Növényvédelmi teendők – 2022. június 17-23.

Növényvédelmi teendők – 2022. június 17-23.

Pap Edina 2022. jún. 17.

A dióburok-fúrólégy elleni védekezésünk stratégiájával, a lehetőségek széleskörű feltárásával a továbbiakban is érdemes foglalkoznunk.

Azok a kertészkedők, akik valamilyen oknál fogva a talajban telelő bábok ellen javasolt lehetőségeket elszalasztották – de még azok a kertészek is, akiknek sikerült elvégezniük – ne üljenek ölbe tett kézzel csodára várva! Tudjuk, hogy az ellenfelet le lehet győzni, de az ellenséget nagyon nehéz.

A múlt héten említettem, hogy a növényvédelmi beavatkozás aktuális időpontját a sárga ragacsos lapok fogási eredményei alapján a légy csúcsrajzása idejére kell időzíteni. Az öreg diófák azonban méretüknél fogva házikerti technológiával nem permetezhetők. Ezért különösen örülhetünk az új kutatási eredménynek, amelyről Polgárné Sarok Edit tudósít az Agroinform portálon.

Az ún. csalitechnológiáról van szó. A hatásjavítóként ismert Combi Protec készítmény 2021-ben kapott engedélyt a cseresznyelégy és a dióburok-fúrólégy elleni védekezésben. Nagy mennyiségű növényi kivonatot és kétféle cukrot (szacharidokat) tartalmaz. Működési elve és alkalmazás-technológiája és előnyei a következők:
– ha a Combi Protec csalianyagba rovarölő szert keverünk, nem mi keressük meg a kártevő rovarokat, hanem a rovarok keresik fel a rovarölő készítményt, jelentősen növelve így a hatékonyságot.
– nagy cseppmérettel permetezünk, a szokásos vízmennyiség töredékével (20-40 l/ha)
– az élelmezés-egészségügyi várakozási idő tizedére csökkenthető – ennek a cseresznyelégy esetében van különös jelentősége
– a kijuttatandó rovarölő szer mennyisége jelentősen, 4-10 %-kal csökkenthető.

Védekezni a dióburokfúró légy csúcsrajzása idején kell. Ez az időszak általában július végére és augusztus második felében várható.

A permetezést a fa elérhető magasságában kell végezni! Az arányok az alábbiak: 10 liter víz, 6,5 g Mospilan, vagy 6 ml Laser, 250 ml Combi Protec. A bekeverő víznek 40 C-fokosnak kell lennie! Ez a mennyiség 10 db nagy méretű diófa kezelésére elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy más rovar- és gombaölő szerekkel, lombtrágyákkal, segédanyagokkal nem keverhető a készítmény!

A permetlevet a bekeveréstől számított 24 órán belül fel kell használni!

A technológiai fegyelmet feltétlenül be kell tartani. A nagy cseppmérettel való permetezés fontos, a tökéletes kijuttatást biztosító gép kevésbé.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó