Halál a borospincében: a mustgáz veszélyei
Ősszel, szőlő- és gyümölcsszüret idején sokan készítenek otthon bort. A folyamatnak azonban van egy rejtett, halálos veszélye: a zárt pincékben felgyülemlő mustgáz.
A mustgáz valójában a must alkoholos erjedése során keletkező szén-dioxid (CO2). Ez a gáz színtelen, szagtalan, és mivel a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, a zárt pincékben alulról felfelé halmozódik fel, kiszorítva a levegőt a légtérből, ami az emberi szervezetben oxigénhiányos állapotot eredményez. Mivel a legtöbb földbe vájt házi pincének nincs ablaka, vagy más szellőzőnyílása, a szén-dioxid a kisebb pincékben nagy koncentrációba képes összegyűlni a teljes légtérben. Azért nagyon veszélyes, mert az ember nem képes időben érzékelni a CO2 megnövekedett koncentrációját, csak akkor, amikor már rosszul érzi magát.
A szén-dioxid nem mérgező gáz, azért a mustgáz-mérgezés nem helytálló kifejezés. A mustgáz „mérgező” mivolta abban áll, hogy túlzott jelenlétében a szervezet nem jut elég oxigénhez.
A mustgáz már viszonylag alacsony, 0,5-2%-os koncentrációban tüneteket okoz. Az első jelek a hirtelen jelentkező fejfájás, álmosság, a koncentrációs képesség csökkenése. Felgyorsul a pulzusunk és nehezen vesszük a levegőt. 2-5%-os CO2-koncentráció esetén a fejfájás erősödik, a légzés kapkodóvá, nehézzé válik, szédülés, hányinger tör ránk, és a mozgáskoordináció (józan állapotban is) romlik. Már 5% feletti koncentráció esetén bekövetkezhet az eszméletvesztés, görcsök, légzési elégtelenség. Ilyenkor már azonnali orvosi beavatkozásra van szükség! Ezért nagyon fontos, hogy megelőzzük a mustgáz feldúsulását.
A modern pincékben egyrészt a zárt erjesztés (reduktív eljárás) mellett gépi szellőztető rendszerekkel, elszívó ventilátorokkal, huzatfokozókkal csökkentik az erjedés miatt keletkező mustgáz koncentrációját. A kis házi pincékben a must erjedésének időszakában a legfontosabb feladat a pince folyamatos szellőztetése. A pince ablakát, ha van, folyamatosan tartsuk nyitva, szúnyoghálóval akadályozzuk meg, hogy rágcsálók, madarak, rovarok jussanak be a pincébe. Ha csak ajtó van a pincén, akkor szélesre tárva rendszeresen szellőztessünk, hogy biztosítsuk a megfelelő levegőáramlását. Ha gyakran dolgozunk a pincében, érdemes beszerezni egy CO₂-érzékelőt, amely hangos riasztással jelzi a gáz jelenlétét. Ennek az egyszerű, ősi változata az égő gyertya vagy mécses, ami, ha elalszik, biztosak lehetünk abban, hogy magas a helyiségben a mustgáz-koncentráció!
Ha rosszullétet, fejfájást szédülést érzünk, azonnal hagyjuk el a helyiséget, és a friss levegőn mélyeket lélegezve töltsük fel oxigéndús levegővel a tüdőnket!
Ha tehetjük, ne menjünk le egyedül a pincébe! Mindig vigyünk magunkkal valakit. Eszméletvesztés esetén a segítő azonnal hívja a 112 segélyhívó számot! Csakis ezután biztosítsa a megfelelő szellőzést, tárja ki a pinceajtót, és segítse ki „az áldozatot” a friss levegőre! A segélyhívás legyen az első lépés, mert a segítő is bajba kerülhet!
A mustgáz komoly veszélyt jelent, de megfelelő óvintézkedésekkel elkerülhető a tragédia. Ha bor- vagy pálinkakészítésre készülünk, mindig tartsuk szem előtt ezeket a szabályokat!