Körtefa betegségei

Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Julianna! Kicsit homályos a kép. Mivel a lyuk nem kör alakú és a kéreg is sérült, akár okozhatta hernyót kereső fakopáncs is. Fontos, hogy a nyílásban esetlegesen megbúvó hernyót egy drótdarabbal szurkálással pusztítsa el, a sebet töltse ki por alakú (Champion) gombaölő szerből kevert péppel, és zárja le a törzs gézzel történő körbetekerésével. Tavasszal fordítson figyelmet a fácska megfelelő víz- és tápanyagellátására. Jó esetben kinőheti a sebzést.

#56021
Julianna Ivanko

Tisztelt szakertok!

Fiatal koretfam torzsen megjelent egy lyuk. Tudnanak tanacsot adni, hogy mit kell tenni? Koszonom

#56010
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A körte egyik - nem gyógyítható - betegsége a kövecsesedés. A betegséget vírus okozza. Oltvánnyal vihető át - ezért vírusmentes szaporítóanyagot kell keresni a faiskolákban.
A másik lehetőség a hideghatás. A kialakuló kis terméseket fagy érte, károsodtak a szövetek és felpúposodtak. Ha előző években nem talált deformálódott terméseket, feltételezhető, hogy ez az utóbbi hatás okozta az elváltozást.

#53188
József Szőcsényi

Tisztelt Szaktanácsadók!

Mitől lettek a kis körték ilyen "hupplisak"?

#53064
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélszélen látható fekete elszíneződés = fekete csík magnézium-hiány következménye. Lombtrágyával érdemes permetezni /Fitohorm Mg vagy Keserűsó/

#50016
Ferenc Sánta

Tisztelt Vétek ur
A körtefám (vilmos) levelei ugyan igy néznek ki. Szeretném kérdezni, mi lehet a gond?
Köszönöm

#49761
Edit Dr Király

Tisztelt Vétek Gábor!
Több ismerősömtől kérdeztem akiknek van gyümölcsfája ,hogy milyen betegség ami a képen látható de senki nem tudta megnő dani. Törpe körtefám van es ma vettem eszre hogy mi den levélén van egy fekete csík.

#49661
Csaba Hevesi

Tisztelt Vétek Gábor !

Köszönöm válaszát, ki fogom vágni a szegény Boskot, tavaly 3 láda körtét termett...

#33967
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Hevesi Csaba!

A képeken több, különböző probléma látható.
A lyukak a fa belsejében károsító bogarak (vélhetően szúbogarak) röpnyílásai. Ezzel (ti. a fa belsejének roncsolódásával, a nedvkeringés károsodásával) lehet összefüggésben a gyenge növekedés, hajtáshervadás is. Pontosabbat mondani konkrét növényvizsgálattal lehetne. Alapvetően azonban a szúbogarakra gyanakszom. Mivel kicsi a fa, és a kéreg jelentős részét lehántotta, kevés esélyt látok a túlélésre. Ha nem ragaszkodik a növényhez, akkor mielőbb el kellene távolítani, és meg kellene semmisíteni. Valamennyi növény (megmaradó és újonnan telepített) jó kondíciójának biztosítása (öntözés, tápanyag-utánpótlás, gyomirtás stb.) alapvető fontosságú, hogy a szúbogarak támadását mérsékelni lehessen.
Az utolsó két képen (levelek) a körte-gubacsatka gubacsai láthatóak. Rendszerint látványos, ám nem jelentős kártevő. Ha sok levél érintett, vagy a tünetek évről-évre történő fokozódását tapasztalja, akkor ellene a fakadást követően lehet érdemben védekezni.

#33948
Csaba Hevesi

és fonákja. Mi lehet ez, és mivel kéne permetezni ?
Köszönöm a figyelmüket.

#33874
Csaba Hevesi

ez pedig egy kis Hardenpont csemete levele, szine

#33873
Csaba Hevesi

ugyanaz a fa, virágzás elején még minden ok volt, azután elbarnultak a virágok és levelek, nem esnek le, nem nőnek ujak sem. Mi történhetett, meg lehet még menteni a fát ?

#33872
Csaba Hevesi

Tisztelt Szaktanácsadók!

A körte törzsének az alsó része teljesen elbarnult, vastagon lepucoltam és ezt találtam.
A fa szinte haldoklik, ennek ellenére ha levágok egy ágacskát, a metszlap zöld.

#33871
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Süttő Roland!

A kártevő neve: bundásbogár. Mivel virágzáskor rajzik és a virágrészeket fogyasztja, így nem könnyű ellene védekezni, figyelembe véve a méhek megóvásának fontosságát. A Csalomon cég külön ennek a bogárfajnak a tömeges fogására is alkalmas csapdatípust forgalmaz, így ilyen csapdák beszerzése segítheti az egyedszám gyérítését, ha sok fáról és jelentős számú bundásbogárról van szó. Néhány fa esetében a csapdázás helyett a bogarak leszedegetése is egyfajta megoldás lehet, bár ez munka- és időigényes, mivel a rajzás még egy ideig eltart. A csapdázással kapcsolatban a cégnél itt érdeklődhet: +36 (1) 3918637.
Kémiai védekezésre a Mospilan 20 SG jöhet számításba, mely méhekre nem jelölésköteles.

#33728
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Szabó Bertold!

A foltosodást mutató kép sajnos életlen, ezért kérdezném, hogy a foltok kicsit (tapinthatóan) kiemelkednek, vagy ez egyáltalán nem jellemző, azaz valóban csak foltról van szó? Körterozsdának korai lenne, de gubacsatkának nem. Utóbbinál tapasztalható az enyhe kitüremkedés. Ez esetben most a Flumite 200 vagy esetleg a Zoom 11 SC atkaölő szer használata javasolható egy alkalommal (méhekre nem jelöléskötelesek). Ha viszont nincs enyhe kidudorodás, csak elvékonyodott szövetű foltok, akkor permetlé-elsodródás okozta perzselés is lehet, amit ez esetben a növény kinő.

A színük felé a szegély mentén sodródott levelekben a sodratban világos színű, lábatlan lárvák nincsenek? Az ön által említett sárga, apró lárvák a fonákon pontosabban hogy néznek ki? Lábaik vannak, láthatóan mozognak, laposak vagy "testesebbek" stb.?

#33727
Bertold Szabó

Annyit még hozzátennék, hogy a felcsavarodott levelek fonákján sárga színű apró lárvák vannak a levél hegyén

#33714
Bertold Szabó

Körte levélfodrosodás, 3. kép

#33713
Bertold Szabó

Körte levélfodrosodás, 2. kép

#33712
Bertold Szabó

Tisztelt tanácsadók,

Milyen védelmet tudnak javasolni a képeken látható körte levél fodrosodásra?

#33711
Süttő Roland

Tisztelt Tanácsadók!
A képen látható rovar károsítja a körte ill. almafáimat, mi lehet ez és mivel védekezzek ellene a virágzás közben.

#33665