Horto-Biopellet szerves trágya 25 kg

T08948
100% NÖVÉNYI EREDETŰ SZERVES TÁPANYAG Bio- és biodinamikus termesztésben engedélyezett A talajba kerülve ezek az összetevők taszító (repellens) és antagonista hatással vannak a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazi... Részletes leírás
Szállítás
block
Megszűnt termék, többé már nem lesz kapható
100% NÖVÉNYI EREDETŰ SZERVES TÁPANYAG
Bio- és biodinamikus termesztésben engedélyezett

A talajba kerülve ezek az összetevők taszító (repellens) és antagonista hatással vannak a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazita drótférgekkel, fonálférgekkel szemben. A HORTO BIO megfelelő talajviszonyok esetén korlátozza a paraziták megjelenését és károsítását.

A HORTO BIO magas minőségű természetes nitrogéntartalmú növényi tápanyag. Szervesnitrogén-tartalma lassan, egyenletesen válik felvehetővé. A talajviszonyoktól és az alkalmazott technológiától függően nitrogéntartalma 80-90 napig biztosít energiát a növénynek. A talajba kerülve ezek az összetevők taszító (repellens) és antagonista hatással vannak a beásó, gyökereket károsító állatok (pocok, mezei egér, cickány, vakond) és a gyökérparazita cserebogárpajor, mocskospajor, lótetű, hangya, csiga, valamint a gyökérparazita drótférgekkel, fonálférgekkel szemben. A HORTO BIO megfelelő talajviszonyok esetén korlátozza a paraziták megjelenését és károsítását.

Kedves kártevők és valódi szörnyetegek
Ki ne ismerné és szeretné a tücsök és a hangya aranyos meséjét, vagy a „Csiga-biga gyere ki” című dalt, és említhetném gyermekkorunk kedvenc rajzfilmjét, a Kisvakondot is. Mégis háborúban állunk a talajfelszín alatt és a felszínen aknamunkát végző hívatlan vendégekkel. Tevékenységük kárt okoz a zöldség-gyümölcs és dísznövények termesztőinek.

Próbálunk megszabadulni a kisebb-nagyobb méretű rágcsálóktól, csigáktól, hangyáktól, drótférgektől és pajoroktól – mindhiába. Füstölőkkel, ultrahangos fütyülőkkel, csalianyagokkal, sőt a legdurvább talajfertőtlenítő eszközökkel is legfeljebb néhány hétre sikerül megszabadulni tőlük.

Egy időre békét kötöttünk: tudomásul vettük, hogy sem mérgezéssel, sem dühöngéssel nem jutunk előre. Esélytelenek vagyunk ezekkel a különben kedves kerti kártevőkkel szemben. Sokkal egyszerűbb ezért, ha elviseljük egymást.

A tavalyi különlegesen meleg és csapadékszegény nyár valami egészen meglepő fejleményt hozott. Egy kizárólag szerves növényi tápanyagokat tartalmazó trágyapelletet, HORTO BIO-t dolgoztunk a talajba, amivel távozásra bírtuk a talajban élő, gyökérkárosító rovarokat és apró rágcsálókat anélkül, hogy bárkit, bármit megmérgeztünk volna.

HANGYÁK: szorgalmas népség
evékenységük, kártételük növényvédelmi körökben szakmai vita tárgya. Sokan hangoztatják, hogy a hangya nem kártevő, csak a levéltetvekkel együtt élő, azokat mézharmatukért dédelgető lény, s eltakarító szerepük miatt barátaink: a természetes táplálékláncban fontos szerepet töltenek be. Elfogadhatjuk azt az általános elvet is, hogy a hangyák zöme erdőben, legelőn, de még a szántóföldön is alapvetően hasznos lény az életközösségben. Saját megfigyeléseim egyértelműen bizonyítják, hogy a hangyák megje-lenése közvetett módon befolyásolja kertünk állapotát. Bár nem feltét-lenül táplálkoznak kerti növényekkel, kártételük hangyaboly formájában mégis jelentős lehet, főleg palántanevelésben és hajtatott zöldségfélékben. A hangyabolyok kialakulását elősegíti, és igen gyors fejlődést tesz lehetővé, ha hosszú ideig folyamatosan meleg van, és a talaj felső, 20-30 centi-méteres rétege hosszabb időre kiszárad.
HORTO BIO alkalmazásával egyszerűen, drasztikus mérgezés nélkül tarthatjuk távol a hangyát a haszonnövényektől.

