IPM Essen: Klímanövények lakásban, teraszon, kertben

IPM Essen: Klímanövények lakásban, teraszon, kertben

Pap Edina 2024. jan. 30. Kb. 15 perc olvasás

Az idei IPM Essen újdonságversenyében az éghajlati szélsőségekkel szembeni ellenálló-képesség, a könnyű gondozhatóság, a bőséges virágzás, a magas esztétikai és használati érték álltak. 54 nevezett növény közül választotta ki a Német Kertészeti Szövetség (ZVG) szakértői bizottsága azt a nyolcat, amelyek ezeknek az elvárásoknak a leginkább megfelelnek. Megmutatjuk azokat is, amik nekünk a legjobban tetszettek, versenyen kívül.

Virágágyi és balkonnövény kategóriában a holland MNP/Suntory cég Catharanthus roseus (rózsameténg) Soireee® White fajtája kapta az IPM Újdonság 2024 címet. Virágai rendkívül aprók, nem érik el az 5 forintos érme méretét. Termete kompakt, kis növekedési erélyű. Kiváló ajándék, mert könnyen gondozható, napos helyre ültethető, hőtűrő, alacsony vízigényű, de a tartós esőzés után is gyorsan regenerálódik. Márciustól novemberig folyamatosan virágzik.

Catharanthus roseus Soireee® White

A tavasszal virágzó növények kategóriájában a szakértői bizottság a német Dümmen Orange által bemutatott Pericallis cruentus (régebben Senecio cruentus, magyarul cinerária) Mandala® Plus Magic Purple-t választotta. Különlegessége a vibráló, lila virágok és az alacsony hőigény, így az energiatakarékos termesztés. Törpésítő szerek használata nélkül is jól bokrosodik. Márciustól május végéig nyílik. A sötét lombozat nagyszerű kontrasztot alkot a virágokkal. A kora tavaszi virágos ünnepek (Valentin-nap, Nőnap, húsvét, anyák napja és a nevezetes névnapok különlegessége lehet, különösen azok számára, aki már unják a piros színt. Szoliterként, vagy dézsában tavasszal virágzó hagymásokkal összeültetve is nagyon jól kutat. Remekül illik mellé a sárga virágú nárcisz, a fehér jácint vagy a rózsaszín boglárka.

Pericallis cruentus Mandala® Plus Magic Purple

Az orchideák szerelmesit örvendezteti meg a holland Alpha Orchids Breeding nemesítő cég Zygopetalum Oxygen Optimistic fajtája, amely a Virágzó szobanövények kategória győztese. Az úgynevezett „lágylevelű orchideák” csoportjába tartozó Zygopetalum fajta (magyar neve nincs) a nemzetség többi tagjához hasonlóan illatos virágú. Különleges színű és mintázatú virágait gazdagon, sokszámú fürtben hozza. Bőségesen nyílik, tömött termetű.

Zygopetalum Oxygen Optimistic

A gyógyhatású Aloe vera sohasem megy ki a divatból. Tegyél egy aloét a lakásba és kéznél a házipatika. Sebgyógyítástól a szépségápoláson át sokoldalúan felhasználható. A hollandiai Amigo Plant Aloe vera Medivera fajtája Zöld szobanövény kategóriában vitte el a pálmát. A zsűri kompakt, egyenletes növekedését, mutatós és egyöntetű levélmintázatát értékelte, ami különleges eleganciát kölcsönöz a növénynek. Csekély ápolási igényű, télen inkább tartsuk a lakásban, de nyáron a szabadban is jól elvan.

Aloe vera Medivera

A tavasz egyik első hírnöke a hunyor. A Helleborus hybrida Frostkiss Vibey Velvet az Évelő növények kategória győztese, amit a holland AllPlant nemesítő vég nevezett. Ragyogó bíborvörös virágszínével és érdekesen erezett lombozatával igazi különlegesség a téli dísznövény-szortimentben. Míg a legtöbb hunyornál a virágok rövid száron ülők, szinte elbújnak a levelek között, addig a Frostkiss Vibey Velvet virágai a lombozat fölé emelkednek, így a növény egész évben szemet gyönyörködtető a virágágyásokban, vagy teraszedényekben. Kiváló mézelő növény, nektárja a korán kelő méhek első tápláléka lehet.

