Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2023. szeptember 1. hét

Pap Edina 2023. szept. 6.

Szakmai körökben elterjedt az a nézet, hogy 2022-ben a nyugati dióburok-fúrólégy egyedszáma azért mutatott csökkenő tendenciát, mert a tartósan aszályos időben a bábból kikelő legyek nem tudták elhagyni telelő helyeiket. Ez a teória az idén megdőlni látszik.

A gyakorlati tapasztalatok szerint a nyugati dióburok-fúrólégy létszáma a diapauzában, azaz a nyugalomban maradó egyedek előjövetelével megsokszorozódik. Mindezekből következhet, hogy túlszaporodás idején az élővilág egyes csoportjaiban a tömegszaporodás (gradáció) törvénye szerint törés (összeomlás) következik be a populációban. Ez történhetett a nyugati dióburokfúró légy esetében is. Remélhetjük, hogy a kártevő hazánkba érkezése után eltelt 10 év elegendőnek bizonyult ehhez, és a diótermesztés végét vizionálók ellenére ez az apró légy is „megszelídül” és környezetünk sokszínűségének részévé válik.    

A kártevő az idén is kevés gondot okozott a termelőknek. A július utolsó hetében a sárga ragacsos lapokkal megfigyelt csúcsrajzás idején természetesen ajánlottuk a védekezést. Ezt követően a 10-14. napon elvégzett csalitechnológiás (Mospilan + Combi Protec) permetezés után igazán nem is kellett védekezni a legyek ellen. A megfigyelőkertekben sárgalapok kevés kártevőt fogtak a három naponként történő leolvasások során. Persze, a „biztonság kedvéért” sokan még 2-3 permetezést is beiktattak augusztusban.

Többen érdeklődnek, hogy kell-e még permetezni?  A válasz egyértelműen: nem. A még repülő legyek párosodása és tojásrakása eltart 2 hétig. A diószüretig a lárvák kártétele szinte nem is lesz látható. 

Borvidékeinken megkezdődött a szüret. Sok helyen szüretelő gépek dolgoznak, de a hagyományos „kézi szüret” jókedve is hallatszik a szőlősorokból. Az idő kedvez a betakarításnak. Előrejelzések szerint nem lesz kimagasló évünk sem a mennyiség, sem a minőség vonatkozásában. Azért csak teljenek meg a kádak és más edények!  

A közkedvelt orgonabokrok lisztharmatosak és levélatkák is szívogatják a leveleket. Lisztharmat ellen a Thiovit, atkák ellen pedig a Sanmite 20 WP használatát javaslom. Az ugyancsak gyakori levélfoltosságok ellen a Meteor ad védelmet. A hervadás tüneteit mutató hajtások visszavágása eredményes lehet a kórokozók megfékezésében.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó