2024. évi 1. növényvédelmi felhívás

2024. évi 1. növényvédelmi felhívás

Dr. Zsigó György 2024. febr. 19. Kb. 15 perc olvasás

A Kárpát-medencében aszályos, forró nyarakat, enyhe teleket és fagyos tavaszokat jósolnak a meteorológusok az elkövetkező évekre. Ami a telet és a tavaszt illeti, a tavalyi év is ilyen volt.

2023-ban szintén a 8. héten adtam ki a lemosásról szóló első felhívást, de még március közepén is el lehetett végezni a permetezést a legtöbb gyümölcsfánál. A hirtelen beállt hideg ennyire lelassította a rügyek kipattanását. Az idei tél is igazolni látszik a jóslatot, hőcsúcsokat döntöttünk az ország több pontján. Hogyan folytatódik az év?

A met.hu grafikonjai azt mutatják, hogy a 8. hét végéig folyamatosan melegedni fog az időjárásunk. Ha beigazolódik az előrejelzés, akkor biztosan felébrednek a csonthéjasok, készülni lehet a tavaszi lemosó permetezésre. A kertek többségében a meggy, a cseresznye, a szilva és a kajszi mellett alma, körte is található. Ezek hetekkel később rügyeznek ki. A legjobb lenne két ütemben elvégezni a lemosást, de ha valaki csak egyszer tudja felvenni a permetezőgépet, akkor inkább a csonthéjasok rügypattanásához igazítsa a kezelést.

Kihajtott fás pünkösdi rózsa február 18-án

A téli hőhullámok megzavarták, gyengítették a növényeket és egyáltalán nem gyérítettétek a károsítókat. Mindenkinek javaslom a lemosó permetezés elvégzését! A technológiája nem változott tavaly óta, és a hatóanyagokban sincs változás: réz, kén és olaj. 

A réztartalmú készítményeket ősszel, a lombhulláskori lemosásra ajánlottam, de akár ismételhetnek is vele rügypattanáskor azoknál a fásszárú növényeknél, ahol a gombák, baktériumok okozzák a gondot. Ilyenek pl. a csonthéjasok, a varasodásra érzékeny almatermésűek, a dió és a bogyósok. Számtalan hatóanyag közül választhatnak, jelenleg mindegyik megfelelő. Rézszulfát, rézhidroxid, tribázikus rézszulfát, rézoxid, rézoxiklorid stb. A legtöbb réztartalmú gombaölőt tavaly az I. kategóriába sorolták, szerencsére kis kiszerelésben maradt néhány a III. kategóriások között is. 

A kéntartalmú szereket a lisztharmatfertőzésre érzékeny növényeknél használják, de gyérítő hatással van az atkákra is. Bármelyik nyárról megmaradt kéntartalmú szer alkalmas lemosásra is, de a hálózatos, ún. poliszulfid formában „dolgozik” a leghatékonyabban. Így csak olajos kombinációkban kaphatóak, kivéve a Tiosolt, amelyet viszont jelenleg lombtrágyaként van forgalomban. Az alma és a rózsa esetében a rügypikkelyek alatt telel át a gomba, tehát a rügypattanás idejét kell megcéloznunk.

A szőlőnél tavaly a szüret utáni lomblemosással kezdődött az idei lisztharmatfertőzés ellen védekezés. A rügyfakadás után néhány héttel a tőkéhez és a kordonkarhoz közeli kis levélkéken figyelhetjük meg az első tüneteket. Ebben a kisleveles fázisban indíthatjuk a kénes permetezést. De erről majd később…

A paraffinolajat vagy növényi olajat tartalmazó rovarölőkkel pajzstetveket, levéltetveket, egyes atkafajokat és még számos a kéregrepedésekben áttelelő rovart gyéríthetnek. A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (pl. a Bi 58 EC), amelyekkel a nyári permetezések során kordában tartottuk a pajzstetveket. Mára viszont felszaporodtak, pl. a kaliforniai pajzstetvek, vagy szőlőben az alábbi fotón is látható gyapjas pajzstetű. Ahol nyáron gondot jelentett ez a kártevő, ott az olajos készítményeket válasszák. 

Gyapjas pajzstetű szőlőn 2022 június elején

Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak lemosó permetező szerek. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Az olaj segíti a hatóanyagok kéreghez tapadását is. Gyakorlatilag bármelyik réz, kén illetve olajtartalmú készítmény megfelelő. Az előző évben, években gondot okozó károsítókat Önök ismerik, ez alapján válasszanak a fenti hatóanyagú készítmények közül. 

Néhány nedvesítő szer lemosáskor is használható, növelik a permetlé szétterülését, tapadását. Ilyen pl. a Wetcit, a Silwet Star stb. A Biosol Káliszappan tapadásfokozó, de önmagában is bevált károsítók gyérítésére, 1-2,5 %-os töménységben (10 liter vízhez 1-2,5 dl). 

A gyümölcsmúmiák eltávolítása mellett a kéregkaparásra is szükség lenne, hogy a legkisebb repedésbe is bejusson a permetlé

Tiosol 1 l

1 299 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nevikén Extra 1 l

3 093 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

7 352 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Új
Olajos Rézkén SE 0,5 l

2 908 Ft
Silwet Star 0,1 l

2 870 Ft
Részletek
Háti permetező 12 liter Gardena

37 818 Ft
Froggi-E-20 elekromos permetező

121 125 Ft
Káliszappan 0.5 l

2 025 Ft
Fontos, hogy a kéregrepedésekbe is bejusson a permetlé

A metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz. A rezes lemosással egyben fertőtlenítjük is a kisebb metszési sebeket. A nagyobbakat pedig a sebkezelőkkel fedjék le. Ha még korai lenne a metszés, akkor fordítsanak a sorrenden: kezdjék el a permetezést (pl. azoknál a kajszifajtáknál, amelyek már most a pirosbimbós fejlettség közelében járnak – nyitóképen), és később metsszenek! Ekkor eltávolíthatóak a fagytól sérült növényi részek is, illetve az épen maradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak.

Ne érintsék a lepermetezett ágakat, kesztyűben dolgozzanak és az arcukat is védjék a tömény permetlétől!

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK