Magyarok az IPM-en

Magyarok az IPM-en

Pap Edina 2024. febr. 8. Kb. 5 perc olvasás

A látogatók között szép számmal találkozhattunk magyar kertészekkel, kereskedőkkel, és a kiállítók között is voltak az idén magyarok.

A Hári Tech Kft. saját fejlesztésű és gyártású GPS-vezérelt önvezető faiskolai művelőrobotokat, robottraktorokat, illetve az ezek hátterét jelentő vezérlőprogramokat mutatta be. Ma már a telepítés, a metszés, a sorközművelés és a permetezés is megoldható robottechnikával, néhány centiméter pontossággal. Az eszközöket nemcsak megvásárolni, hanem bérelni is lehet. Hári Zsolt az idén elnyerte az Év Agrárgépész Szakembere díjat.

A Hári Tech Kft. standja magyar fejlesztésű kertészeti robotokkal

Bemutatkozott az IPM-en az Alsótekeresi Faiskola is, amely hazai nemesítésű, a szélsőséges klimatikus viszonyoknak kiválóan ellenálló díszfa-újdonságokat mutatott be dr. Barabits Elemér nemesítőműhelyéből. Elsősorban hazai származású virágos kőris, ezüst hárs, berkenye, illetve a hazánkéval hasonló ökológiai adottságú területekről származó szil fajtákat találunk újdonságaik között. Figyelemre méltó még a hazai nemesítésű Photinia serratifolia Typ. Barabits korallberkenye típus, amely az ismert fajtákhoz képest ellenállóbb, tűzelhalással szemben kevésbé fogékony, mész- és szárazságtűrő, mínusz 17 oC-ig télálló.

Az Alsótekeresi Faiskola a magyar nemesítésű klímanövényeket népszerűsítette

Több éve kiállítója az IPM-nek a KEFAG Juniperus Parkerdészet, amely saját termesztésű növényeket mutatott be standján. A cég koordinálja Településfásítási Programot, aminek célja, hogy a 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Az idén 4. alkalommal meghirdetett, az Agrárminisztérium által indított kezdeményezés iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. Az elmúlt három évben már 46 ezer sorfát ültettek el 1500 településen, és a most elérhető újabb mennyiségre háromszoros a túljelentkezés. Az ország legnagyobb belterületi fásítási programja márciusban a sorfák kiszállításával folytatódik az ország több faiskolájának ültetési anyagából.

Nyitóképen balról jobbra Hajnal Balázs, Bekőné Polner Katalin (KEFAG Zrt.), Rónai Gergely (MDE), Pálfi Péter (Borostyán Díszfaiskola)

A HungaroGreen kertészeti szakkiállítást, valamint közel 170 tagjának tevékenységét és termékeit népszerűsítette standján a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete az IPM-en. Erre az alkalomra jelent meg új, frissített katalógusuk is. Megtudtuk, hogy kiállítóként és látogatóként is sokan érdeklődtek a megújult és kibővült faiskolai börze iránt, amely HungaroGreen néven az idén szeptemberben immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Flora Hungaria virágcsarnokban.

A Magyar Díszfaiskolások Egyesülete a HungaroGreen szakkiállítást népszerűsítette Essenben

További cikkeink az IPM 2024 kiállításról:

IPM Essen: A zölden dobogó szív

IPM Essen: Klímanövények lakásban, teraszon, kertben