Diófa

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Tamás és Roland! Ismert a dió sekély kéregrákja, ami a dió számára nem megfelelő termőhelyen a fát érő stressz, illetve fagyhatás, egyenetlen vízellátás, aszály miatt kialakuló kéregrepedéseken keresztül támad, és a gyenge fát (legyen az idős vagy fiatal) tovább gyengíti. A nedvfolyás a dió természetes védekezési rekaciója, ami tavasszal, a nedvkerigés megindulásakor válik nyilvánvalóvá (ezért nem szabad a diót tavasszal metszeni!) A dió alapvetően fagyérzékeny, fagyzugos völgyekben, alföldi sík vidéken emiatt nehezebben termeszthető. Nagyon víz- és tápanyagigényes növény...ezt is figylemebe kell venni! A sérüléseket ki kell tisztítani, a sebeket Chapion vagy Nordox porból készített péppel lekezelni. Ha megoldható, jutacsíkkal be lehet csavarni a törzset. A tavaszi, áztatásszerű rezes lemosó permezezés elengedhetetlen (csorogjon a törzsön a rezes permetlé).
A macskák nem tesznek ilyen mértékű kárt a fa kérgében. A szögek ütötte sebeken keresztül a támadhat a kórokozó, ami sajnos szintén a klímaváltozás "hozadéka".
A mogyoróbokor átültethető, attól függ mekkora, megéri-e a fáradségot.

Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 296 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft

#57797
Roland Sléger

Jó napot kívánok!

Nekem is hasonló kérdésem van. A fiatalabb diófa törzsét karmolásszák a macskák és hangyák szoktak mászkálni a fán. Tavaly volt ilyen feketés váladékozása. Gondoltam bekenem mésztejjel a törzset a macskák és hangyák ellen. Mit tanácsolnak?
Az idősebb diófát pedig pár éve én rontottam el, mert nem értettem hozzá, és levágtam belőle sok helyen és belecsavaroztam, mert nem akartam, hogy a macskák felmenjenek rá. Most repedezik a kérge nagy mértékben. Arra gondoltam, hogy szépen eldolgozom a sebeit, leszedem esetleg a már félig levált kérgeket és lekenem vastagon fagéllel. Önök mit tanácsolnak?

Plusz olyan kérdésem lenne, hogy van egy mogyoróbokor, ami telekhatáron van, és el kéne onnan tennem, esetleg át bírom ültetni? Bár elég lehetetlen szerintem, mert nagyobb már.

#57778
Eszes Tamás

Tavasszal ezek a repedesek jelentkezett diófánk törzsén.
Kb. 8 méter magas, és 20 év körüli lehet.
Tanácsot szeretnék kérni, lehet-e valamit tenni ellene ?

#57763
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Várjuk a képeket.

#57759
Eszes Tamás

Tavasszal ezek a repedesek jelentkezett diófánk törzsén.
Kb. 8 méter magas, és 20 év körüli lehet.
Tanácsot szeretnék kérni, lehet-e valamit tenni ellene ?

#57751