Növényvédelmi előrejelzés – 2023. június 4. hét

Növényvédelmi előrejelzés – 2023. június 4. hét

Pap Edina 2023. jún. 19.

Korai megjelenése és szinte folyamatos fertőzése okán most a lisztharmat-gombák világába vezetném be a Kedves Olvasót.

Már az előzőekben jeleztem a kórokozó széles körben, alma, szőlő, köszméte, díszbokrok és dísznövények stb. való elterjedtségét. Téves elképzelés, hogy minden növényen ugyanaz a lisztharmat-gomba élősködik. Az egyes fajok között jelentős az eltérés az áttelelés helyében és a fertőzés módjában.  Általánosan elmondható, hogy vagy ivaros spórákkal (pl. szőlő), vagy gombafonalakkal (pl. alma) vészeli át a telet.
 
Visszafordíthatatlan károkat, sőt járványokat a lisztharmat elsősorban a szőlőn okoz. A kiadós csapadékot követően a szőlők virágzása megkezdődött és szinte minden fajtán kialakult a teljes virágzás fenológiai fázisa. Tudjuk, hogy ez az időszak egészen a kötődésig kritikus a fürtkárosodás szempontjából, ami bogyórepedéssel, fürtleszáradással jár. Ebben az időszakban megrepedezett bogyókon megállíthatatlan a betegség fejlődése. A lisztharmat a szőlő valamennyi zöld részét fertőzi. A lombozat az egész vegetációban érzékeny a kórokozó támadására. Lisztes fehér, a felszínre simuló szövedék látható a fertőzött levél színén és fonákán egyaránt. A gyorsan fejlődő friss levelek és hajtások csavarodnak, torzulnak.

Tévedés, hogy csak száraz, meleg időjárás esetén van lisztharmatjárvány-veszély! Az áttelelő gombaképletek, amelyek a szőlőleveleken már augusztus vége felé láthatóak, de lemosódásukhoz, beérésükhöz és tavaszi felnyílásukhoz kell a csapadék. Sőt csapadékos, meleg évjáratban súlyosabb járványhelyzet alakulhat ki.

Talán még nem késő módosítani a védekezési elképzeléseiket a szőlő két betegségével szemben. Az automata előrejelzési rendszerek algoritmusaik révén, a májusi esők hatására a peronoszpóra fokozott veszélyére hívják fel a gazdálkodók figyelmét.  A rendszer nem veszi figyelembe, hogy a lisztharmat alattomos kórokozó, szinte észrevétlenül képes megtelepedni súlyos fürtkárosodást okozva, és az időjáráson kívül sok más tényező is befolyásolja szaporodását.

A fentiek figyelembe vételével válasszák ki a gombaölő szereket és minél előbb permetezzenek! Részesítsék előnyben a felszívódó vagy mélyhatású készítményeket.

A peronoszpóráról köztudott, hogy belső élősködő. A lisztharmat látható tünete a felületen mutatkozik, de gombafonalak segítségével (szívóhifák) behatolnak a lomb és a fürt bőrszöveti (epidermisz) sejtjeibe. Az Associat, ami régebbről Talendoként ismert és a Sercadis a felhasználás során jó eredményeket produkált lisztharmat ellen.  A Pergado Cu és a Melody Compact a peronoszpóra megfékezésére szolgál. Hatékonyan alkalmazható a peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenész ellen is a Quadris, Cabrio Top stb.

A permetezést – a kórokozók számára optimális környezeti feltételek mellett – 10 napon belül célszerű megismételni.

Többször hallom, hogy a szomszéd elhanyagolt, lisztharmatos szőlője fertőzi minden évben a „jó gazda” szőlőjét. Érdemes tudni, hogy a lisztharmat fertőző spórái nem érkezhetnek a szomszédból, mert a kórokozó térbeli terjedése korlátozott.  

Néhány lisztharmatfertőzésre fogékony szőlőfajta, a teljesség igénye nélkül: Blauburger, Kékfrankos, Zöldveltelini, Leányka, Rizlingszilváni, Chardonnay, Olaszrizling, Hárslevelű.
 
Peronoszpórára fogékony fajták: Merlot, Blauburger, Zöldveltelini, Leányka, Rizlingszilváni, Zenit, Chardonnay.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó