beteg japán fűz

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A felvétel a legnagyobb problémát az oltás ill. szemzés helyén mutatja. Ott lehetséges egy-egy ág pusztulása, elszáradása. Nem kóros eredetű, inkább technikai hiba. A hajtásba nem indult ágat azonban most még ne vágja vissza egészen, csak a tőtől számított egy-két rügyig. A metszés indukálja a rügyet - ha akár csak kis "élet" van benne.
A törzs repedése erős hideg /fagy/ hatására is bekövetkezhetett. Esetleg a növény fagyzugban van vagy fagyérzékeny. Lehet, hogy ültetéskor sok tápanyagot - szerves és műtrágya - dolgoztak a talajba, és tél elejére sem érett be a vessző. Ezt mutatja a rózsaszínes rész, ahonnan kihajtanak ágak.
Az Amalgerol növénykondicionáló készítmény jó stresszoldó, fagykárok után is alkalmazzák.
https://www.gazdabolt.hu/lombtragya/2020-amalgerol-02-l.html

#52593
Sára Horvath

Bocsanat, nem tudok egyszerre tobb kepet tolteni- ez pedig a torzson a repedes.

#52579
Sára Horvath

Csatolok meg kepet, amin latszik a kulonbseg!

#52578
Sára Horvath

Segitseguket kernem- tavaly tavasszal vasarolt japan fuzunk egyik fele mintha teljesen elszaradt volna, nem indult hajtasnak. Meg egy agon belul is latok torest- a fele rozsaszines, onnan hajtanak csak uj agak, a masik fele meg elettelen, szaraz. Hosszanti repedeseket latok a torzson, nehany vagasra hasonlito hasitekot is, de lyukakat/rovarokat nem... koszonom a tanacsukat elore is!

#52577
Pap Edina Szaktanácsadó

A teljes korona elhalt, vagy csak részlegesen, egy-egy levél? Képet kérnénk!

#36385
Agnes Nagy

Seitseguket kernem,a fiatal egy eves japan fuzunk megmenteseben,ugyan is a tvasszal szepen kihajtott ontoztuk de nem vittuk tulzasban .A levelei ropogosra szaradtak.

#36338
Vétek Gábor

Tisztelt Tajta Dezsőné!

Van mód arra, hogy képet küldjön a tünetekről, ill. az egész fáról?

#29953
Pap Edina

Képet kérünk a lyukakról, a levélről. A fűz alapvetően vízigényes, ilyen tartós szárazságban, mint a mostani, rendszeresen öntözni kell.

#29882
Vétek Gábor

Kedves Kertai Mária!

Nagy valószínűséggel farontó lepkék támadták meg a fát. Ez esetben fűrészporszerű ürüléknek, rágcsáléknak vagy ezek nyomának is látszódnia kell az üregben, ill. a lyukak alatt, a földön. Ha ezt tapasztalja, akkor érdemes egy erős, de hajlékony dróttal befurkálni a járatokba, így a hernyó szerencsés esetben (ha még ott van) elpusztítható. Segíthet továbbá a megfelelő rovarölő szerrel (pl. Reldan 40 EC - II. forg. kat.) átitatott vatta tömködése a lyukakba, majd a nyílások oltóviasszal történő lezárása is. Hatékonynak mondott a benzin járatokba való befecskendezése is, szintén lezárva a lyukakat a kezelést követően. Ha a fát nem roncsolták belülről súlyosabban a lárvák, talán még menthető.
Mindemellett optimális öntözéssel, esetleg tápanyag-utánpótlással, azaz a növény kondíciójának minden egyéb módon történő javításával is segíteni lehet, hogy a fa tovább életben maradjon.

#29751
Kertai Mária

Hasonló száradásos tüneteket tapasztaltam a kertünkben lévő 6 éves kb. 1.5 m-es japán fűznél. Gyönyörű volt, most pedig folyamatosan száradnak el az ágai. A törzsén és az ágak indulásánál lyukak vannak, belül pedig egy agresszív barna légyhez hasonló kártevő tevékenykedik. A hangyákat is odavonzza magához. Már több ágat eltávolítottam, de ezek egyre többen vannak. SOS kérnék segítséget mielőtt teljesen tönkremegy ez a gyönyörű fácska.

#29646
Tajta Dezsõné

Tavasszal vásároltunk japán fűzfákat. Nagyon szépen kihajtottak. Csodálatos szépek.
Most a leveleinek végei kezdenek száradni, és lehullanak. De csak a fehér cirmos levelei.Olyan mintha a nap megégette volna őket. Pedig mindig öntözöm. Talán ez a baj.
Kérem segítsenek mi a baja, nem szeretném ha kipusztulna.
Válaszukat előre is köszönöm.

#28430