Növényvédelmi teendők – 2022. aug. 26.- szept. 1

Növényvédelmi teendők – 2022. aug. 26.- szept. 1

Pap Edina 2022. aug. 26.

A hosszan tartó kánikula, de még inkább a szárazság miatt a házatlan (meztelen) csigák rejtekhelyekre húzódtak. A több napon át tartó esőzések hatására előbújtak a narancssárga és szürke változatok is, mivel ősszel intenzív a tojásrakásuk.

Az állatvilág egyik törzse a puhatestűek, amelyen belül a legnépesebb osztályt a csigák alkotják. A meztelen csigák „bevándorló” fajok, mintegy 30 éve érkeztek hozzánk. Az ismert 20 fajból 10 kártevő. Amellett, hogy általában irtózunk tőlük, káruk olykor felbecsülhetetlen. 

A szaporodás érdekessége, hogy párosodás után mindkét nem tojást rak. Tojásaikat meszes burokban a talaj felső rétegébe vájt üregekbe rakják, vagy talaj felszínére, a levelek alá helyezik. Ezután átalakulás nélkül kifejlődnek a csigák.

Ismert toxintermelők, gazdái lehetnek a tüdőgyulladást okozó tuberkolózis baktériumnak is.

Mindenevők és jellemzőjük a kannibalizmus.

Rágásuk minden esetben amorf, nincs jellegzetes kárképük. Károsításuk nyomán előfordul, hogy a növények teljesen eltűnnek.

Vizes területeken vagy vízhez közel a csigák számára kedvező viszonyok között annyira felszaporodhatnak, hogy szinte lehetetlenné teszik a kertészkedést. Ezeken a helyeken természetes, hogy a gazdálkodók keresik a csigák elleni védekezés lehetőségeit. Természetes ellenségei között ismert a fogoly, a fácán, a béka,a  gyík, a vakond és a sün. A felsoroltak közül a sün betelepítése a legegyszerűbb. Egy süncsalád csemegekén fogyasztja a csigákat és ezáltal rendet tart a kertben. Egy ismerősöm befogadott egy sünt, házat készített neki és a sün abban családot alapított. A sün mindenevő és szeret enni. Így kerültek be a meztelen csigák az étrendjébe. 

Az indiai futókacsák beszerzése is jó választás a csigák elleni védekezésben. Arról azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy ilyenkor sok vízzel segíteni kell az emésztésüket.

A csigakerítés a villanypásztor elvén működik.

A biológiai védekezés lehetőségeit kutatva egy fonálféreg faj került a látótérbe, amely kizárólag a csigákat pusztítja. Nemaslug kereskedelmi néven csigaölő készítményként kerül forgalomba. A kiszerelés 150 m2 területre elegendő, és 3 millió fonálférget tartalmaz. A hatás ideje rendkívül hosszú, a felhasználó évekre megszabadulhat a csigáktól. Így már elfogadható a készítmény magas ára is annak a kertésznek, aki évről-évre, tavasztól a fagyokig küzd a kártevő ellen.

Az esők hatására újra felütötte a fejét a paradicsomvész. A száraz időszakban felszaporodott alternáriás levélfoltosság mellett válasszák a mindkét betegség ellen hatásos Revus Top gombaölőt. II. kategóriás szer, élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap.

Néhány információ még a dióburok-fúróléggyel kapcsolatban. A ragacsos csapdákba befogott legyek száma folyamatosan alacsony. A tojásrakás augusztus elején megkezdődött, kikeltek a lárvák és augusztus közepétől észlelhető a károsításuk. A táplálkozási ciklusukat befejezett nyűvek pedig már készülnek a dióburok elhagyására. Mivel a talajban bábozódnak és ott is telelnek át, sokat segítene az áttelelők létszámának tartós csökkentésében a talajtakarás pl. fóliával, illetve a hullott diók rendszeres összegyűjtése. Augusztus utolsó hetében célszerű még egy alkalommal permetezni Mospilan 20 SG rovarölő szerrel, és még mindig érdemes alkalmazni acsalitechnológiát (Combi Protec).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó