Növényvédelmi teendők – 2024. május 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. május 4. hét

Dr. Varga Mária 2024. máj. 23. Kb. 5 perc olvasás

Most egy virágoskertbe kalauzolom Önöket. A szépséges nőszirmok birodalmába. Néhány növényvédelmi problémáról is szót ejtek.

Az nőszirmok, más néven íriszek rendkívül változatosak. Bizonyos fajták már elvirágoztak, mások most nyílnak, de vannak olyanok is, amelyek később bontják ki szirmaikat. Ezek a dekoratív, sok színben pompázó növényeken számos kártevővel és kórokozóval találkozhatunk. Ezek közül négyet emelek ki, amelyek jelenleg tapasztalhatók a kertekben.

A mikoszferellás betegség gomba eredetű. Ovális, világos közepű, sötét szegéllyel keretezett, sárga udvarral, vizenyős, besüppedő foltok utalnak a jelenlétére. Súlyosabb fertőzés esetében a károsodott levelek elszáradnak. A száron is láthatóak hasonló tünetek. A kórokozónak kedvez a nedves, párás idő. A védekezés alapja a fertőzött növényi maradványok alapos eltávolítása. Ha ez a munka elmarad, jövőre az íriszek nem kerülik el az újabb fertőzést. A vegyszeres védekezés így megelőzhető. Ha mégis szükséges gombaölő készítmény felhasználása (pl. Amistar), akkor adjunk a készítményhez nedvesítő szert is (pl. Silwet).

A ki nem nyílt virágokat felnyitva nyűveket – néha 5-8 db-ot is – találunk, a nőszirom viráglégy lárváit. Ellenük a legjobb védekezés a fertőzött virágok gyors eltávolítása.

A meztelen csigák a leveleken szabálytalan lyukakat rágnak és a leveleken gyöngyházfényű, fehéres nyomot hagynak. Általában éjjel táplálkoznak. A borús, esős idő kedvez számukra. Kisebb kertben a sörcsapdákkal, vagy nedvszívó anyaggal, csalétekkel védekezhetünk ellene.

A meztelen csigák az íriszt sem kímélik

A nőszirom földibolha jellegzetes tüneteit is tapasztalhatjuk mostanság. A leveleken a csúcstól kezdődően hámozgató rágások nyomai mutatják jelenlétüket. A károsított részek besodródnak, elszáradnak. Az imágók károsítanak, melyek 3-4 mm nagyságú, kékeszöld színű bogarak. 

Az írisz levéldarázs, a tripsz és a rozsda tüneteivel is találkozhatunk. A növények gyakori átvizsgálásával a károsítók ellen időben tudunk védekezni. Szánjunk rá időt, mert a károsodott dísznövények elvesztik tökéletes szépségüket.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Csak üzletünkben átvehető!
Amistar 0.2 l

13 045 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 227 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Szuper D csigaölő szer 1kg

5 197 Ft