Körtefa betegségei

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A körtefa törzsét súlyos betegség támadta, amely a tünetek alapján feltételezhetően gomba eredetű. Jó hír azonban, hogy a fa spontán gyógyulása megkezdődött a kalluszképzés, mely a kép bal oldalán látható. Azonban a folyamat lassú, segítségre szorul a körtefa.
Első lépés a sebkezelés. Bordóilével a teljes sebfelületet alaposan be kell kenni.
A körte a kissé savanyú talajt szereti. Ha a talaj meszes, kedvezőtlenül hat a fejlődésre. Nagyon fontos a magnézium, ezért minden permetezésnél Fitohorm Mg-ot is célszerű a permetlébe keverni. A magnézium hiányát a részlegesen vagy teljesen barna levelek mutatják.
Nem biztató, hogy a törzs a fa töve felé összeszűkül. Remélem, a gyökerekkel nincs baj!

Csak üzletünkben átvehető!
Bordóilé NEO SC 0.5 l

2 960 Ft

#57309
András Szirtes

T. Szaktanácsadó! Most talán sikerült csatolni. Üdv. Szirtes A

#57156
András Szirtes

T. Szaktanácsadó! Ismét csatolom a képet. Üdv, Szirtes Andras

#57155
András Szirtes

T. Szaktanácsadó! A körtefán a csatolt képen látható betegséget észleltem. Kérem szíveskedjen segíteni mit tehetek. Üdv. Szirtes Andras

#57154
Pap Edina Szaktanácsadó

Lehet körtelevél-gubacsatka is. Kérnék képet.

#56981
Pap Edina Szaktanácsadó

Hajtáshervasztó darázs, levélsodró eszelény okozhat a leírtaknak megfelelő tüneteket. Kérem, kísérjék figyelemmel növényvédelmi cikkeinket itt:

https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/novenyvedelmi-teendok-2023.-aprilis-2.-het.

#56965
Barnabás Ficsór

Tisztelt Szakértő!
Fekete beszárazodásokat találok az egyik körtefám levelein.Mi lehet az oka , mivel kezeljem?
Köszönöm:Barnabás

#56840
Barnabás Ficsór

Tisztelt Szakértő!
Fekete beszárazodásokat találok az egyik körtefám levelein.Mi lehet az oka , mivel kezeljem?
Köszönöm:Barnabás

#56839
Szabolcs Balló

Jó napot kívánok!
Az idén a körte fam eleg furcsa , keskeny leveleket hajt. Mi lehet az oka?

#56609
Pap Edina Szaktanácsadó

Körtegubacsatka (foltok), illetve körtelevél-gubacsatka (besodródás) támadta meg a körtét. Ellene bármely szabad forgalomban lévő atkaölő szerrel védekezhet. Sanmite, Pyranica, Envidor. Ne hanyagolja el a tavasz és őszi lemosó permetezést parafinolaj-tartalmú szerrel (Agrol Plusz, Catene stb.).
Hasznos cikk:
https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/gubacsatka-a-kortefan-mit-tegyunk/

#56293
Szabolcs Egyeki

Üdvözlöm! Szaktanácsát szeretném kérni a képeken látható problémára. A körtefa levelein jelentek meg kis barna dudorok és sajnos a levelek elkezdtek felpöndörödni is. Mit lehetne tenni ez ellen?
Válaszát előre is köszönöm.

#56273
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Julianna! Kicsit homályos a kép. Mivel a lyuk nem kör alakú és a kéreg is sérült, akár okozhatta hernyót kereső fakopáncs is. Fontos, hogy a nyílásban esetlegesen megbúvó hernyót egy drótdarabbal szurkálással pusztítsa el, a sebet töltse ki por alakú (Champion) gombaölő szerből kevert péppel, és zárja le a törzs gézzel történő körbetekerésével. Tavasszal fordítson figyelmet a fácska megfelelő víz- és tápanyagellátására. Jó esetben kinőheti a sebzést.

#56021
Julianna Ivanko

Tisztelt szakertok!

Fiatal koretfam torzsen megjelent egy lyuk. Tudnanak tanacsot adni, hogy mit kell tenni? Koszonom

#56010
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A körte egyik - nem gyógyítható - betegsége a kövecsesedés. A betegséget vírus okozza. Oltvánnyal vihető át - ezért vírusmentes szaporítóanyagot kell keresni a faiskolákban.
A másik lehetőség a hideghatás. A kialakuló kis terméseket fagy érte, károsodtak a szövetek és felpúposodtak. Ha előző években nem talált deformálódott terméseket, feltételezhető, hogy ez az utóbbi hatás okozta az elváltozást.

#53188
József Szőcsényi

Tisztelt Szaktanácsadók!

Mitől lettek a kis körték ilyen "hupplisak"?

#53064
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levélszélen látható fekete elszíneződés = fekete csík magnézium-hiány következménye. Lombtrágyával érdemes permetezni /Fitohorm Mg vagy Keserűsó/

#50016
Ferenc Sánta

Tisztelt Vétek ur
A körtefám (vilmos) levelei ugyan igy néznek ki. Szeretném kérdezni, mi lehet a gond?
Köszönöm

#49761
Edit Dr Király

Tisztelt Vétek Gábor!
Több ismerősömtől kérdeztem akiknek van gyümölcsfája ,hogy milyen betegség ami a képen látható de senki nem tudta megnő dani. Törpe körtefám van es ma vettem eszre hogy mi den levélén van egy fekete csík.

#49661
Csaba Hevesi

Tisztelt Vétek Gábor !

Köszönöm válaszát, ki fogom vágni a szegény Boskot, tavaly 3 láda körtét termett...

#33967
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Hevesi Csaba!

A képeken több, különböző probléma látható.
A lyukak a fa belsejében károsító bogarak (vélhetően szúbogarak) röpnyílásai. Ezzel (ti. a fa belsejének roncsolódásával, a nedvkeringés károsodásával) lehet összefüggésben a gyenge növekedés, hajtáshervadás is. Pontosabbat mondani konkrét növényvizsgálattal lehetne. Alapvetően azonban a szúbogarakra gyanakszom. Mivel kicsi a fa, és a kéreg jelentős részét lehántotta, kevés esélyt látok a túlélésre. Ha nem ragaszkodik a növényhez, akkor mielőbb el kellene távolítani, és meg kellene semmisíteni. Valamennyi növény (megmaradó és újonnan telepített) jó kondíciójának biztosítása (öntözés, tápanyag-utánpótlás, gyomirtás stb.) alapvető fontosságú, hogy a szúbogarak támadását mérsékelni lehessen.
Az utolsó két képen (levelek) a körte-gubacsatka gubacsai láthatóak. Rendszerint látványos, ám nem jelentős kártevő. Ha sok levél érintett, vagy a tünetek évről-évre történő fokozódását tapasztalja, akkor ellene a fakadást követően lehet érdemben védekezni.

#33948