Növényvédelmi teendők – 2013. június 14-20.

Növényvédelmi teendők – 2013. június 14-20.

Gazdabolt 2013. jún. 15.

Almafáinkon egyre erősödik a varasodás levéltünete, de a kis gyümölcsökön is már felfedezhetők a varas foltok. Nagy figyelmet kell fordítani a kórokozó elhatalmasodásának megfékezésére, mert a későbbiekben a védekezések eredményessége kisebb lesz.

A felszívódó hatóanyagok (Score, Topas stb.) mellett most célszerű kontakt készítményeket is bekeverni a permetlébe (Bravo, Antracol, Dithane stb.), és ha szükséges, lisztharmat ellen is célszerű védekezni (Thiovit, Kumulus stb.).
Az almamoly elleni védekezés is aktuális most, amelyre elsősorban a növekedés-szabályozó rovarölő szereket válasszuk (Dimilin, Runner stb.), de a levéltetvek tömeges károsítása esetében az ellenük is hatásos Mospilant válasszuk.

Körtefáinkon legnagyobb problémát a rozsdagomba egyre nagyobb számú telepeinek megjelenése okoz, de már a varasodás tünetei is láthatóak. Mindkét betegség ellen hatásos a Score, de kombináljuk az Eclair 49 WG-vel vagy az Amistar-ral.
A körtelevélbolha nemzedékei együttesen károsítanak, ellenük a Dimilin, Mospilan, stb. hatásosak. A gubacsatkák mindkét faja (nemezes és szemölcsös) ellen eredményesen alkalmazható június második felében a Sanmite vagy Magus speciális atkaölő készítmény.

[caption id="attachment_1660" align="alignleft" width="300"] Körterozsda tünete[/caption]

A szőlővédelem eredményességének alapja a virágzás idején történő megfelelő technológia alkalmazása. A peronoszpóra és lisztharmat ellen feltétlen a felszívódó készítmények közül válasszanak, amelyhez csak virágzás utáni időkben tegyék a kéntartalmú gombaölő szereket.
A szőlőlevelek intenzív vörösödése két okra vezethető vissza:
- ha a vörösödést a levélszélek száradása, nekrotizálódása követi, kálium-hiány
- ha a vörösödés különböző méretű és alakú foltokban jelentkezik, az ESCA (=kordonkar-elhalás) a felelős.

Zöldségeskertjeinkben gomba és baktériumos betegségek ellen a réztartalmú szereket részesítsük előnyben. A tápoldatozásról se feledkezzünk el!

A növényvédő szerek választásánál mindig legyenek figyelemmel az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására!

Előző heti növényvédelmi tanácsainkat itt találja.