a tuják nyírása

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Pap Edina Szaktanácsadó

  A tujákat nyáron szabad csak nyírni, augusztus végétől tilos. Most a talajjavítás, tápanyag-utánpóltás (kálium-, magnéziumdús műtrágya adása) a feladat.

 2. Nagy Tamás

  Kedves Edina, vagy Gábor !

  3 tujám van kettő kisebb, egy nagyobb. A többi kipusztult, de amúgy is kivétel lett volna a sorsuk. Ezt a háromat viszont szeretném megtartani. Vettem permetszert, mert barnulnak az ágvégei, és műtrágyát a tápanyagpótláshoz. Kérdésem: Mennyire lehet megnyírni még az elkövetkezendő 2 hétben. A nagyobbat kb. 1 méterrel kellene visszavennem. Továbbá a tuja aljából is szeretnék egy kicsit fölnyírni, mert a földet súrolja. Kezelhetetlen az öntözés, és a trágyázása. Továbbá arra gondoltam, hogy meglazítom a talajt alatta, hogy szellőzhessen egy kicsit. Hogyan érdemes/lehet csinálni ?
  Köszönettel: Nagy Tamás

 3. Pap Edina Szaktanácsadó

  Jó lenne tudni, hogy milyen növény. Ha tiszafa, akkor igen. Képet kérnék.

 4. Csendi Ádámmé

  Sziasztok. Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok hogy van az udvarunkon több 18 éves tuja. Sajnos nem tudom megmondani a fajtáját. Hívtunk egy olyan embert aki rendbe teszi a kertet nekünk és félreértett valamit és visszametszette a tuját a törzséig magasabbra mint én. Szinte csak a korona maradt rajta. Visszanő az nekem????

 5. Pap Edina

  Kedves Beáta. A tujasövényt tulajdonképpen már telepítéstől formázni kell, tavasztól nyár végéig több alkalommal, mindig csak egy keveset lemetszve az oldalakról, illetve a kellő magasság elérésekor tetejezni rendszeresen. Nem javaslom már a nyírást. Ha le szeretne vágni a tetejéből, akkor azt jövő nyáron 2-3 lépésben tegye, ne egyszerre az 1 métert.

 6. Prágai Beáta

  10 éves kb. 6 méter magasságú tujasort szeretnék formázni. Mennyit lehet levágni az ágakból? Mikor célszerű a tetejét is visszavágni(kb 1 métert szeretnék). Melyik évszakban érdemes? Augusztusban lehet?
  Köszönöm a választ!

 7. Pap Edina

  A nyár foylamán többször, ilyen fiatal korban inkább metszőollóval csipkedve. Amikor összenőtt a sövény, lehet géppel is, de egy alkalommal 4-5 centiméternél ne többet. A tetejét csak akkor, ha elérte a kívánt magasságot.

 8. Dancs Zoltán

  Üdvözletem!

  Tavaly tavasszal ültettem a smaragd thujákat kerítés mellé, sövénynek. Most 140-150 cm magasak.Mikor
  és hogyan kell őket nyírni.
  Válaszukat előre is köszönöm.

 9. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kérem, ha van rá mód, küldjön képet a növényekről, közvetlen környezetükről, illetve a tünetekről, valamint írja le, kb. milyen gyakran és mekkora vízadagokkal öntözték a tujákat, és milyen viszonyok közé, fekvésbe és talajra telepítették őket!

 10. hefter józsef

  én is a feltett kérek választ

 11. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Kérem, ha van rá mód, küldjön képet a növényekről, közvetlen környezetükről, illetve a tünetekről, valamint írja le, kb. milyen gyakran és mekkora vízadagokkal öntözték a tujákat, és milyen viszonyok közé, fekvésbe és talajra telepítették őket!

 12. Huber László

  Tujáim kb.1.8 m. erőssen barnák,mia teendőm.
  Köszönőm!

 13. Pap Edina

  Miért engedték ennyire megnőni? Le lehet vágni, de majd inkább csak tavasszal.

 14. ildi

  Kérdésem az lenne hogy a tuja magasságából kb.1 m-t le lehet e vágni? és mikor fog hajtást hozni majd . válaszát köszönöm, ildi

 15. Vétek Gábor Szaktanácsadó

  Tisztelt Horváth Gábor!

  A szivarfának nem nagyon vannak kártevői. Biztos benne, hogy rovar rágja? Ha kizárja az egyéb okból való szövetkárosodást, akkor esetleg lekezelheti a fákat Decis 2,5 EC-vel egy-két alkalommal, azonban ha a tünetek ennek ellenére továbbra is jelentkeznek, akkor valószínűsíthető, hogy más oka lesz (tehát nem kártevő) a lyukacsosodásnak.
  A fenyők belső ágrészei pusztulásnak számos oka lehet, a legközönségesebbek a természetes levélváltás, a sűrű lomb miatti fényhiány okozta tűlevélhullás, a kedvezőtlen időjárás (nagy meleg, száraz levegő, vízhiány), tápanyag- vagy talaprobléma stb. A kártevők (rovarok, atkák) ritkán elsődleges károsítók a tűlevelű örökzöldek esetében, ahol ilyen tünetek jelentkeznek. Sokan írnak Fórum rovatunkba, akik hasonló problémákkal küzdenek. Kérem, olvassa el ezeket a levélváltásokat, biztosan segítségére lesznek. Ezen túlmenően pedig össze is foglaltuk a leggyakoribb okokat (abiotikus tényezők és károsítók) két írásunkban, amelyeket honlapunkon az alábbi helyeken olvashat:
  http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=199
  http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198
  A selyemakácon valószínűleg azért mászkálnak a hangyák, mert levélbolhás! Kérem, ezt vizsgálja meg alaposan! Segítségére lehet egy másik írásunk ebben a témában: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=259

 16. horváth gábor

  Törpe szivarfáink felső leveleit rendszeresen kirágja "valami", figyeltem hajnal,napközben és késő este is, de semmilyen kártevőt sem láttam amely csak a levelek közepét rágja ki kb. 1,5cm-es lyukakat hagyva. Mi lehet ez a kártevő? Mivel védekezhetnék? - hiszen ez a kisfa csak a levelével díszít. Második kérdésem: ezüstfenyőnk belső levelei rozsdabarnákká szineződtek , elég csúnyák a tobozok is , -folyik belölük a gyanta . Mi károsíthatja igy ,és mivel védekezhetnék? Nagy bosszúságot okoznak továbbá a különbözö hangyák a selyem akácom tövénél gyökerénél , levelei sárgulhatnak ettől? Ellenük mit ajánlana-köszönöm!

 17. Pap Edina Szaktanácsadó

  Júniustól augusztusig lehet metszeni az örökzöld sövényeket, az augusztusi metszésből vett félfás részeket felhasználhatja dugványozásra. Egyszerre 15-20 centiméternél ne vágjon le többet, mert a fás részekből a tuja nem nevel friss hajtásokat. Most már ne metssze meg, várja meg a nyár elejét.

 18. molnár sándor

  Mikor ( melyik hónapban ) célszerű sövényvágóval az oszlop tujákat formázni?
  Nem okozunk-e ezzel problémát a növénynek?
  Ha túl magasra nőtt ( 4-5 m ) a tuja, levágható-e a tetejéből úgy, hogy a növény nehogy elpusztuljon?
  A levágott rész gyökereztethető-e?