2023. évi 1. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2023. évi 1. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2023. febr. 23.

Megjött a tavasz! De volt egyáltalán tél? A fűtött épületekkel, falakkal védett házikertekben különben sem lehet biztosan számítani a fagy károsítókat, rovarokat, atkákat, gombákat, baktériumokat gyérítő hatására. Az idei télen a néhány mínusz 10-12 oC fokos éjszaka sem zavarta meg a téli álmukat.

Sajnos a gyümölcsfáink közül a korán felébredő kajsziban néhol érzékeny rügykárt okozott ez a néhány éjszaka is. Kecskeméten fajtánként eltérően 5-50 százalékos elfagyásról számolt be a kolléganő, dr. Sicz György Békéscsabáról, aki egy a rügyalapnál „megfázott”, elbarnult kajszirügy fotóját küldte el (nyitókép). Nem biztatom sok jóval! Lehet, hogy szirmot bontanak és megtermékenyülnek ezek a rügyek, de később a fiatal gyümölcsök hullása jelezheti a tél végi hideg hatását.

Januárbankisfilmet készítettünk A vesszőhajtatásról. Jövőre Önöknek is ajánlom ezt a tesztet! Most a rügyek kettévágásával tájékozódhatnak a fáik állapotáról, ahogyan ezt a nyitóképen is láthatják. A súlyosan károsodott fáknál, több termőrügyet hagyjanak meg a tavaszi metszésnél, ritkításnál.

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a rovarhoteleket. Gyakran méhhotel vagy darázsgarázs néven is említik ezeket. A háziméhek nem győzik a beporzást, szükségünk van a vadméhek segítségére. A tökéletesebb beporzásukkal a fagy káros hatását is mérsékelhetjük. Ezek egyedül élő méhfajok, nem támadnak, nem szúrnak, nem kell félni tőlük! A rovarhotel kifejezésre keresve 28.800 találatot kaptam a Google-keresőben. Sok jó ötlet közül választhatnak. 

A földigiliszták is feljöttek a mélyből, és úgy tűnik, hogy jó erőben vannak. A gyalogosok által keményre taposott ösvényen láthatják a túrásaikat.

Néhol már kipattantak a cseresznyefa rügypikkelyei. Az ilyen fánál már indíthatnák a tavaszi lemosó permetezést. A kertek többsége azonban vegyes állományú, ahol elhúzódóan, akár több hetes eltéréssel fakadnak a fák, bokrok. Az almatermésűek most még alszanak, egyes fajták csak áprilisban rügyeznek ki. Így nehéz meghatározni a lemosás optimális időpontját. Sokszor fogok utalni az OMSZ előrejelzéseire, ami a jövő hétre 10 oC körüli hőmérsékletet és minimális csapadékot jósol. Szerintem el lehet kezdeni a tavaszi lemosást!

A lemosás technológiája nem változott tavaly óta. Idézek a 2022. évi első felhívásból: „Az biztos, hogy megnőtt az őszi és a tavaszi lemosó permetezések jelentősége. Mohácsy Mátyás már az 1950-es években is úgy vélte, hogy 3-4 nyári permetezéssel ér fel a tavaszi lemosás. Azért hangsúlyozta ennyire a jelentőségét, mert azokban az években nem léteztek olyan permetszerek, amikkel nyáron eredményesen védekezhettek volna a kertészek. Ma is hasonló gondokkal küzdünk, a kivonások miatt, sajnos egyre kevesebb készítményünk marad, melyeket bevethetnénk nyáron, a károsítók megjelenésekor. Mohácsy Mátyás tanácsát ma is érdemes megfogadni. Annál inkább, mert úgy tűnik, hogy mi már hetekig tartó kemény telekre sem számíthatunk. A korabeli kollégákat, a károsítók gyérítésében még a téli mínuszok is segítették. 

A múlt századi kertészekhez képest, más szempontból is nehezebb a helyzetünk. Őket még nem zavarták a kiszámíthatatlan időjárási jelenségek. A szerves trágyák sem hiányoztak a gazdaságokból. A savas esők és a műtrágyák talajsavanyító hatása sem okozott ekkora gondot. A méhek mai szintű gyérüléséről sem olvastam a korabeli híradásokban. A múlt század közepén még nem jelentkeztek ilyen élesen a környezetrombolás hatásai.

A beporzók, a hasznos madarak, a ragadozó rovarok és ragadozó atkák segítsége nélkül a nagyüzemek, de mi sem lehetünk eredményesek. Az ültetvényeket, a szántóföldön gazdálkodókat jogszabályokkal kényszerítik a „zöldítésre”, az integrált növényvédelemre, a talajok védelmére. Bár miránk, kertbarátokra nem vonatkoznak ezek a paragrafusok, de be kell látnunk, el kell fogadnunk, hogy ha terményeket szeretnénk termelni, akkor nincs más út. Egyre többet kell foglalkoznunk azokkal a környezeti tényezőkkel is, amelyek bár nem hoznak azonnali és közvetlen hasznot, de segítenek az egészséges kert kialakításában. 

A hetven évvel ezelőtti gyakorlathoz képest a lemosás módszerén is változtatnunk kell. Ősszel a lecsorgó réztől, tavasszal az olajos szerektől kell megvédeni a kertünk talaját. A réztartalmú gombaölők (valamennyi nehézfémsó) kicsapják a talaj mikroszervezetinek a fehérjéit, az olajos rovarölők bevonják és megfullasztják azokat. Ezzel a gyakorlattal, a saját talajunkat tesszük meddővé. Terítsenek fóliát a permetezendő fák alá!”

A hatóanyagokban sincs változás: érvényesek a2022. évi 1. felhívásban leírtak.

A gyümölcsmúmiák eltávolítása, a kéregkaparás és a metszés után kezdjenek hozzá a lemosáshoz. Egyre aktuálisabb ez a tanács. Ne feledjék, hogy a permetezést túlélő kártevőkre, az engedélyezett rovarölő szerek hiányában később már nem tudunk olyan sikeresen lecsapni, mint ahogy azt pl. anno a Bi 58 EC-vel tehettük. Ezért fel kell tárni a kéregrepedéseket. 

A metszést követő rezes lemosással egyben fertőtlenítjük is a kisebb metszési sebeket. A nagyobbakat pedig a sebkezelőkkel fedjék le. Ha még korai lenne a metszés, akkor fordítsanak a sorrenden: most permetezzenek, és akkor metsszenek, amikor már látható az esetleges fagy hatása. Ekkor eltávolíthatóak ezek a sérült növényi részek illetve a megmaradt virágok, rügyek megmentésére koncentrálhatnak a munkájukkal. Ekkor azonban kesztyűben dolgozzanak, ne érintsék a lepermetezett ágakat. 

Jó egészséget, jó kertészkedést!
Zsigó György, NMNK