Növényvédelmi teendők – 2013. július 25-31.

Növényvédelmi teendők – 2013. július 25-31.

Gazdabolt 2013. júl. 23.

Az elmúlt évben és 2013 tavaszán tömegesen károsított a hazánkba csak 2011-ben betelepült kártevő, a puszpángmoly. A feltehetően 3 nemzedékes kártevő nyári nemzedéke körülbelül 10-14 napja rajzik, sőt az első lárvákat is felfedeztük a bokrokon.

Aktuális a permetezés a növekedés-gátló Runner felhasználásával, vagy a hosszú hatásidejű, felszívódó rovarölő szerek közül a Mospilan vagy Actara készítménnyel valamint a feltételes forgalomban vásárolható szerves foszforsav-észter hatóanyagú Megatox 40 EC-vel. A védekezést ne halogassuk, a fiatal lárvák ellen hatásosabbak a növényvédő szerek.

A tujafúró aranymoly ellen is mostanában indokolt a védekezés, mert a nyári nemzedék lárvái még nem furakodtak be a tuja és álciprus hajtásokba, hogy ott károsításuk nyomán a hajtásvégek elszíneződjenek, majd elpusztuljanak. Védekezésre a puszpángmolynál javasolt rovarölő szerek közül válasszunk. Ugyancsak sokan panaszkodnak a borókaszú számottevő fellépésére, mely ellen nehéz eredményesen védekezni. Hatásosan csak az érési táplálkozást folytató bogarak találkozhatnak a fent felsorolt készítményekkel.

[caption id="attachment_1861" align="alignleft" width="300"] A szőlő gubacsatka kárképe[/caption]

Szőlőinkben- a korai hibás növényvédelmi döntések következtében – az aszályos, meleg időszakban elszabadult a lisztharmat fertőzöttség. Néha egész fürtökön, de gyakrabban a fürtök apróbb szemein jelentkeznek a kórokozó tünetei. Blokkolásra a viaszrétegben elhelyezkedő felszívódó vagy mélyhatású készítmény (Falcon, Flint Max) 3 kg/ha kénnel kombinálva adhat megfelelő védelmet. Peronoszpóra ellen a kórokozó számára kedvezőtlen időjárási körülmények mellett a rezek felhasználása javasolt. A szőlőmolyok nyári nemzedékének csúcsrajzása megtörtént, aktuális a kártevő elleni védekezés (Avaunt, Runner stb.).

A szőlő gubacsatka telelőre vonuló egyedei a levélzeten szabadon, a gubacs védelme nélkül tartózkodnak, az ellenük való védekezés most aktuális speciális atkaölő szerrel (Sanmite, Ortus stb.).