Milyen betegség sújtja a növényeimet?

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Balázs!
A fehér foltok okozói különféle gombák /lisztharmat elsősorban, de egyéb foltbetegségek is/.
A vegetáció második felétől mutatkoznak. Közben valami "otthont teremt" a kórokozóknak. A sok nedvesség, a fény- illetve napfény hiánya, levegőtlenség. Utóbbiban az orgonabokornak nagy szerepe van. Amint látom, elég gondozatlan, sok vékony hajtás, beteg levelek /lisztharmat, levélatka, hiánytünetek, stb./ Ha mindezek a körülmények javíthatóak, szebb lesz a fűszerkert. Esetleg nyár közepén egy Amistar-os permetezést megérdemelnének.

Csak üzletünkben átvehető!
Amistar Spray 1 l

3 363 Ft

#57310
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Diána! Úgy látom, hogy a japán banán még az elmúlt évi fagyhatást próbálja kiheverni. Vírusra nem gyanakszom, de a csíkok fonákát érdemes volna átnézni takácsatka vagy más szívó kártevő jelenlétének kizárására.
A növény szárát helyettesítő levelek fontosak. A növény tartását biztosítják, tehát fontosak.
Javaslatom: tavasszal célszerű átültetni a számára javasolt trágyával gazdagított, tőzeges földbe. Az öntözés legyen visszafogott. Szereti a fényt, a szabadságot. Ezeket biztosítva ez a dekoratív növény remélhetőleg kertjének dísze lehet.

#57274
Medve Diána

Csatolom a képeket is.

#57177
Medve Diána

Üdvözlöm Önöket!
Musa basjoo növényem nem fejlődik rendesen. Két éve lefagyott(kint teleltettem takarással), kihajtott ugyan ,de vmi betegség is megtámadta, azóta ilyen kunkori , csíkos, foltos leveleket hoz. Először mozaikvírusra gondoltam,de azt már kizárnám. Megmenthető még? És ami még fontosabb, hogy fertőző e?
Köszönöm a választ!

#57176
Balázs Szakonyi

Kedves Edina!

Köszönöm szépen a választ! Biztosan nem vegyszertől van, mert ezt az orgonabokor sort soha nem permetezte senki semmivel, viszont minden évben ugyanez történik vele nyáron, de egyre durvábban. Az egyik végében már el is halt teljesen a növény, de idén már például az összes levele lehullott mostanra. Teljesen elszáradnak. Küldök képet az említett meialcímre. Köszönöm szépen!

#57134
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Úgy tűnik, mintha növényvédőszer-perzselés érte volna a növényeket. Permetezte a növényeket valamivel? Milyen törménységben? Egyedi, nagy felbontású és éles képeket küldjön, kérem az info@gazdabolt.hu email-címre.

#57124
Balázs Szakonyi

Kedves Edina és Mária!

Mindenek előtt hálásan köszönöm a válaszokat! Küldök még egy képet, amin talán jobban látszik. Egyébként ez a kertem nagyon sok növényén megtalálható jelenség, a sziklakert felett pedig egy orgonabokor van, ami ilyenkor augusztusban már hullajtja a lombozatát, ami totálisan elszáradt és barna foltokkal teli. Minden évben ez van, szerintem súlyosan beteg, de nem hiszem, hogy ez kapcsolatban áll az alábbi problémával. Azért erről is csatolok képet, ha esetleg van rá gyógymód erre is mnagyon köszönöm a javaslatokat!

#57026
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek összetettek, de kezelhetők. A legfontosabb a lisztharmat elleni védekezés - vagy felszívódó /Topas vagy Amistar/ korai stádiumban 2 permetezés- később kontakt kén - pl Thiovit - utóbbi több alkalommal való felhasználásával. Tripsz szívás nyomokat is látok, tehát a lisztharmat mellett a tripsz elleni védelem is fontos /Vertimec Pro/. A két szer keverhető. Az élelm.vár. időket betartva a probléma reméljük megoldódik.

#57019
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Rozsdabetegségre tippelek. Közelebbi éles képeket kérnék, esetleg a levelek fonákáról is.

#56982
Balázs Szakonyi

Csatolok képet is:

#56868
Balázs Szakonyi

Tisztelt Szakértő!

Minden évben a sziklakerti növényeimen ezek a világos kis foltok jelennek meg, a rozmaringon, kakukkfüvön, oregánón, levendulán, majorannán, de még a madárbirsen is, egyforma tünetek láthatók. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi lehet ez a probléma, és mivel lehet védekezni ellene? Tavasszal még teljesen szép minden, de nyár közepére az összes növény ilyenné válik minden évben. Előre is nagyon köszönöm a választ!

#56867