Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 16-22

Növényvédelmi teendők – 2022. szeptember 16-22

Pap Edina 2022. szept. 16.

Gyümölcsöseinkben folyik a betakarítás. A nyári alma és körte, szilva stb. után az őszi gyümölcsök szedése folyamatos. A fák levelei bizony különböző betegségek tüneteit viselik, a termések pedig a moníliától szenvednek.

Nem kérdés, hogy tenni kell a közeljövőben azért, hogy a kórokozók áttelelését megakadályozzuk, ezáltal védve a jövő évi termést. Betakarítás után sürgősen célszerű elvégezni a lemosó permetezéseket (Vegesol, Vektafid stb.).

A gyakran lehulló, ám általában csak néhány milliméteres mennyiségben érkező eső hatására meztelen csigák sokasága látható kertjeinkben. Éveken át kövek alatt, esetleg a talaj felső rétegében rejtőzködve éltek és át is teleltek. Az előzőekbenrészletesen írtam az ellenük való, vegyszermentes védekezési módról. A némakacsák a zöldövezetekben, a háziszárnyasok kitiltásának területein nem jöhetnek számba, ilyen helyeken fokozottan lehet igénybe venni a sünök segítségét.

A biológiai védekezés gyakorlata a Távol-Keleten ezer évnél régebbre nyúlik vissza. A későbbiekben világviszonylatban történtek elmozdulások ebben a témában. A kémiai védekezés környezetre kedvezőtlen hatásait felismerve a 20. század első felétől fokozódtak a kutatások, az elért sikerek pedig további munkára ösztönözték a kutatókat. A várt eredmény több esetben elmaradt, de ennek okai mindendig feltárhatók voltak. Általánosságban elmondható, hogy ezek nem a gazda-parazita viszonyokból adódtak.

Napjainkban a biológiai védekezés fontossága egyre nyilvánvalóbbá válik, hiszen a kémiai beavatkozások káros hatásai egyre inkább láthatóak. A téma mélyebb kifejtése ezen a fórumon nem lehetséges, mégis két nagyon fontos lehetőséget szeretnék megosztani a kedves kertészkedőkkel. Két készítményről lesz szó, mindkettő a talajokban élő károsítók ellen hatásos. A felhasználói visszajelzések kivétel nélkül pozitív eredményekről szólnak.

A talajban élő különféle kártevők (drótférgek, pajorok, rovarbábok stb.) ellen két mikrogomba, az Arhtrobotrys oligospora és a Beauveria bassiana felhasználása javasolt. Az Artis és Artis Pro mikrobiológiai készítmények előírásoknak megfelelő felhasználása során a gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy az előbbiekben alkalmazott kémiai talajfertőtlenítő szereket felülmúló hatás mutatkozik. Kiemelném a nyugati dióburok-fúrólégy és a cseresznyelégy talajban áttelelő bábjai gyérítésében elért eredményeket.  

Egyre gyakoribb probléma a talajban élő, ún. talajgombák (Fusarium, Phytopthora, Pythium stb.) elleni védekezés. A kémiai védekezés régebbi gyakorlatát magas százalékban a mikrogombák felhasználása váltotta fel. Kereskedelmi néven Polyversum, Contans, Trianum stb. kaphatók. A felhasználók visszajelzései egyértelműen kiemelik a Trichoderma asperellum „hatóanyagú” Trifender Pro és Trifender WP hatékonyságát elsősorban Fusarium gombák ellen pázsit, bogyósok szamóca, málna, köszméte kultúrákba, valamint a bogyósok Phytophtorás fertőzései ellen.

Az Artis és a Trifender felhasználását a fertőzött állományokban már most célszerű elkezdeni, mert a talaj átfagyása a mikrogombáknak is árthat, felszaporodásukat akadályozhatja.   

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó