Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

Nemastar, Nematop- fonálférgek alkalmazása a talajlakó károsítók elleni védelemben

Biró Zoltán 2019. szept. 4.

A kertészeti kultúrákban a talajban kifejlődő károsítók jelentős terméskiesést tudnak okozni. A legfontosabb kártevők lárva vagy pajor alakban a talajban a gyökerek elrágásával károsítanak. Egyes fajok esetében imágó formában a föld feletti növényi részek rágásával is számolnunk kell. Amennyiben magas szerves anyag tartalmú termesztőközeggel – házikerti illetve üzemi körülmények között komposzttal, szerves trágyával, tőzeggel– dolgozunk, akkor a károsítók fokozottabb jelenlétével kell számolnunk.

           

A főbb károsítók

Lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa): polifág károsító, a talajban járatokat ás, ezekben közlekedve apró rovarokkal, gilisztákkal és növényi részekkel táplálkozik. Kertjeinkben a növényeink föld alatti részeinek elvágásával, illetve elrágásával súlyos gondokat tud okozni.

Mocskospajor (Agrotis fajok): kártételüket a gyökérnyak, a répa test, föld alatti gumó megrágásával okozzák.

Cserebogárpajorok: a cserebogárformák alcsaládjába tartozó rovarok lárvái. Mivel a különböző fajok más-más fejlődési formával rendelkeznek, nehezebb az ellenük alkalmazott általános védekezés. Kártételük ugyancsak a gyökérzetet érinti.

Barázdáshátú vincellérbogár (Otiorhyncus sulcatus): a cserepekben tartott lágyszárú növényekben jelentős a kártétele, mert itt a gyökérzet terjedésére korlátozott lehetőség nyílik. Az imágó főként éjszaka mozog, a levelek szélének a rágásával esztétikai kárt okoz. Polifág táplálkozású, főleg a Camelia, Rhododendron, Euonymus, Bergenia fajokat kedveli, de előfordul Rubus, Ribes, Acer, Aster fajokon is.

 

Védekezési lehetőségek

Ezen kártevők ellen talajba bedolgozható / beöntözhető készítményekkel lehet védekezni. Hazánkban a Biocont Magyarország Kft által forgalmazott Nemastar, illetve a Nematop talajbolygatás nélkül is alkalmazható.

Nemastar: Steinernema carpocapsae fonálférget tartalmaz, amelyet a lótücsök, mocskospajorok, egyéb talajlakó lepkehernyók és a lószúnyog lárvái ellen használhatjuk.

Nematop: Heterorhabditis bacteriophora fonálférget tartalmaz, amely a barázdáshátú vincellérbogár elleni védekezés eszköze.

 

Hatásmechanizmusuk

A kijuttatott fonálférgek a kijuttatást követően aktívan keresik a gazdaszervezetet, amelyben táplálkozva, szaporodva okozzák a károsítók pusztulását. Majd kiszabadulva a gazdaszervezetből újabb fertőzhető egyedeket keresnek. Emiatt a termék legmagasabb ~ 90% fölötti ~ hatékonyságát a kezelés után 6-8 héttel éri el. A termék használata akkor sikeres, ha a teljes időszak alatt a területen biztosítjuk a fonálférgek mozgását elősegítő talajnedvességet.

 

Felhasználási lehetőségek:

Kijuttatása két intervallumban javasolt: tavasszal, amikor a talajhőmérséklet elérte a 12 celsius fokos hőmérsékletet, de még nem haladja meg a 32 celsius fokot. Ősszel, amikor már a talajhőmérséklet nem haladja meg a fent említett értéket, de még nem csökkent 12 celsius fok alá.

 

Hasznos tudnivalók

Mindkét termék hűtve tárolandó, a kijuttatást ajánlott az esti órákban elvégezni. A kijuttatáskor a teljes csomag tartalmát fel kell használni.

Kiszerelési formák:

50 millió egyed/csomag, ami 100 m2  kezelésére elegendő
500 millió egyed/csomag, ami 1000 m2 kezelésére elegendő

Biocont Magyarország Kft.