CSEREBOGÁRPAJOR
A cserebogarak lárváját pajornak, egyes vidékeken csimasznak nevezzük. Az időjárásnak megfelelően változtatja helyét a talajfelszín alatt: sekélyebben vagy mélyebben tartózkodik. A cserebogarak igen jelentős kertészeti és mezőgazdasági kártevők. Különösen a laza, homokos talajokon okoznak súlyos károkat. Mind a kifejlett imágó, mind a talajban élő lárva, a pajor, kemény ellenfél. Az imágók tarrágásánál is jelentősebb a pajorok folyamatos gyökérfogyasztása, akár idősebb növényeket, fákat is elpusztíthatnak. Amennyiben a talaj felső rétegébe HORTO BIO-t keverünk, az ilyen területeket a cserebogár imágója elkerüli, egy-két év alatt a cserebogárpajor más területekre költözik, mérgezés nélkül, hatékonyan védekezhetünk ellenük.

LÓTETŰ vagy LÓTÜCSÖK
Mindkét megnevezés ugyanazt az élőlényt takarja, fejlődésének különböző fázisában. Leggyakoribb előfordulási helye a komposztálatlan trágyakazal. A lótetű szabad szemmel nehezen észrevehető mérete és gyors mélyre ásása miatt, táplálkozásának eredményeképpen rendkívüli pusztítás figyelhető meg. Növények gyökereivel táplálkozik, különösen a hajtatott és szabadföldi kertészeti növények kiültetését követően okoz jelentős rágás-kárt, a növények sárgulása rothadással és teljes gyökértelensége jelzi jelenlétét. A lótücsök kifejlett példánya nem változtat étkezési szokásain, így élete teljes szakaszában gyökerekkel táplálkozik. Mindemellett széles kiterjedésű járatrendszereket ás a föld alá, melyeknek üregeibe helyezi el a következő generáció petéit, akár 500 darabot is, minden párosodás alkalmával. A HORTO BIO-ban olyan repellens, a lótetű/lótücsök táplálkozását gátló anyagok vannak, melynek hatására ez a kártékony állat olyan területre költözik, ahol ricinusolaj-származékkal nem találkozik.

VAKOND: a mezőn szeretjük
A vakond apró rovarokkal táplálkozó emlős, tulajdonképpen szeretjük, de sokkal jobban szeretnénk, ha a kerten kívülre költözne, és nem túrná ki a csepegtetőrendszerrel ültetett haszonnövényeket. A vakond fő tápláléka talajlakó rovarokból áll, szívesen fogyasztja a gilisztákat, lepkék lárváit, pajort, férgeket, ganajtúró bogarat, lótetűt és minden más rovart, illetve ezek lárváit. A csigák is nagyon ínyére valók. Problémát főleg az öntözött gyepterületen okoz, és kifejezetten nagy kárt okoz a csepegtetőrendszer alatt, a növény gyökerének kitúrásával. Ha a járatában a kiásott föld fölhalmozódik, a vakond a földfelszín irányába kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – túrja a felszínre a földet. Ez a vakondtúrás keletkezésének oka és módja. Ha szeretnénk távol tartani a vakondot ültetvényünktől, kertünktől, gyepfelületünktől, szórjunk kb. 5-7 kg/100 m2 HORTO BIO-t a talajra, dolgozzuk 8-15 cm mélyen a felszín alá, és alaposan öntözzük be. Vakondjaink és egyéb hívatlan talajlakó vendégeink rövidesen végleg elköltöznek.

A HORTO BIO ÖSSZETÉTELE : 100% növényi szerves anyag
A HORTO BIO FIZIKAI JELLEMZŐI
Granulátum (1-2 mm) és pellet (3-4 mm) forma

higiénikus, kórokozómentes
nem tartalmaz ipari folyamatból származó nehézfémet
GMO-mentes
Fajsúlya: 0,63 kg/l

A HORTO BIO KEVERHETŐSÉGE
Minden szerves és ásványi anyaggal keverhető.
Tároláskor szagtalan.
Stabil összetétele miatt a tárolás során nem indulnak erjedési folyamatok. (A tárolás szabályait be kell tartani!) A használati útmutatót mindenképpen olvassa el!

