cseresznyefa betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Jelenleg a gyümölcsös valamennyi fájára rezes készítményt érdemes kipermetezni lombhullás idején és ezt követően a fagyok beálltáig 1-2 alkalommal. A sok eső - ha a talajba is nagy mennyiség jutott - problémát jelenthetett.

#44425
Magdolna Vetráb

Tisztelt szaktanácsadó!Az 1 ėve ültetett cseresznyefa megbetegedet. Mostanság nagyon sok eső esett ės gyanítom,hogy valami gomba vagy talàn tetű támadta meg. Szeretnèk segítsèget kèrni. Mivel kellene permeteznem? Mindenesetre most gyorsan Topas 100 EC vel probálok segìteni rajta.Előre is köszönöm válaszát!

thumb
#44320
Annamária Pap

Tisztelt Szaktanácsadó!
Társasházunk kertjében tavaly tavasszal elültettünk egy cseresznyefát. Szépen fejlődik, az idén volt rajta egy szem gyümölcs. Ma délelőtt az egyik kisfiú lement a kertbe, és unalmában letépett a fa kérgéből egy kb. egy centi széles csíkot, vízszintesen, majdnem teljesen körben. Nagyon szeretném tudni, kell-e valamit tenni és ha igen, milyen szert ajánl? Nagyon köszönöm!

thumb
#44315
Adrienn Berta

Utolsó kép

thumb
#44234
Adrienn Berta

Köv. Kép

thumb
#44233
Adrienn Berta

Köv. Kép

thumb
#44232
Adrienn Berta

Köv. Kép

thumb
#44231
Adrienn Berta

Köv. Kép

thumb
#44230
Adrienn Berta

Köv. Kép

thumb
#44229
Adrienn Berta

Tisztelt Szaktanácsadó!

4 éve ültetett Szomolyai cseresznyefánk idén hozott először pár szem termést. Most ősszel levelei foltosak és mintha a törzse sem lenne teljesen egészséges. Ággódom érte nagyon, kérem adjon tanácsot mit tehetnénk, hogy rendbejöjjön. Sajnos elég agyagos a talajunk, talajvíz is viszonylag magas. Talán át kéne ültetni a kert egy másik részébe? Küldök néhány képet róla. Köszönöm segítségét!

Berta Adrienn

thumb
#44228
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Gergely. A tünetek elsősorban tápanyag problémára utalnak. A rézhiány esetében a levélerek kivilágosodnak, elhalások mutatkoznak a levélszélen. Az erek mentén gombabetegség is mutatkozik /blumeriella/ A lombhullás idején már célszerű a rezes permetezés /1%-os Bordóilé/ még akkor is, ha ezzel a kezeléssel foltosodást idézünk elő. A permetezést még ősszel ismételni kell és tavasszal folytatni rügyfakadásig 2 alkalommal.

#44178
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Pest Zsolt. A látható tünet nem száradás, hanem bekanalasodás, majd a levélkocsányok meggyengülése. Lehet, hogy öntözte a fát? A cseresznyefa nem szereti az öntözővizet. A foszfor hiánya is hasonló tünetekkel jár. Ez a hiány talán nem is abszolút, lehet egyensúly-zavar, mely a forró, aszályos meleg következtében a tápanyagok felvételét korlátozta.

#44173
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó László. Most is kellene permetezni réztartalmú gombaölő szerrel /Rézoxiklorid, vagy Champion vagy Cuproxat/. Semmilyen kárt nem okoznak, a cseresznyefa egyébként sem rézérzékeny. A Bordóilé rézszulfát+mész, elég töményen kell alkalmazni - már lombhullás idején /1%/.

#44163
Gergely Csonkaréti

Előző kérésemhez még egy képet mellékelek.

thumb
#44092
Gergely Csonkaréti

Kedves Mária!

Luxemburgban élünk. Tavaly ültetett cseresznyefánk idén a permetezés ellenére úgy néz ki, mintha haldokolna. Képeket mellékeltem. levelei elfeketedtek és leestek nagyrészt, mire hazajöttünk a nyaralásból. Nagyra értékelném tanácsát és előre is nagyon köszönöm!

thumb
#44091
László Szabó

Tisztelt Dr. Varga Mária! Köszönöm a cseresznyefa elszáradására adott tanácsát. Azt írta azonnal réztartalmú szerrel permetezni. Az Ön válaszát még nem ismerve kertészetekben járva kérdeztem milyen megoldások lehetnek. Ott bordói levet ajánlottak, azt tancsolták, hogy tavasszal vagy ha már nincs levél mert megégeti. Most még az egészséges részén a fának van levél. Jelenleg is nyugodtan permetezhetem így nem teszek kárt az élő részben? Köszönettel: Szabó László

#44039
Zsolt Pest

Szép Napot!

Cseresznye fám a kertbe elkezdett száradni, mintha nem lenne elég víz a számára - készítettem egy pár képet, kérem ha tudnak segítsenek milyen problémája lehet? Esetleg permeteznem kéne?

thumb
#44000
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Mindenképpen tápanyagprobléma következménye, mely lehet hiány vagy egyensúlyzavar. Az erek kivilágosodása a vashiányra jellemző, de a levélszélnekrózisok még csak alig láthatók - ezért a hiány nem mondható súlyosnak. Ha a talaj mésztartalma magas, fordulhat elő a tünet - különösen az idei év száraz forróságában, amikor a tápanyag-felvételek erősen korlátozottak voltak.

#43998
Róbert Tajti

A második kép.

thumb
#43982
Róbert Tajti

Az én cseresznyefám is hullatja a leveleit, de nem fonnyadnak el előtte és a kinézetük is más. Csatolok két képet. Kérem szíves tanácsukat.
Köszönettel:
TR

thumb
#43981