a leander betegsége

Éva Laluska

Még egy kép...

thumb
#44582
Éva Laluska

Még egy képet mellékelnék...

thumb
#44581
Éva Laluska

Valahogy a képcsatolással nem boldogultam, csak egy képet akar elfogadni egyszerre... Elnézést.

thumb
#44580
Éva Laluska

Kedves Szakértő!

Segítségét és tanácsát kérném, hogy miért barnul és hull le a leanderem levele. Mielőtt behoztam az erkélyről, már akkor potyogott le néha pár levél, de azóta olyan rohamos lett a dolog, hogy lassan teljesen kopasz lesz. Ugyanakkor nagyon szépen hajt. A virágboltban is kértem tanácsot, ott megnézték mikroszkóp alatt és azt mondták, élősködő nincs rajta.A Gazdaboltban tanácstalanok voltak, bár azt mondták, egy Spilan nevű porral készített oldattal permetezzem le. Megtettem, és - lehet, hogy véletlen, de mintha 2-3 napra megállt ill. minimálisra csökkent volna a levélhullás, de azután ugyanúgy folytatódott. A szép, dús levélzetű leanderemnek már nyoma sincs... :(

Kérem, szíveskedjen valami tanácsot adni!

Köszönöm szépen!Üdvözlettel: Laluska Éva

thumb
#44579
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves I. Mária!
Nagyon kockásodik a kép a nagyításnál! Kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket.

#44441
Mária Illés

Kedves Szakértő!
Szinte egyik napról a másikra lett ilyen a leandereim leve.
Azt szeretném kérdezni ez betegség vagy esetleg a hirtelen hőmérséklet változás okozta.
Előre is köszönöm válaszát.
Üdv: Illés Mária

thumb
#44361
Mária Illés

Kedves Szakértő!

Mi lehet a baj?

thumb
#44340
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves F. Zsolt!
A fotó alapján úgy tűnik, hogy Pseudopeziza levélfolt. Ez egy gomba. Javaslom például az Astra Rézoxikloridot vagy a Nordox 75 WG-t.
Nagyon fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani!

#43951
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves M. Mercédesz!
Várom a fotót!

#43950
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Z. Orsolya!
Mikor adott neki utoljára szerves trágyát? Milyen talajba tartja? Hogyan és mivel öntözi? Tápoldatozza-e? Milyen növényvédelmet alkalmaz?

#43949
Zsolt Földházi

Kedves Szakértő!

Pár napja, pár nap leforgása alatt a képen látható elváltozás jelent meg az egyik leanderemen. A leveleken kisebb méretű fekete foltok tűntek fel, majd ezek a levelek elkezdenek sárgulni és lehullani, miközben vannak teljesen érintetlennek tűnő részek is a növényen.
Mi okozhatja az elváltozást?

thumb
#43856
Mercédesz Mácsai

Az lenne a kerdesem, hogy ez milyen betegsegre utalhat? A zold leveleken elbarnulo/sargulo folt lathato es nem a peremukon. Elore is koszonom a valaszt!

#43854
Orsolya Zetelaki

Sok éve vannak leandereim, nagyon szépek. Mindenféle kártevővel megbirkóztam eddig, most azonban az egyik növény hajtásvégein az új levélkék hajlanak, görbülnek. 5-6 éve egy tavasszal volt már valami hasonló, akkor azt javasolták egy szakboltban, hogy - mivel cserje - minden évben vágjam vissza. Akkor ez segített, azóta is - a méretük miatt is - évente visszavágom őket, és néhány évente frissítem a földet, amennyire lehet. De ez most a nyár derekán történt, kártevőt nem látok rajta, visszanyesni nem szeretném. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

thumb
#43852
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Nagy Edina!
SZIGORÚAN TILOS LEÁNDERDUGVÁNYT BEHOZNI MEDITERRÁN TÉRSÉGBŐL!!!! http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol
http://index.hu/belfold/2017/07/28/ne_hozzon_haza_kulfoldrol_novenyeket/

Bármi is legyen az...égesse el az olasz töveket!

#43798
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Noémi.
Kérem, küldjön képet a növények mostani állapotáról. Tűző naptól mindenképpen védeni kell a fiatal hajtásokat.

#43797
Edina Nagy

Kedves Pap Edina!

Tavaly Olaszországból hoztunk leander ágacskát, ami szépen kigyökerezett és át is telelt. Pár napja vettem észre a fotón szereplő elváltozást. Ugyanúgy van tartva a növény, mint a többi - itthon vásárolt - leander, ezeken semmit nem látok.
Mi lehet a baja és hogyan kezeljem?

Köszönöm válaszát.

thumb
#43787
Noémi Ármós

Kedves Pap Edina! Köszönöm a választ, bár sokkal okosabb nem lettem. Eddig is ez volt a gondunk, hogy vagy ez vagy az. Szövedék nincs rajta. Milyen szert javasol? Hétvégén Dithane-al lett lepermetezve. Linkelem még egy képet. Levelek hullamosak es némelyiknek, ahogy az előzőn is látszik, szélei barnulnak szaradnak poshadnak. Kint van az udvaron, szellős helyen.

thumb
#43136
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Kati. Csak egy kis növénykéről küldött képet. Kíváncsi lennék a nagyok állapotára is.

#43091
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Noémi. Ha szövedéket is talál, akkor biztosan atka, de gomba- és baktérium is elképzelhető. Bár a leánder szereti a meleget, fülledt, levegőtlen, túl párás helyen ne tartsa. Megfelelő tápanyagellátással lehet jó kondícióban tartani.

#43090
Edina Pap Szaktanácsadó

Kedves Varga Zsolt. A Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium okozta leánderrák tüneteit vélem felfedezni a növényen. Ebben a stádiumban még talán van értelme 7-10 naponkénti rezes permetezésnek (pl. Cuproxat), illetve a fertőzött levelek eltávolításával és elégetésével a terjedése megfékezhető.
Leánderrel kapcsolatos tanácsokat itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=179

#43089