2022. évi 19. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

2022. évi 19. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Pap Edina 2022. szept. 19.

Azt hittem, hogy az idei évre már elfelejthetjük a kórokozó gombákat. Azonban a csapadék és a nyár végi meleg beindította a fertőzésüket. A hét végén további gyümölcsrepesztő eső érkezett az egész országra.

Ahol még nem szüretelték le a szőlőt, vagy alma, körte, kései őszibarack, szilva van a fákon, ott még szóba jöhet egy permetezés a fán lévő termés védelmére. A leszüretelt csonthéjasok lombvédelme miatt a levélbetegségekre érzékeny meggy-, kajszi- és cseresznyefajtákon is indokolt lehet egy kezelés.

A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket és a lehullottakat is összegyűjthetjük, megsemmisíthetjük. Aki a permetezést választja, annak a kertbarátnak a18. felhívásban írtam a védekezésről. Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a molyokról se feledkezzenek el, még rajznak (10. felhívás).

Javaslom a permetezést azoknak is, akik tárolni akarják a termésüket. Az egészségesnek látszó gyümölcsök felületén is bevihetjük azokat a gombákat, amelyek a tárolás folyamán gondot okozhatnak. 
Valószínűleg a kertből, a gyümölcs felületén bekerülő monília tünetét fotózhattam néhány éve. Az alma moníliás barnarothadásának hívja a szakirodalom (képen). A gyümölcs megtartja az eredeti alakját, fényes bőrfelületét, ám lassan megfeketedik. Ezen az almán már a penészpárnák is megjelentek. Sajnos a tárolóhelyiség hőmérséklete, páratartalma sem mindig ideális, ezek is megtizedelhetik a ládában lévő gyümölcsöket.

Több permetszer is kapható, amelyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.) Ez utóbbit a monília elleni szerek között is felsoroltam és a tárolókban is fertőző szürkepenész ellen is engedélyezett. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „bioszer” (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben).

Óbudán az éjszakai szelek után reggelre, egészséges diószemek borították a járdát. Lehet, hogy már nem kell aggódnunk az idei termés miatt? A könnyű, fekete „cinegés” szemek az aszály miatt sorvadtak el, ezek könnyen roppannak a talpunk alatt. Az összeérő szemeknél kitüremkedő rágcsálék és ürülék az alamoly károsításáról árulkodik. Néhányban az almamoly hernyóját is megtaláltam. Ezekben telel át a lárva. Erről bővebben is beszélek avideóban és itt mozgás közben is megfigyelhetik a jóllakott hernyót. 

„Mintha a két poloskafajból is kevesebb lenne az idén.” – idézek az előző felhívásból. Ám most sok zöld vándorpoloska-lárvát látok pl. a paradicsomon. Ahol még nem repedtek szét és a bokrokon vannak a bogyók, ott érdemes védekezni ellenük (18. felhívás). Nagy kérdés, hogy ezek a lárvák ki tudnak-e fejlődni őszig? Mekkora beköltözési rohamra számíthatunk? A szúnyoghálókat mindenképpen érdemes átnézni.

Továbbra is a szőlő szürkepenészes rothadására kell a leginkább figyelnünk. A18. felhívásban írtam a kézi és a kémiai védekezésről és az örvendetesen megnőtt biológiai lehetőségekről. Dr. Szépkuthy Katalin kolléganőm, az ÖMKI munkatársa (www.biokutatas.hu) kibővítette a bioszerek listáját: III. kategóriás a Protexio (é.v.i: nk) és II. kategóriás a Taegro (1 nap é.v.i.). Tehát csak megelőzéssel (preventíven) védekezhetünk ellene. Azelőző felhívásban ajánlott gombaölők felszívódóak, az érzékeny fajtáknál, a párásabb kertekben még szóba jöhet egy permetezés az esők előtt.

                         

Jó egészséget, jó kertészkedést!

Zsigó György, NMNK