A HORTO BIO ÁLTALÁNOS ÖSSZETÉTELE

szerves nitrogén 5-6%
szerves szén 44-46%
teljes szervesanyag tartalom 76-80%
P2O5 2-2,5%
K2O 1-1,5%
MgO 0,5-0,7%

KISZERELÉS
25 kg műanyag zsák vagy 450 kg-os Big bála

FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT
Kertészetben: vetés és ültetés előtt dolgozza a talajba 10-15 cm mélyen. A felszínre többször is kiszórható, majd minden esetben öntözze be.
Gyümölcstermesztés, faiskola: dolgozza a talajba, vagy a sor menti árokban koncentráltan helyezze el és földdel takarja. Ha füvesítve van, nyírja le a füvet, hogy a hatóanyagok bejutását megkönnyítse. Nem mosódik ki a talajból. Minden esetben öntözze be.
Extenzív növénykultúrák, ipari növények: talaj-előkészítéskor vagy vetéskor dolgozza a talajba 10-15 cm mélyen. Talajműveléskor is kiszórható. Minden esetben öntözze be.
Pázsit: egyenletesen szórja ki a pázsitra a szélek mentén is, ha lehetséges, hengerelje át a felületet, hogy segítse a termék bejutását a talajba. Intenzíven öntözze be.
Használat közben viseljen kesztyűt, maszkot, védőszemüveget! Tartsa távol az állatokat a kezelt területtől legalább 4-5 napig.

ADAGOLÁS (KG/HA)
Gyümölcstermő növények, faiskola: új ültetésnél 600-700 kg/ha vagy 50-60 gramm növényenként az ültetőgödörben összekeverve. Intenzív termesztés esetén a sortól 40-60 cm-re (csemege- és borszőlő, alma, körte, dió, szilva, őszibarack, sárgabarack, mogyoró, mandula, gesztenye).
Kertészet: szabadföldön a termesztőágyásban 50-60 cm szélességben (bab, spárga, zöldsaláta, spenót, egyéb levélzöldségfélék, fokhagyma, vöröshagyma, sárgarépa, káposzta, édeskömény, fűszernövények, borsó, tök, görögdinnye, paradicsom, cukkini, uborka, padlizsán, burgonya, földieper, paprika).
Hajtatott növények: friss fogyasztásra termesztett levélzöldségfélék esetén legalább 150-200 kg/1000 m2.
Extenzív gazdálkodás, ipari növények: búza, durumbúza, rizs, cirok, csemegekukorica, kukorica, cukorrépa, dohány.
Termesztőágyáshoz: 80-120 gramm/m2.
Pázsit: 50-80 gramm/m2.

A HORTO BIO a fent említett területeken kívül más kertészeti és mezőgazdasági területeken is korlátozás nélkül használható. Hobbikertészetben, palántanevelésnél, dísznövényeknél: szórja a felületre, majd bőségesen öntözze be. Cserepes dísznövényeknél adagoljon cserepenként 20-40 grammot (cserépméret: 14 cm átmérő).
A HORTO BIO keverhető virágfölddel, adagolása hozzávetőlegesen 4-8 kg/m3.
A HORTO BIO gyártói javaslata szerint hektáronként minimálisan 500-600 kg/ha mennyiséget szükséges alkalmazni.
A fent említett mennyiségek a talaj minőségétől és a környezeti feltételek függvényében változhatnak (talajtermékenység, kémiai, fizikai vagy biológiai összetevők, csapadék, hőmérséklet).
Kerülje el, hogy a növény gyökérzete közvetlenül érintkezzen a trágyagranulátummal. Professzionális felhasználásra. Száraz, napfénytől védett helyen tárolja! Tartsa távol gyerekektől és állatoktól!
Súly: 25 kg
Szélesség: 410 mm
Magasság: 140 mm
Hossz: 610 mm
Elérhetőség: 1-4 nap
Kultúra: Bio, Díszkert, Dísznövény, Gyümölcs, Pázsit, Szőlő, Zöldség
Értékesítési alapegység: db

0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.


0 értékelés, összesen: 0

Megvásároltad? Értékeld a terméket!

Oszd meg a termékkel kapcsolatos tapasztalataidat más vásárlókkal is.