fatörzs betegségei

Lippai Janka

Tisztelt szakértő,

még ez előző öreg barackfához csatolok egy montázst, ahol minden baj látszik.

Válaszukat előre is köszönöm.

thumb
#52109
Lippai Janka

Tisztelt szakértő,

van egy nagyon öreg barackfám (lehet vagy 30 éves), és a törzse tele van sérülésekkel, el van feketedve. A fatörzs nagy része mohával és zuzmóval van benőve. A kisebb ágak egy része elhalt. 2019 nyarán nagyon szépen termett, 2020 nyarán nem volt rajta termés egyáltalán. Pár hete valami fura gombásodás jelent meg a fa törzsén. Mit tehetek, hogy megmentsem a fát?

thumb
#52108
Pap Edina Szaktanácsadó

A kérgen az Athelia epiphylla fakultatív parazita gombafaj kiterjedő és összefolyó micéliumtelepei láthatók. A gomba a kérget borító zöldalgákat parazítálja (fogyasztja), a fa életére nincs káros hatással, így védekezni sem szükséges ellene.

#51977
Kovács Marietta

Kb 30 éves juharfánkon ilyen foltok jelentek meg.
Mi ez? Betegség? Igényel beavatkozást,
Választ köszönöm.

thumb
#51951
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levált kéreg alatt többféle kártevő nyomai láthatóak /szúbogarak, farontók/- A lyukakba tömény rovarölő szert kellene beinjektálni - ha megoldható, minden lyukba.
Kórokozó /gombás fertőzés/tünetei is észlelhetők, ezért a kéreg nélküli részt a rovarok elleni kezelés után gombaölőszerrel is védeni célszerű /tömény Bordóilé az egész felületre való rákenésével/. Végül az egészet szellőző anyaggal /pl. törzskötöző jutacsík, rachel háló / bekötni a kezelések tartósságának megőrzése céljából.

#51940
András Gönczöl

További kép az előző kérdéshez :

thumb
#51912
András Gönczöl

Üdv! A szilvafám törzse a képen látható. Mit kell tennem vele, mi a baja? Köszönöm ha válaszolnak.

thumb
#51911
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Minden öreg fát meg kell menteni! A képen láthatóan az Ön fája is menthető.
A leírtak alapján különféle kártevők élnek ill. éltek a kéreg alatt. Találtak egy "bejáratot" - pl.sebzés - és beköltöztek.
Bármilyen rovarról is legyen szó, a fakéreg alatt nincs helye.
Lebontotta a kérget és kitakarította. A mosóvíz azóta biztosan megszáradt. Új kérget szeretnénk, mely egyrészt védi a fát, másrészt komoly funkciói vannak.
A kéreg nélküli részt Bordóilével /töményen/ lekenve és a törzset letakarva /rachel háló vagy más levegő- áteresztő anyaggal/ átkötve számíthatunk a gyógyulásra. Fontos, hogy minden károsodott részt el kell távolítani.

#51451
Attila Králik

További képek az 51394-es hozzászóláshoz

thumb
#51396
Attila Králik

További képek az 51394-es hozzászóláshoz

thumb
#51395
Attila Králik

Kedves dr. Varga Mária!
Szeretném segítségét kérni. Van egy szép, öreg cseresznyefa a kertünkben. A kérge alatt megtelepedtek a rovarok, hangya, meg minden féle, az egyik úgy nézett ki, mint a fülbemászó, némelyik odvat is vájt magának. Kérem segítségét, hogy miként lehet a fát megmenteni. Amit eddig tettem, hogy lebontottam a sérült részt elfedő kérget, kitakarítottam elevenig, lemostam (ezt leht nem kellett volna?!) és most várja a sorsát.
Szeretném megmenteni, kérem mondja el mit tegyek.
Köszönettel előre is!
Üdv, Králik Attila

thumb
#51394
Pap Edina Szaktanácsadó

Tisztelt Csernai Csaba. Vértetű-kolónia. Permetezzen Mospilan vagy Actara készítménnyel.

#50674
Szűcs Mihály

Szőlő és fekete ribizli szaporitásanál a vesszőn a talaj felett fehér színű apró pontok
jelentek meg és a jó gyökérzetü csemete elszáradt. Mi lehet az oka?

thumb
#50578
Csernai Csaba

Tisztelt Tanacsado, szeretnek segitseget kerni a meghatarozasban. A kepen egy oreg almafa lathato, es tanacstalan vagyok hogy mi lehet a baja?
Koszonom

thumb
#50577
Norbi Marthi

Jó napot kívánok! A ház melletti fán vettem ezt észre. Több napos, hetes esőzés után.

thumb
#50358
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó


A hangyák ellen nagy hatékonyságú folyékony készítmények kaphatók. Mégis a por alakú Pyretrin használatát javaslom. A hangyák járása, mozgása helyeire kellene kiszórni, mert egy-egy hangya beviszi a károsítás helyére és a többieknek átadja. Valamennyien elpusztulnak. A kezelést célszerű két alkalommal elvégezni. Ha a hangyák csak a fatörzsben élnek és nem járnak ki, akkor csak a folyékony szereket tudja a lyukakon bespriccelni /szórófejes kivitelezés/.

#50008
Béleczki László

Tisztelt Szakértők!

Gyümölcsfáimba (őszibarack, alma, cseresznye, meggy) óriás, kb 1 cm-es fekete hangyák élnek és rágják a törzset, üregeket, lyukakat fúrnak bele. Milyen megoldást tudnak ajánlani erre a problémára?

Válaszukat előre is köszönöm, üdv. Béleczki László

#49899
Pap Edina Szaktanácsadó

A nagy téli/tavaszi hőingás miatti fagyléc, amiből a csorog a növényi nedv. Sajnos nem tehet semmit. fasebkezelő anyaggal, pasztával zárja le a sebet.

#49886
Pálfalvi Nikoletta

Tisztelt Szaktanácsadó!

A 10 éves selyemakácomon észrevettem, hogy két ága nagyon vékonyan végigrepedt, ( kb. 2 m hosszan) és a repedés bizonyos része körül befeketedett, mintha megégett volna a faág. Ezen részen a fából nedvesség folyik ki. A képen, melyet csatoltam elég jól látható a probléma.
Mi lehet a baja? Veszélyes ez a fára? Elpusztulhat tőle?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,

Pálfalvi Nikoletta

thumb
#49785
Pap Edina Szaktanácsadó

Gyapjastetű. Nagyon nehéz ellene védekezni. A károsodott levélcsomókat le kell szedni és elégetni, ugyanígy a törzs repedésebe befészkelt kolóniát is. Mospilan, Actara, Karate Zeon hatásos ellene, de mellé nedvesítő szert (Nonit, Silwet) is keverni kell.

#49781