hársfa betegsége

Zoltán Lőkös

Jó napot!
Dió fát visszább vágtam és érdekes a metszet belseje. Mi lehet az a barna folt benne.
A válaszát előre is köszönöm.

#57743
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Először is: vásárlás előtt alaposan át kell vizsgálni a növényt!
Nectria cinnabarina kórokozó gomba által okozott ún. vörösfoltosság betegség. Vélhetően már a faiskolában kialakult, átültetés után nem kapott elegendő vizet, illetve metszés során más növényről terjedt át.
A károsodott árgészt el kell távolítani 10 cm egészséges részt is levágva, elégetni. A metszőollót hipóval fertőtleníteni, mert más fás növényt is megtámadhat. Tavasszal kihajtás előtt rezes lemosó permetezés javasolt. A metszési sebeket sebkezelővel le kell zárni. Mellőzni kell a túlzott nitrogénadagolást.

#57736
Zoltán Lőkös

Szép napot kívánok
Most vettem egy Kislevelű Hársfát. Az ültetés után láttam meg az egyik ágon furcsa gumókat mi lehet ez. A választ előre is köszönöm.

#57728
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélfonákon takácsatka látható. A kártevő súlyos felszaporodásakor levélhullás is bekövetkezhet. Védekezni azonban a fa óriási mérete miatt nem lehet - bízzuk a ragadozó atkákra. A levélhullásért az időjárás is okolható: a fa csökkenti a párologtató felületét a forróság, aszály miatt és megtart annyi levelet, melyre szüksége van az életben maradásához.

#48470
Áron László

És végül egy az egész fáról. Szép nagy, nagyon szeretjük!

#48315
Áron László

És még egy közeli kép is a fa leveleiről.

#48314
Áron László

És itt van még egy kép a fa leveleiről.

#48313
Áron László

Tisztelt Szakérőt!
A kertünkben álló óriási hársfa levele elkezdett sárgulni, ha nem is tömegesen, de hullik is. Ez az első évünk a házban, nem tudom, hogy korábban megfigyelhető volt-e ez a rendellenesség.

#48312
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Általános tápanyaghiány, főleg nitrogén. Lombtrágyázással segítheti a fát, de főleg a gyökéren keresztül kellene tápanyagot pótolni ősszel.

#48112
Marianna Csalló

Még egy kép a levél fonákjáról

#48025
Marianna Csalló

Küldök még további képet a fáról.

#48024
Marianna Csalló

Tisztelt Szakértő!

kb. 15 éves , 8 m magas hársfánk idén nagyon gyér lett. Pici és kevés levelet hajtott, a levelek nem haragos zöldek, hanem világosak maradtak, A levelek fonákján világos barna foltok vannak. Virágzása rendben volt, nagyon sok virágot hozott, de aggaszt minket a ritka és világos lombozat. Nem szeretnénk elveszíteni ezt a fát, hiszen eddig mindig a kertünk ékesség volt. Tanácsukat szeretnénk kérni, hogyan hozhatjuk rendbe a fát. Mellékelten küldök néhány fotót is. Előre is köszönjük véleményüket. Csalló Marianna

#48023