Runner 2F 1 l

Gyártó:Dow Agrosciences Forgalmazási kategória: III Cikkszám: T02280
Runner 2F 1 l

(240 g/l metoxifenozid hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer) Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölo és egyedülálló lárvaölő hatással HATÁSMECHANIZMUS alma Runner emblémás bukósisakban M.A.C. vegyület = vedlést beindító hatásmód. A Runner a lepkefélék vedlését irányító ekdizon hormont utánozza (mímeli). A hatóanyag felvétele után idő előtti, felgyorsított (azaz a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul. A Run...

Bruttó 26 090 Ft

Szakmai kérdése van a termékkel kapcsolatban?

Kérdezze szakértőnket!

Személyes átvétel: 2-5 munkanap. A rendelés leadása után összekészítjük a csomagot, majd sms - ben vagy e - mailen értesítjük, hogy a termékek átvehetőek (Gazdabolt_2 üzletünkben, hétfőtől - péntekig 8:00 - 17:00 óra között).

  • Leírás
  • Adatlap
  • Dokumentumok
  • Képek
  • Vélemények
  • Kérdés-válasz

(240 g/l metoxifenozid hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer)

Környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitűnő tojásölo és egyedülálló lárvaölő hatással

HATÁSMECHANIZMUS
alma Runner emblémás bukósisakbanM.A.C. vegyület = vedlést beindító hatásmód. A Runner a lepkefélék vedlését irányító ekdizon hormont utánozza (mímeli). A hatóanyag felvétele után idő előtti, felgyorsított (azaz a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul.

A Runner hatóanyagának kifejlesztésekor a cél egy szuper-lárvaölő készítmény létrehozása volt. A metoxifenozid olyannyira aktív, hogy már 70 nanogramm (a grammnál egy milliárdszor kisebb mennyiség) képes elpusztítani egy kifejlett hernyót. A M.A.C. vegyületek a fejlődésszabályzó hatóanyagok legújabb csoportját képviselik, ezért rezisztencia-törő készítményként is alkalmazhatók.

A Runner a molylepkék valamennyi lárvalakja ellen hatékony. A táplálék felvétele után, a lárva tápcsatornáján keresztül fejti ki hatását, de kontakt és tojásölő hatása is van.

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

A kezeléseket almában és szőlőben előrejelzésre alapozva, az egyes kártevők életmódja szerint eltérő időben kell elvégezni:

• Almamoly (Cydia pomonella) ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 7-10 naponként, blokkszerűen 2-3 alkalommal ismételjük meg.

• Aknázómolyok (Leucoptera scitella, Phyllonorycter spp.) ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősődésének idején, a tojásrakás előtti napokban illetve a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen, 2-3 alkalommal, 7- 10 naponként ismételjük meg!

Almában a Runnert maximum 3 alkalommal használjuk egy vegetációban.

• Szőlőmolyok (Lobesia botrana, Clysia=Eupoecilia ambiquella) ellen lárvakeléskor, nem korábban, mint a tojások ún. „fekete-pajzs” állapota, 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljük. A második nemzedék ellen közvetlenül fürtzáródás előtt permetezzük ki.

Kukoricában a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva (vagy ha a feromon csapda több mint 5 db lepkét fog naponta) kell a készítményt kijuttatni.

Gyapjaslepke ellen már a fiatalon kikelt lárvák ellen permetezhetünk 0,5 l/ha dózisban. A szer hosszú tartamhatású a lombozat kihajtása után. Mivel a hatóanyaga fény- és esőálló, a Runner a tarrágott területeken alkalmazva sem veszít a hatékonyságából a napsugárzás és az eső hatására.

Erdészetekben és közterületen a Runner kezelést a gyapjaslepke (káros lepkefajok) lárvakelésekor illetve az attól számított két héten belül javasolt elvégezni. A készítmény az áttelelt tojások ellen már nem hatékony. A Runner megfelelő tartamhatással rendelkezik, ha lombos állományban használjuk. A kijuttatott készítmény jó esőállóságú és a napfényre sem bomlik. A lárvák táplálkozása a hatóanyag felvételét követő néhány óra múlva leáll, ezért károkozásuk a permetezést követően 1-2 napon belül megszűnik! A közterületen történő felhasználásnál a kezelés 22-03 óra között végezhető el, amiről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell.

GYAKORLATI FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK

– A védekezések hatékonyságát az időben elvégzett zöldmunkák elvégzése fokozza. Mivel a hatékonyság feltétele a kezelt növényi rész elfogyasztása, ezért a megfelelő permetléborítás elengedhetetlen.

– A gyümölcs illetve a lombozat intenzív növekedési időszakában a rövidebb permetezési fordulókat alkalmazzuk.

– Almában erős molyfertőzés és folyamatos rajzás esetén érdemes a repülő alakok ellen is védekezni. Ilyenkor javasoljuk a Runner 2F 0,5 l/ha + Reldan 40EC 1,5 l/ha kombinációját.

– Kukoricában vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző-berendezéssel (5 liter/m2 vízzel) kijuttatható. A Runner dózisa 0,6 l/ha. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni.

TECHNIKAI ADATOK

Forgalmazási kategória: III.
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés egészségügyi várakozási idő:
Alma és borszőlő: 14 nap
Kukorica és csemegeszőlő: 7 nap

Gyártó: Dow Agrosciences
Kategória: Rovarölő szer
Tömeg: 1,00 kg
Forgalmazási kategória III
Elsősegély nyújtás: Általános eljárás
Engedély okirat száma: 02.5/1954/5/2007 (02.5/10288/1/2010, 1019/2005, 11224/2002, 1316/2006, 1363/2005)
Formuláció: F / FL / SL / WSC / vízoldható folyékony készítmény
Méregjelzés: nem jelölésköteles
Munkaegészségügy Várakozási Idő: 0 nap
Tárolhatóság: A készítményt eredeti, zárt csomagolásban, jól szellőző, szabályos növényvédő szer raktárban tárolja. Védje fagyhatástól, magas hőmérséklettől, illetve közvetlen napsugárzástól.
Tűzveszélyesség: nem jelölésköteles
Vízveszélyességi kategória: nem jelölésköteles
Hatóanyag tartalom: 240 g/l metoxifenozid
Méhveszélyesség: Nem jelölésköteles
Hatóanyag: metoxifenozid
Biztonságtecnikai Adatlap runner240sc.doc (doc formátum, 57.5 Kb)
Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés

Kérdések-válaszok

Még nem érkezett kérdés ehhez a termékhez.

Akciós, leg-leg termékek

  • Akciósak
  • Legnépszerűbbek
  • Legújabbak
  • Legutóbb véleményezett