Helleborus hybrida Frostkiss Vibey Velvet

A saját kertben, vagy akár az erkélyen termesztett vaszabi az ázsiai konyha rajongóinak kedvencévé válhat. Az írországi FitzGerald Nurseries Ltd. által bemutatott Eutrema japonicum (japán vízitorma) Hana Utogi fajtája erkélyen termeszthető ehető növények kategóriájában különdíjat nyert. A robusztus, kompakt növény, bőségesen hozza ehető virágait és rizómáit a vaszabi betakarításához. Árnyékos helyen, lehetőleg vízfolyás mellett termesszük, de jó vízellátás mellett vertikális termesztő-berendezésekben történő termesztésre is alkalmas. A vaszabi a világ egyik legdrágább fűszere. Számos gyógyhatása ismert, erős antioxidáns, antibakteriális, rákmegelőző hatással is rendelkezik. A megtisztított gyöktörzset a tormához hasonlóan lereszeli, pihentetik, majd pogácsáva gyúrják.

Eutrema japonicum Hana Utogi

Az egyre szárazabbá és melegebbé váló klíma és a sok európai országban elrendelt öntözési korlátozás miatt mind nagyobb figyelmet kapnak a „mindent kibíró” növények. Ilyen az örökzöld tűztövis (Pyracantha coccinea), amelynek Orange Star fajtája az idei IPM-en a Fásszárú növények kategóriában nyerte el a szakértői bizottság tetszését. A hollandiai Hoogeveen Plants által bemutatott Orange Star bőségesen hozza narancssárga almácska terméseit, amelyek hosszú ideig a növényen maradnak. Betegségekre kevésbé érzékeny, kevés ápolást igényel, a nyár elején, a virágzás idején méhlegelő, míg termései egész télen át a madarak tápláléka. Sokoldalúan felhasználható, konténerekbe, ágyásokba, sövénynek egyaránt ültethető.

Pyracantha coccinea Orange Star

Az idén a zsűri különdíját az olasz Cactusmania di Manera Bruno cél által bemutatott Mangav® Praying Hands nyerte el. A zsűri úgy látja, hogy ez a jövő növénye, amely a dísznövénykínálat bővítésének innovatív erejének megtestesítője. A Mangave egy viszonylag új hibrid, amely a Manfreda és az Agave nemzetségek közötti keresztezés eredménye. Egyesíti a két nemzetség legjobb tulajdonságait: a Manfreda erős növekedését és érdekes mintázatát, valamint az Agave könnyed, kifinomult habitusát. Sötétzöld levelei könnycsepp vagy articsóka módjára felfelé görbülnek, a fahéjbarna végtüskék szinte összeérnek.

Az Praying Hands egyedi, „imára kulcsolt kézre” emlékeztető habitusát egyik szülőjétől, az Agave ocahui-tól örökölte. Időjárástűrő, csodálatos lombozatú, érdekes rajzolatú és szokatlan, különleges habitusú növény. Elegáns, modern és könnyen gondozható. Tökéletes kiegészítője az egzotikus terasznak. Szoliterként, vagy más pozsgásokkal együtt ültetve igazi szemet gyönyörködtető különlegesség.

Mangav® Praying Hands

A gazdabolt.hu 3-as toplistája:


1.    Peas ‘N’ Pod Bernard
Kiemelt ágyásban, cserépben, balkonládában nevelhető alacsony termetű, nagy hozamú zöldborsó. A legveszélyesebb borsóbetegségekkel, a fuzáriummal, az aszkohitás foltossággal és a peronoszpórával szemben ellenálló fajta.

Peas ‘N’ Pod Bernard

2. Euphorbia pulcherrima 'Fantasy Star'

Bár a karácsony már elmúlt, de a Fantasy Star mikulásvirágfajta, aminek szirmain a csillagos égbolt tükröződik vissza, a január-februári hideg napokon különleges lakásdísz lehet.

Euphorbia pulcherrima 'Fantasy Star'

3. Mandevilla Sundaville® Double Blush Pink

A Mandevilla igazi sikernövény lett az utóbbi években. Nálunk is nagy választékban kapható, sikeresen átteleltethető. Klímanövénynek számít, jól bírja a hőséget, a napfényt, vízigénye közepes.  A Fleuroselect nemzetközi dísznövény-szervezet a 2023/24-es idényre a Mandevilla Sundaville® Double Blush Pink fajtának ítélte oda a Fleurostar-díjat, ami a legmegkapóbb balkonnövényeknek jár.

A Sundaville mandevilla-család tagjai már belopták magukat a növénykedvelők szívébe. A Double Blush Pink az első teltvirágú mandevilla. Ragyogó rózsaszín virágai elegáns kontrasztot alkotnak a smaragdzöld levelekkel, nyár elejétől őszig virágoznak. Dúsan elágazó és bőven nyíló fajta. Ámpolnába, edénybe ültethető csipetnyi luxus a teraszon.

Mandevilla Sundaville® Double Blush Pink