Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 23-29

Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 23-29

Pap Edina 2022. szept. 23.

Megkezdődött a diószüret. Ideje áttekinteni a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezések sikerei és kudarcait, keresni az okokat és levonni a tanulságokat. 

Rendszeres megfigyeléseket 10 helyen, különböző korú, más-más egészségi állapotú és kondíciójú diófákon végeztünk. A kártevő elleni küzdelemben két, ill. három módszert alkalmaztunk.

1. A dióburok-fúrólégy talajban áttelelő alakja ellen biológiai módszerrel az Artis Pro mikrobiológiai készítményt (hatóanyaga a Beauveria bassiana gomba) alkalmaztuk úgy, hogy talajba bedolgozás után intenzíven öntöztünk. Kíváncsiak voltunk a mikrogomba hatására, mert az előző években több termelő számolt be jó eredményről. Mi két helyen juttattuk ki. A kezelés időpontja technikai okok miatt megkésett (június 15). A kártevő áttelelő alakjának (báb) pusztítását szolgáló mikrogomba felszaporodásához kevés idő állt rendelkezésre. Így az előző években vegyszeres kezelésben részesült területen 40%-os volt a fertőzöttség, míg az előzőekben kezeletlen diósban nem értünk el eredményt; 90%-os volt fertőzöttség. Tanulság: korán, május elejéig célszerű a készítményt talajba dolgozni és a technológiai előírásokat maradéktalanul betartani.

2. A vegyszeres kezeléseket, a sárga ragacsos lapok fogási megfigyelései alapján 4 alkalommal javasoltuk (július 25, augusztus 06., augusztus 18 és augusztus 30 körül). Az eredmények széles skálán alakultak (20-50%). A nagy eltérés a kezelés időzítésének hibáiban keresendő. A minél koraibb beavatkozások során jó eredmények alakultak.

3. Az ún. „csalitechnológia” egyértelműen jól szerepelt. Természetesen ebben az esetben is a siker csúcsa a nagyon jól időzített permetezések (július 21, augusztus 1. és augusztus 20. körül) esetében és a technológiai fegyelem betartásával volt elérhető az előző években megtörtént vegyszeres védekezésekkel szemben. A fertőzöttség mértéke csupán 0,1 %-os volt. Gondozatlan, erősen gyomos környezetben ez az érték 10-20%-os volt. Tanulság: a korai, jól időzített, az előírások szerint végzett kezelésre kell törekedni.

3+1. Kijelenthetjük, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy fertőzési esélyei a tapasztalatok szerint csökkentek. Úgy tűnik, hogy a tömegszaporodás összeomlásának általános szabályai e kártevő esetében is megvalósulnak. A fentiekben vázoltak ellenére továbbra sem ülhetünk összetett kézzel. A kártevő elleni küzdelmet folytatni kell, egészen a kitűzött célig. a lehető legkisebb fertőzési nyomás eléréséig.

Összegzés:

1. Akik biológiai úton kívánnak elérni sikert a nyugati dióburok-fúrólégy ellen, május elejéig az Atris Pro mikrobiológiai készítmény kijuttatása és sekély bedolgozása után a területet rendszeresen öntözzék.

2. A kémiai védekezést előnyben részesítő  gazdák válasszák a „csalitechnológiát”. A környezetszennyezés kisebb, az eredmény jobb. A technológiai fegyelem maradéktalan betartása, a jó időzítés a siker kulcsa!


Dr.Varga Mária
szaktanácsadó