a leander betegsége

Szaktanács kéréséhez kérjük jelentkezzen be! Belépés
 1. Laluska Éva

  Még egy kép...

  thumb
 2. Laluska Éva

  Még egy képet mellékelnék...

  thumb
 3. Laluska Éva

  Valahogy a képcsatolással nem boldogultam, csak egy képet akar elfogadni egyszerre... Elnézést.

  thumb
 4. Laluska Éva

  Kedves Szakértő!

  Segítségét és tanácsát kérném, hogy miért barnul és hull le a leanderem levele. Mielőtt behoztam az erkélyről, már akkor potyogott le néha pár levél, de azóta olyan rohamos lett a dolog, hogy lassan teljesen kopasz lesz. Ugyanakkor nagyon szépen hajt. A virágboltban is kértem tanácsot, ott megnézték mikroszkóp alatt és azt mondták, élősködő nincs rajta.A Gazdaboltban tanácstalanok voltak, bár azt mondták, egy Spilan nevű porral készített oldattal permetezzem le. Megtettem, és - lehet, hogy véletlen, de mintha 2-3 napra megállt ill. minimálisra csökkent volna a levélhullás, de azután ugyanúgy folytatódott. A szép, dús levélzetű leanderemnek már nyoma sincs... :(

  Kérem, szíveskedjen valami tanácsot adni!

  Köszönöm szépen!  Üdvözlettel: Laluska Éva

  thumb
 5. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves I. Mária!
  Nagyon kockásodik a kép a nagyításnál! Kérek nagy felbontású jól nagyítható felvételeket.

 6. Illés Mária

  Kedves Szakértő!
  Szinte egyik napról a másikra lett ilyen a leandereim leve.
  Azt szeretném kérdezni ez betegség vagy esetleg a hirtelen hőmérséklet változás okozta.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Üdv: Illés Mária

  thumb
 7. Illés Mária

  Kedves Szakértő!

  Mi lehet a baj?

  thumb
 8. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves F. Zsolt!
  A fotó alapján úgy tűnik, hogy Pseudopeziza levélfolt. Ez egy gomba. Javaslom például az Astra Rézoxikloridot vagy a Nordox 75 WG-t.
  Nagyon fontos, hogy az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani!

 9. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves M. Mercédesz!
  Várom a fotót!

 10. Antics Katalin Szaktanácsadó

  Kedves Z. Orsolya!
  Mikor adott neki utoljára szerves trágyát? Milyen talajba tartja? Hogyan és mivel öntözi? Tápoldatozza-e? Milyen növényvédelmet alkalmaz?

 11. Földházi Zsolt

  Kedves Szakértő!

  Pár napja, pár nap leforgása alatt a képen látható elváltozás jelent meg az egyik leanderemen. A leveleken kisebb méretű fekete foltok tűntek fel, majd ezek a levelek elkezdenek sárgulni és lehullani, miközben vannak teljesen érintetlennek tűnő részek is a növényen.
  Mi okozhatja az elváltozást?

  thumb
 12. Mácsai Mercédesz

  Az lenne a kerdesem, hogy ez milyen betegsegre utalhat? A zold leveleken elbarnulo/sargulo folt lathato es nem a peremukon. Elore is koszonom a valaszt!

 13. Zetelaki Orsolya

  Sok éve vannak leandereim, nagyon szépek. Mindenféle kártevővel megbirkóztam eddig, most azonban az egyik növény hajtásvégein az új levélkék hajlanak, görbülnek. 5-6 éve egy tavasszal volt már valami hasonló, akkor azt javasolták egy szakboltban, hogy - mivel cserje - minden évben vágjam vissza. Akkor ez segített, azóta is - a méretük miatt is - évente visszavágom őket, és néhány évente frissítem a földet, amennyire lehet. De ez most a nyár derekán történt, kártevőt nem látok rajta, visszanyesni nem szeretném. Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítséget!

  thumb
 14. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Nagy Edina!
  SZIGORÚAN TILOS LEÁNDERDUGVÁNYT BEHOZNI MEDITERRÁN TÉRSÉGBŐL!!!! http://portal.nebih.gov.hu/-/xylella-fastidiosa-nevu-bakterium-terjedesenek-megakadalyozasarol
  http://index.hu/belfold/2017/07/28/ne_hozzon_haza_kulfoldrol_novenyeket/

  Bármi is legyen az...égesse el az olasz töveket!

 15. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Noémi.
  Kérem, küldjön képet a növények mostani állapotáról. Tűző naptól mindenképpen védeni kell a fiatal hajtásokat.

 16. Nagy Edina

  Kedves Pap Edina!

  Tavaly Olaszországból hoztunk leander ágacskát, ami szépen kigyökerezett és át is telelt. Pár napja vettem észre a fotón szereplő elváltozást. Ugyanúgy van tartva a növény, mint a többi - itthon vásárolt - leander, ezeken semmit nem látok.
  Mi lehet a baja és hogyan kezeljem?

  Köszönöm válaszát.

  thumb
 17. Ármós Noémi

  Kedves Pap Edina! Köszönöm a választ, bár sokkal okosabb nem lettem. Eddig is ez volt a gondunk, hogy vagy ez vagy az. Szövedék nincs rajta. Milyen szert javasol? Hétvégén Dithane-al lett lepermetezve. Linkelem még egy képet. Levelek hullamosak es némelyiknek, ahogy az előzőn is látszik, szélei barnulnak szaradnak poshadnak. Kint van az udvaron, szellős helyen.

  thumb
 18. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Kati. Csak egy kis növénykéről küldött képet. Kíváncsi lennék a nagyok állapotára is.

 19. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Noémi. Ha szövedéket is talál, akkor biztosan atka, de gomba- és baktérium is elképzelhető. Bár a leánder szereti a meleget, fülledt, levegőtlen, túl párás helyen ne tartsa. Megfelelő tápanyagellátással lehet jó kondícióban tartani.

 20. Pap Edina Szaktanácsadó

  Kedves Varga Zsolt. A Pseudomonas savastanoi pv. nerii baktérium okozta leánderrák tüneteit vélem felfedezni a növényen. Ebben a stádiumban még talán van értelme 7-10 naponkénti rezes permetezésnek (pl. Cuproxat), illetve a fertőzött levelek eltávolításával és elégetésével a terjedése megfékezhető.
  Leánderrel kapcsolatos tanácsokat itt olvashat: http://www.gazdabolt.hu/index.php?route=information/kb/page&category_id=34&page_id=179