzete miatt a permetlébe tapadásfokozót is kell keverni (Nonit vagy a hatásfokozó hatással is rendelkező Biosol- Káliszappan).  

Június végén jeleztema szőlőperonoszpóra tüneteinek szaporodását a leveleken. Korábban a szőlő virágzása idején is tetemes kárt okozott a szakszerűtlen permetezési technológia miatt. A levéltünetek most újra szaporodnak, különösen a friss hajtásvégeken, néha a teljes felületükön. A rezes permetszerek közül válasszanak. A korai szőlők közel vannak az érés előtti állapothoz. Augusztus végén egyes csemegeszőlők mellett a Zenit és az Irsai Olivér szüreti munkálatai megkezdődhetnek. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására mindig figyeljenek oda!

A nyugati dióburok-fúrólégy elleni első védekezést néhányan már elvégezték. A rajzás erőssége közepesnek mondható. Ennek oka a szakaszosan napokig tartó esős, hűvösebb időszak, ami a legyek röpülésére nem optimális. A június 3-ai első berepülést követően július 20-30. között átlagosan 100 fúrólegyet fogtak be a sárga ragacsos csapdák. A második védekezésre augusztus 10-15. között kerülhet sor. Célszerű a csalitechnológiát választani nemcsak a hatékonyság, hanem a jóval kisebb környezetterhelés érdekében is.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó