Növényvédelmi teendők – 2022. július 22-28

Növényvédelmi teendők – 2022. július 22-28

Pap Edina 2022. júl. 22.
Sokszor, sokat írtam már ezen az oldalon a dió veszedelmes károsítójáról, a nyugati dióburok-fúrólégyről. 2011 óta velünk él, de egyre fokozódó kárát 2015-től tapasztaljuk.

 A nyugati dióburok-fúrólégy diófák és ültetvények rettegett ellensége lett, és sokakban megfogalmazódott a diótermesztés befejezésének víziója. Éppen ezért szeretnék megosztani Olvasóimmal egy örvendetes eseményt! Egyik közeli faluba, régi ismerősömmel, akivel kb. 30 éve közösen oldunk meg növényvédelmi problémákat, néhány napja a dió kártevőjével kapcsolatosan konzultáltam. Elhatározta, hogy kipróbálja az ún. csalitechnológiát. Beszerezte a megbeszélt készítményeket és 2022. július 19-én elvégezte a munkát. 

Öt nagy diófáját – kissé eltérve a gyártó cég ajánlatától – alábbi módon kezelte: 1-1 fára készített két liter permetlevet, amibe a Combi Protec csalianyag 50 ml mennyiségéhez 1 zacskó (4 g) Mospilan 20 SG rovarölő szert kevert. A lombozatot kb. két méter magasságban, egy sávban, nyitott szórófejjel kezelte. Következő nap reggelén az udvarra kilépve a térkövet teljes felületén fúrólegyek és egyéb – főleg kétszárnyúak – tömegeinek elpusztult egyedei fekete színűre változtatták. Az esemény a falu érdeklődését felkeltette. Csapatosan jöttek a látogatók.
A fentiek alapján ajánlom Olvasóimnak, aki diót akar a zsákba összegyűjteni és nem fekete torzókat: minél előbb végezzék el a dióburok-fúrólégy elleni csalitechnológiás permetezést! Annál is inkább, hogy a kártevő tömeges rajzása folyamatos. A napsütésben és a forróságban a kártevő nagyon jól érzi magát. Napokon belül megkezdődhet az intenzív tojásrakás. Ezután már nem lehet megakadályozni a lárvakelést és a dióburokban történő – sajnos ismert – károsítást. 

 Néhány gondolat a szőlőperonoszpóráról. Különösen a csemegeszőlő fajták – amelyeknek egy része fogékony a szőlőperonoszpóra fertőzésére – az elvirágzás és fürtzáródás közötti időben fertőződött. Májusban és június elején közel 100 mm csapadék hullott. A lappangási időt követően a fertőzés néhány tünete is láthatóvá vált. Tipikus olajfoltok és a levél fonákán általában megjelenő „penészgyep” ugyan nem alakult ki, de a bogyók kocsánykorona körüli zsugorodása jól látható. Az időjárás durva szélsőségi során a permetezésekre sem ügyeltünk, bár a bogyók nem nőttek, de mára barnult, vízzel telített megvastagodó torzult fürtkocsány, liluló, zsugorodó fürtök látványa keseríti el az ültetvénytulajdonost. 
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó