Potato seed tuber "Jelly" 50 pcs

T12277
Jelly-közepesen késői, minőségi étkezési burgonya, amely hasábburgonyának is kiválóan alkalmas nagyon bő, piacos termés tetszetős, közepes-nagy gumók sárga hús nagyon jó étkezési minőség A Jelly közepesen igényes a talajra és az öntözésre. Szárazságtűrő képessége magas, gumótorzulások csak szélsőséges környezeti hatások alatt lépnek fel. Ezz... Long description
Shipping
block
A termék most nem kapható. Később még valószínűleg elérhető lesz.

Jelly-közepesen késői, minőségi étkezési burgonya, amely hasábburgonyának is kiválóan alkalmas

 • nagyon bő, piacos termés
 • tetszetős, közepes-nagy gumók
 • sárga hús
 • nagyon jó étkezési minőség

A Jelly közepesen igényes a talajra és az öntözésre. Szárazságtűrő képessége magas, gumótorzulások csak szélsőséges környezeti hatások alatt lépnek fel. Ezzel együtt egyenletes víz- és tápanyagellátása előnyös. A Jelly egyforma, közepes-nagy gumókat termel. Közepes gumóérési üteme miatt az ajánlott ültetési sűrűség kb. 46,000 tő/ha. A Jelly nagyon bő termést ad, tetszetős gumókkal, nagyon jó külső és belső minőséggel.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN

 • A JELLY egy közép-késői érésű (135-140 nap tenyészidő), B-főzési típusú (főzni való), de sütésre is kitűnő, sárga héjú burgonyafajta
 • A vetőgumót a szállítást követően egyből ki kell venni a Big Bag-ből, hogy megőrizzük annak minőségét.
 • Talaj előkészítés: Laza talaj a cél, a normál talajszint alatt 20 cm-es mélységben.

JELLY termesztési javaslatok

A Jelly közepesen kései, sárga hússzínű minőségi étkezési burgonya. Hasábburgonyának kiválóan alkalmas.

Talajigénye:

A Jelly közepesen igényes a talaj minőségére és vízellátására de a jó mezőgazdasági adottságú talajokat meghálálja. A Jelly egy kiváló alkalmazkodó képességű és jó szárazságtűrő, így jól tolerálja az átmeneti száraz időszakokat, negatív kihatások nélkül, azonban a folyamatos vízellátás ajánlatos biztosítani.

Ültetés:

A Jelly jó nyugalmi állapotú ezért jól tárolható de a kezdeti fejlődése általában gyors. Előnyös az ültetés előtti csíra stimulációt (hőkezelés) alkalmazni. A Jelly közepes gumó kötésszám aránya miatt az ajánlott ültetési tőszám kb. 44000-47000 gumó/ha (gumó méret 35/50 mm) illetve 28-30 cm-es tőtáv és 75 cm-es sortávolság. Az ültetési tőszámot a gumó méretéhez és a helyi tapasztalatokhoz lehet igazítani. A szokásos ültetési mélység ajánlott, a bakhátak kialakítása körültekintően a tervezett felhasználás és helyszíni körülmények szerint történjen.

Tőtávolság:

Ültetési mélység:

Tápanyag-utánpótlás:

A Jelly egy magas nitrogén igényű és felhasználás hatékonyságú fajta. A jelenlegi tapasztalatok szerint a N ellátást csökkenteni kell (kb.15-30%-al kevesebb,mint ami helyi szinten szokásos). Kb.130-140kg/ha N (beleszámítva a talaj Nmin értékét) egyezik a Jelly igényeivel .Nem lehet túllépni a N ellátási dózisát, hogy biztosítsuk a jó minőségű, időben beérett héjú gumókat. A szervestrágya kijuttatást be kell kalkulálni a N műtrágyaigény számításába. Adott esetben a N ellátást módosítani kell a helyi tapasztalatok és/vagy helyspecifikus igények figyelembe vételével. A kiegyensúlyozott K ellátás biztosítja a gumó minőséget. Közepes K ellátottságú (talaj vizsgálat!) talajokban, 250-300 kg K2O/ha a Jelly igénye. A foszfor és a magnézium műtrágyák normál (szokásos helyi) mennyiségben ajánlottak.
 

 EGYEDI AJÁNLÁSOK (50 t/ha átlagtermésre)

 • Varasodásra hajlamosító talajokat kerülni kell.
 • Enyhén érzékeny a Metribuzinra, ezért a kelés utáni, posztemergens kezeléseket kerülni kell.
 • A JELLY érzékeny a Klomazon-ra.
 • Kissé érzékeny lombfitoftórára a JELLY ezért időben el kell kezdeni a rendszeres növényvédelmi kezeléseket és a betakarításig folytatni kell.
 • N és N-P lombtrágyázás ajánlott az erős lombozathoz.

Növényvédelem:

Gyomirtók:
A Jelly nagyon ritkán mutat nagyon kis érzékenységet a Metribuzin hatóanyagú gyom irtószerek alkalmazása esetén (mint a SencorR, MistralR, ArtistR,PlateenR, etc.) Preemergensen (ültetés után,kelés előtt) a Metribuzin hatóanyagú gyomírtószerek probléma nélkül alkalmazhatóak. Posztemergens (állomány kezelés )alkalmazás után nagyon enyhe mellékhatások, szórványosan jelentkezhetnek, különösen azután, ha az alkalmazás kedvezőtlen körülmények között történik (nedves levelek, a levelekről hiányzó viaszos réteg, extrém magas hőmérséklet, stb.) Ha a gyomirtószeres kezelés posztemergens (állomány kezelés), csak kedvező környezeti feltételek között és/vagy csökkentett dózis használata javasolt.
 
Rhizoctonia:
megelőző kémiai védekezést kell alkalmazni (vetőgumó csávázás, ect.). Phytophthora: a Jellynek meglehetősen nagy az ellenálló képessége a Phytphtorával (burgonyavésszel) szemben, ugyanakkora szokásos megelőző kémiai védekezési program ajánlott.

Betakarítás:

A deszikkálás (lombtalanítás), ajánlott annak érdekében, hogy enyhítsük a betakarítási sérüléseket és biztosítsuk a kiváló termék minőséget. Kerülni kell a deszikkálást (lombtalanítás), ha a növénynek élénk zöld a lombozata! A betakarítást óvatosan kell végezni, a talaj hőmérséklete ne legyen alacsonyabb, mint 10 oC. A gondos kezelés, a jól alkalmazott szellőztetés és szárítás előnyös a kiváló gumó minőség biztosítása miatt.
Weight: 1.1 kg
Aviability: raktáron
Basic sales unit: db
Culture: Zöldség

0 reviews, total: 0

Did you purchase it? Rate the product!

Share your experiences with the product with other customers as well.


0 reviews, total: 0

Did you purchase it? Rate the product!

Share your experiences with the product with other customers as well.