Növényvédelmi teendők – 2023. június 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. június 2. hét

Pap Edina 2023. jún. 5.

Az elmúlt hét „slágere” a lisztharmat volt. Nemcsak a Jonathan fajtakörbe tartozó almafákon, ribiszke- és köszmétebokrokon, hanem díszbokrokon, egynyári dísznövényeken, zöldségféléken is.

Lisztharmat tüneteit észlelhettük többek között babérmeggyen, fagyalon, orgonán, rózsán, kúpvirágon, a zöldségfélék közül pedig a spenóton és a borsón is. Ezek közül néhány növényen a betegség tünetei jóval később, szinte hónapok múlva szoktak jelentkezni.

A lisztharmat elleni védekezésnél a felszívódó készítmények (Score, Alfa Solo, Topas) mellé Thiovit vagy más kontakt kéntartalmú gombaölő szert is keverjenek. A védekezés jelentősége, hogy a kórokozó lisztes bevonatán később elhalások is jelentkezhetnek. A gyümölcsökön pedig parás hálózat alakulhat ki a fertőzés következtében.

Tekintsük át, hogy milyen körülmények idézték elő a kórokozó felerősödését!

Általánosan elfogadott vélemény, hogy „lisztharmatos években” az időjárás meleg és száraz. 2023-ban ez a vélekedés megdőlni látszik. A rügyekben áttelelt kórokozó a tavaszi változékony időjárási viszonyok során szaporodott, az április-május hónapban lehullott csapadék és az alacsonyabb hőmérsékletek csak tovább erősítette ezt a folyamatot. A kórokozó kedvező hőmérsékleti intervalluma igen széles, 10-32 oC közötti, páratartalom tekintetében sincs ez másként; 40-98%.

Összefoglalva elmondható, hogy a gombaspórák csírázásához kedvezően alakultak a környezeti körülmények. A látványos fertőzések oka lehetett a folyamatos esőzések hatására a növények növekedésének és fejlődésének felgyorsulása és kialakult fényhiány és a beszorultság.  A növények szövetei is fellazultak és könnyebben támadhatóvá váltak a lisztharmat kórokozója számára.

Szőlőterületeinken gyors növekedés tapasztalható, a fenológiai állapotok szinte hetente követik egymást. A korai fajták virágzása hamarosan megkezdődik. Tudjuk, hogy virágzáskor az ismert betegségek nemcsak kialakulhatnak, hanem tömegessé is válhatnak. Néhány érzékeny fajta (pl. Olaszrizling, Blauburger, Leányka) levelének fonákán már láthatóak a lisztharmat szaporító sejtjeinek lisztes bevonata.

Mindemellett a peronoszpóra korai fertőzésével is számolni kell. Bár a kórokozó számára sem az őszi, sem a kora tavaszi időjárás nem volt kedvező, ám az áprilisi, de még inkább a májusi csapadék kiváló körülményeket teremtett az áttelelő gombaképletek „ébredéséhez”. Éppen ezért az előző években ajánlott védekezések időzítését, a készítmények megválasztását célszerű módosítani.

A felszívódó gombaölő készítmények felhasználásával nem kell várni a virágzásig!

A közeljövőben tervezett permetezések célja, hogy virágzás idejére már megfelelő védettséggel rendelkezzen a szőlő. Mindkét betegség esetében gyakori a járványok kialakulása.  

A fekete- és fakórothadás levél tüneteivel is gyakran találkozhatunk. A fakórothadás tünetei még nem láthatók. A szőlőorbánc-fertőzés egyes területeken minden évben fellép. Van olyan tábla, ahol a betegség következtében már jelentős a levélhullás is. Ebben a sok csapadék szerepe vitathatatlan.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó