Kalapos gombák a gyepben

Kalapos gombák a gyepben

Gazdabolt 2015. aug. 24.


Susulyka
A kerti gyepben gyakran előforduló gombafaj a kerti csiperke (Agaricus campestris), illetve a mezei szegfűgomba (Marasmius oreades), mindkettő ehető gomba. Jellemzőjük, hogy állományuk a gyepfelületen idővel szabályos kört alkot, amit boszorkánygyűrűnek nevezünk. Ez azért alakul ki ilyen szabályos formában, mert a gomba micéliumai egy középponttok kiindulva sugárirányban terjednek. A boszorkánygyűrű kerülete évről évre nagyobb, és a közelében a fű sötétzöld, aminek az oka az, hogy a gomba által feltárt nitrátok a fű számára helyben, azonnal felvehetők.
A kalapos gombák nem okoznak komolyabb problémát a gyepben, ám ha nagyobb mennyiségben vannak jelen, és hirtelen száraz napok köszöntenek be, akkor helyi vízstresszt válthatnak ki, mivel a gombafonalak a szaporodás érdekében elvonják a fűtől a felszíni nedvességet. Némelyik gombafaj méreganyagokat (toxinokat) is termel, amely káros hatással van a fűre. Előfordulhatnak
Kerti tintagomba
mérgező fajok is a kerti gyepben, például galócák (Amanita sp.), susulykák (Inocybe sp.) és galambgombák (Russula sp), amelyek különösen akkor veszélyesek, ha kisgyerek tartózkodik a kertben. árnyékosabb, fás részeken, korhadó fa bútorok, építmények lábánál a kerti tintagomba (Coprinus mycaceus) is megjelenhet, ami azonban csak alkohollal együtt fogyasztva okoz mérgezést.
A száraz időjárás beköszöntével, illetve korhadék teljes elbomlásával a kalapos gombák eltűnnek a gyepből. Micéliumaik azonban sokáig ott maradnak, és láthatatlanul fejlődnek, hogy a kedvezően nedves és meleg időjárásban újra termőtesteket neveljenek.
A kalapos gombákat nehéz teljes mértékben kiirtani a gyepből. A látható termőtesteket rendszeres fűnyírással és a kaszálék összegyűjtésével távolíthatjuk el a talaj felszínéről. Véglegesen csak úgy irthatjuk ki gombákat, hogy a termőtesteket 20-30 centiméter széles sávban, a talaj felső 20-30 centiméteres rétegével együtt hordjuk el, és így a talajban lévő gombafonalakat, illetve azt a félig lebomlott szerves anyagot is eltávolítjuk, amin a gomba él. Komolyabb esetben használhatunk mohátlanításra ajánlott, vasszulfát tartalmú műtrágyát, amit a gombafoltokra szórunk.

Pap Edina