Növényvédelmi teendők - 2018. április 7-14.

Növényvédelmi teendők - 2018. április 7-14.

Gazdabolt 2018. ápr. 19.

A tujafúró aranymoly lárvája a tujafélék és az álciprus kártevője. Rejtett életmódja miatt csak a lepke látható a rajzás idején. A megközelítőleg 4 mm nagyságú, 8 mm szárnyfesztávolságú molylepkék fehéres sárga színűek és az időjárástól függően június közepétől július közepéig repülnek.

Tojásaikat a levélpikkelyek közé, a hajtáscsúcsok közelébe rakják le. Ezt követően 2-3 hét múlva rágnak be a kikelt lárvák a hajtásokba. Ott megkezdik károsításukat. Már ősszel is rágnak, enyhe télen ritkábban. Látványos tüneteket főleg tavasszal láthatunk: a hajtások elszíneződnek, elbarnulnak, elhalnak. Legnagyobb károkat a ritkán nyírt sövényekben okoznak. Az aranymoly-lárva által károsított hajtások ellenfényben áttetszőek. Az ilyen hajtásokban kb. 3 mm nagyságú lárvák, illetve ürülékszemcsék fedezhetők fel.

A hernyók „téli álmukat” követően aktív károsításukat napjainkban megkezdték. A felületen ható (kontakt) hatóanyagok helyett csak a felszívódó növényvédő szerek közül célszerű választani (pl. Mospilan). Komoly eredményeket viszont nyáron, a lepkék repülését követően érhetünk el. Ilyenkor a hosszú ideig ható rovarölő szereket érdemes használni (pl. a vedlésgátló=környezetbarát Dimilin) vagy a Dipel biológiai készítmény), elhúzódó rajzás idején 2 alkalommal, de a Mospilan is hatásos. Az előbbiekben említett készítmények kijuttatása a kártevő fejlődési alakjainak ismeretében itt is fontos.

Sövényre nevelt vagy terebélyesen növekvő, kertjeink díszét alkotó Buxus- (puszpáng-) egyedeink sokat szenvednek a néhány éve hazánkba is betelepedett selyemfényű puszpángmoly károsítása következtében.

Kezdetben, amíg életmódját nem ismertük, szinte megállíthatatlanul garázdálkodott, és a károsítása után megmaradt száraz, elpusztult hajtások látványa mélyen elszomorította a kertbarátokat. A sikeres védekezés alapja az első tartós felmelegedés után szinte azonnal megkezdett védekezés. A permetezést nagy lé-mennyiséggel, a bokor belsejébe is behatoló erős vízsugárral kell végezni. Szövedék védelmében telelő kis hernyók ekkorra szabadon élnek és érzékenyebben reagálnak a rovarölő-szerekre.

Első alkalommal használják a taglóhatású, azonnal ölő piretroidokat (pl. Karate, Cyperkill, Sherpa – utóbbi kis kiszerelésben szabad forgalomban vásárolható), majd 7 napon belül kombinációban a felsoroltakat a felszívódó Mospilannal. A kártevőnek két-három nemzedéke is kialakul, arról aktualitása idején beszámolok.

Dr. Varga Mária